• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Fiat Tipo S-Design by Quattro

Masz czas na złożenie zamówienia do lipca. Od września wycofują 1.4 Tjet'a i zastąpią go 1.0 R3 lub 1.3 R4, silnikami serii firefly chyba z wtryskiem bezpośrednim.
Nienawidzę UE...
O kurde... Ekolodzy!
Tak się składa, że wpadł mi w oko jeden egzemplarz z wyprzedaży. Jadę jutro zobaczyć. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to biere:D

Tak się składa, że wpadł mi w oko jeden egzemplarz z wyprzedaży. Jadę jutro zobaczyć. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to biere
Wrzuć linka :)

Maksymalnie jaram się dzisiejszym znaleziskiem. Takie rzeczy myślałem, że tylko w GTi, Cuprach itp.
29954733_1770603162997425_26080452_o.jpg:D

KUpiłeś C5 w końcu?

Tak. I puki co jestem zadowolony choć kupiłem tak naprawdę to tylko namiastka prawdziwej c5ki

W Ducati nie było czujnika oleju, a w Yarisach nie ma nawet wskaźnika temp. cieszy chłodzącej, więc i tak się tym z lekka jaram :)

No powiem, że dobra oferta. Kombi + kamerka, navi, regulacja lędźwi, pakiet z chromem i przyciemnianymi szybami i aktywny tempomat (widać guzik na kierownicy), to nie powiem oferta zacna. Dowiedz się od kiedy jest zarejestrowany (od dnia rejestracji zaczyna upływać gwarancja) i próbuj na tym polu negocjować cenę. Ja już po raz pierwszy dzwoniąc po S'kę dostałem przez telefon tysiaka mniej, potem drugiego. Później dostałem dywaniki, później lepszy leasing... Jak mi przysłali ofertę ostateczną to... zrezygnowałem, mówiąc, że Leon bardziej mi się podoba i że oferta Seata mnie bardziej interesuje. Do kilku godzin był kolejny mail: 1,5% leasingu w dół i kolejny tysiak mniej :) Polecam walczyć do upadłego :D

Docieranie standardowo, przez 2-3 pierwsze tys. km. nie przekraczam 3,5 tys. obrotów. Ogólnie nawet 2,5 staram się nie utrzymywać. Komputera jednak nie słucham, bo on by chciał, aby biegi zmieniać na wyższe już przy 1700obr/min. Szkoda dwumasy.

Wow. Dzięki za dobre rady. Jadę jutro walczyć:D
Jeśli zaliczy test dwumetrowca to nie będę się zastanawiać.

Masz czas na złożenie zamówienia do lipca. Od września wycofują 1.4 Tjet'a i zastąpią go 1.0 R3 lub 1.3 R4, silnikami serii firefly chyba z wtryskiem bezpośrednim.
Nienawidzę UE...

o tym wycofywaniu słyszę mniej więcej od 2010 r. już jak wchodziło Euro5 to pisali. Fake news. 1 kweitnia.

Mając za sobą FCA Bank oni mają wielkie rezerwy negocjacyjne. Na nowe wozy Alfa ma w tej chwili tak dobry leasing że nie bardzo jest z czego negocjować :)

Widzę na dobrej feldze i w fajnej konfiguracji tipo nie wygląda źle. Mało tego, wygląda bardzo dobrze !

trochę mnie dziwi, że marudzisz na hamulce. Jak na taką wagę 284mm to zdecydowanie wystarczająco. Duze sedany nieraz mają takie rozmiary.

Gratuluję ładnego wozu :) Tipo w wersji S-design wygląda atrakcyjnie, szkoda tylko że wszelkie cechy sportowe w tej odmianie są jedynie wizualne.
Jeździłeś wcześniej Alfą, tym bardziej dziwi fakt, że zamiast Leona jako konkurenta Tipo nie brałeś pod uwagę Giulietty...Tipo w tej wersji tanie nie było, do Giulietty z tym samym silnikiem wiele już nie brakowało. Wprawdzie w Alfie nie miałbyś bajerów w wyposażeniu typu kamery itp. ale za to dużo bardziej sportowe prowadzenie - lepszy układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.
Fiat wygrywa pod względem komfortu i walorów użytkowych ale kombi nie wybrałeś więc pewnie nie był to dla Ciebie priorytet... Niech spisuje się jak najlepiej :)

Quattro, kupiłem:)
Haha, szybko Ci poszło! Z jednej strony szkoda, że tak szybko się zdecydowałeś i nie negocjowałeś ceny przez kilka dni, ale znowu patrząc na wyposażenie i cenę za jaką jest (było) wystawione, to mógłby Cię ktoś po prostu ubiec i bez większej negocjacji kupić. Wybór słuszny, możesz na pw mi podesłać ile jeszcze z tej ceny uhandlowałeś? No i później czekamy na temat w przedsionku :D
Żuczek napisał:
Jeździłeś wcześniej Alfą, tym bardziej dziwi fakt, że zamiast Leona jako konkurenta Tipo nie brałeś pod uwagę Giulietty...
Giulietta ma technologicznie już 10 lat, a Tipo Hb ponad rok. Poza tym nikt nie powiedział, że za niedługo Tipo nie dostanie do towarzystwa jakiegoś mumina :)
Tomtrz napisał:
trochę mnie dziwi, że marudzisz na hamulce. Jak na taką wagę 284mm to zdecydowanie wystarczająco. Duze sedany nieraz mają takie rozmiary
Mnie nie odpowiada jakość hamowania tych hamulców. Nie spisywało się to ani w Ducati, ani tutaj. Możliwe, że problemem jest to, że kiedyś przejechałem się Leonem Cupra z hamulcem 350mm i o mało zębów nie wybiłem na kierownicy podczas hamowania.

Ostatnia edycja:
Zrobiłem sobie troszkę fotek, bo była ładna pogoda.
DSCN3697.jpg
DSCN3698.jpg
DSCN3700.jpg
DSCN3703.jpg
DSCN3709.jpg
DSCN3713.jpg

Auto naprawdę mi się podoba, jednak kierownica już wcale. Ani ładna, ani wygodna. Szkoda, że Fiat nie pomyślał o jakiejś końcówce wydechu.
Samochód jest tak obszerny w środku, że przy wzroście 178cm nie dosięgam ani do podłokietnika, ani do boczka drzwi by oprzeć przedramię, jedyny sposób to opuścić fotel na sam dół. W Giuliettcie jest jednak ciaśniej i jakoś tak... Tak jak powinno być, do wszystkiego sięgam :)

Ostatnia edycja:
Wszystkie pieniążki za ten pakiet... Szkoda, że tylko wytwór wyobraźni na razie...
abarth-tipo-rendering-1.jpg

Ostatnia edycja:
I to wszystko ze 120 konnym T-Jetem? Pewnie za parę lat, jak nie szybciej pewnie jakieś pakiety stylistyczne dla HB się pojawią. Podobno T-Jet w Tipo ma turbo i kolektor wydechowy na granicy wytrzymałości, więc za dużo kunia się z tego silnika bez przeróbek nie wydusi. Z drugiej strony Abarth GP SS miał T-Jeta 180 kunia, więc będzie skąd ciągnąć graty na domową wersję Abartha Tipo ;)

Popularne się te Tipoloty zrobiły. Dzisiaj idąc z SKMki mijałem 3: brązowego sedana, białego SW i HB w takim kawowo-perłowym kolorze. Fajne wozy, sedan najładniejszy. W sumie szkoda, że Fiat tak ograniczył te wozy silnikowo a chce ograniczyć jeszcze bardziej. No i jeżeli wierzyć zapowiedziom sweterka i plotkom to wcześniej czy później Tipo wyleci z krajów "pierwszego świata" i zostanie na bliskim wschodzie, w Indiach i podobnych i Ameryce łacińskiej. A u nas ino 500 i 500X :(

Ostatnia edycja:
Podobno T-Jet w Tipo ma turbo i kolektor wydechowy na granicy wytrzymałości, więc za dużo kunia się z tego silnika bez przeróbek nie wydusi.
Softem nieco ponad 140 koni i 260nm. Jednak zdarza sięczęsto, że tjety, nawet euro6 wypluwają więcej na hamowni niż deklaruje producent :D
Euro6 mają mniej wydajny układ paliwowy. Turbina IHI, a nie Garrett, mocno zduszony wydech i średnio wydajny IC. Jest sztuka na forum Tipo ze zmienionymi gratami na przelocie zrobiony na 195koni i 286nm, a to nie ostatnie słowo z tego co wiem :D SW waży 1300kg...
Kwestia co kto potrzebuje, czego chce i ile ma kasy :D

Fiat ma rezygnować z tjeta. Rozmawiałem z gościem w aso. Dokładnie sami nic nie wiedzą jeszcze. Mają pakować jakieś trzycylindrówki 1.0 i 1.5 czy cuś...
Jeśli wycofają Tipo z Europy to dlatego, bo podobno Niemcy się dygają, że im sprzedaż spadnie :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót