Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Felgi felgami, ale czy wziąłeś pod uwagę tez ET i ogólne "dopasowanie" felg (otwór centrujący itp)? - zakładam, że tak.Witam,
Śmigał ktoś na felgach 19x9j z oponami o szerokości 225? Jeśli tak to proszę o info czy opona była bardzo mocno naciągnięta?
Z góry dzięki!
spróbuj google + grafika, możesz też popatrzeć na warianty 9,5 oraz 8,5- da to jakiś pogląd.Dzięki za odpowiedź. Mało na stronce Tyrestrech wariantu 9j z oponą 225/40/19 (aż dwa zdjęcia) a w innych rozmiarach co fotka to inaczej to wygląda. Widać felga feldze a opona oponie nie równe. Teoretycznie 9 cali to 228.6mm więc nie wskazuje to na jakiś duży naciąg. Myślę, że im bardziej miękka ścianka boczna opony (a taką posiada Bridgestone Turanza 6 jaką chcę założyć) tym lepiej układa się na szerszej feldze.
Felgi będą prawdopodobnie JR SL01 albo SL05 (zależy co będzie szybciej dostępne w złocie) z rozstawem i et na życzenie więc tu nie ma problemu. Niestety w obu przypadkach aby felga nie wydawała się zbyt płaska i miała delikatne concave trzeba brać pod uwagę 9j szerokości z parametrem f25 w numerze produktu (bardzo fajnie widać różnicę między f15 a f25 na ich stronce w widoku 360°).
A dlaczego dane modele felg? Odpowiedź jest prosta: waga. 9j w rozmiarze 19 cali to 9kg, do tego 8.5kg gumy Bridgestone i mamy 17.5 kilo masy nieresorowanej. Porównując to do oryginalnych TI z wagą ponad 13kg sama felga to różnica jest kolosalna. Obecnie mam 18x8 GMP Raceway (9kg) i Nexeny całoroczne 215/45 (9.5kg) czyli razem 18.5kg a jeździłem na Dotz Revvo 20x8.5j z gumami Firestone 225/35 gdzie felga z gumą ważyła 22.5kg. Różnica w odpychaniu znaczna a i spalanie o prawie litr mniejsze.
Zobaczymy co mi odpiszą na zapytanie o czas realizacji

Witam,widze ze sie orientujesz w tych sprawach,mam pytanie czy felga o oznaczeniu 8Jx18H2 et33.Felgi od giulii będą bez dystansów do 159? Oponę myślę założyć 235/45/18Przy ET28, szerokości 8" i oponie 235/40/19 będzie ocierać z tyłu o nadkole.
Moim zdaniem przy tym rozmiarze opony, minimalne ET to 32.
Jak już Ci wspomniałem na FB ja mam 225/40/19, 8" i ET 33 i uważam, że maks dystans jaki mogę wrzucić to 2mm.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że opona oponie nie równa, tzn np Michelin w tym samym rozmiarze co Goodyear może mieć inną szerokość, a to będzie wpływać na to czy będzie ocierać.
Natomiast obniżenie nie ma tu większego znaczenia, bo ocierało będzie jak będzie dobijać na nierównościach.
Pozdrawiam.
Rafał
mam małe brembo,na przód zakładałem felge to wchodzi bez problemu,bałem sie o tył że coś bedzie kiepsko wyglądac,nie umie dodać fotki ale dam numer felgi to na allegro możesz zerknąć 156107471Jakie masz zaciski? Jak Brembo to ciężko powiedzieć czy bez dystansów wejdą takie felgi. Jeśli przedliftowe to nie będzie problemu.
Co do opony to nie zakładaj 235/45. Straszny balon na feldze w tym rozmiarze, na koleinach będzie balet i mogą obcierać z tyłu. Brałbym 225/45, auto lepiej się prowadzi, spalanie ciut mniejsze i cena pewnie niższa

Technicznie jak najbardziej. Natomiast nie wiem jaki masz zacisk hamulcowy. Nie wszystkie felgi z Giulii pasują na zacisk Brembo w 159.Witam,widze ze sie orientujesz w tych sprawach,mam pytanie czy felga o oznaczeniu 8Jx18H2 et33.Felgi od giulii będą bez dystansów do 159? Oponę myślę założyć 235/45/18
Mam małe brembo na przód wejdą bo patrzyłem,boje sie o tył czy nie beda jakoś dziwnie schowane albo za bardzo wystawaćTechnicznie jak najbardziej. Natomiast nie wiem jaki masz zacisk hamulcowy. Nie wszystkie felgi z Giulii pasują na zacisk Brembo w 159.
Pozdrawiam.
Rafał