• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

przeciez kilkanascie stron wczesniej sa fotki uzytkownika ktory ma 18 wzor z TI z tej firmy i chwali je sobie,sa to poprostu repliki,co nie oznacza ze ich jakosc jest zla

Panowie a nie pomyśleliście o zapodaniu felgi 5x112 na pierscieniu centrującym i śrubach pływających??? Przecież do Mietka i Ałdi jest tyle kozackich felg ,że aż strach się bać . Macie w 159 kach nadkola które i 10 " szeroką felge zmieszczą na odpowiedniej oponie więc macie pole do popisu . U nas Ciapol ma 159 SW na gwincie i felunek 19/9 i 19/10 cali i auto przekozacko wyglądaciapola bryka.jpg . A w 5x112 macie i LM-y i inne skręcane tunerskie felgi . Bo do Alfy zawsze zawsze nikły wybór felunku był .

http://allegro.pl/nowe-felgi-w241-giulietta-alfa-romeo-159-17-cali-i3616997892.html
Używa ktoś takich? Bo się zastanawiam od pewnego czasu. Podoba mi się wzór, ale nie chcę wydać 3 tys. w ASO na oryginalne. A być może będę miał możliwość zamienić swoje zmęczone krawężnikami na takie "repliki".
Tylko te felgi to na 99% są produkcji chińskiej, także z trwałością pewnie nie są za pan brat. Znając życie po sezonie będą problemy z farbą, a i zaczną się wyginać i żyć własnym życiem. Lepiej chyba kupić felgi jakiejś normalnej, europejskiej firmy o parę stów drożej niż tego typu wynalazki.

przeciez kilkanascie stron wczesniej sa fotki uzytkownika ktory ma 18 wzor z TI z tej firmy i chwali je sobie,sa to poprostu repliki,co nie oznacza ze ich jakosc jest zla

nie ma czegoś takiego jak replika. Jeżeli nie jest to felga producenta, który robi dla AR to jest po prostu PODRÓBA.
Bardzo często made in Italy, Germany, EU to sciema bo to zazwyczaj chinole, tylko sprowadzane są jako monobloki i co najwyżej pomalowane na miejscu. Bo tak się robi w 99% "made by EU".
Na Ebay angielskim jest sporo takich podróbek ala 159 TI.

Poza tym juz na fotkach widać , ze te felgi z Allegro (za 2,5 tyś z oponami!! prawie darmo..) są juz bliższe wielokątom niż okręgom :)
A na fotkach wnętrza ramion, dobrze widać jaki to tandetny odlew.
Decyzja należy zawsze do kupującego, ja nigdy takich felg nie założyłbym do auta, którym się ścigam czy wożę rodzinę.

W zeszłym roku mój kumpel kupował drugi komplet felg do swojego Gofra VI GTI, bardzo żydolił na nowe felgi, za które musiłby wydać parę złotych i kupił na alledrogo idealną replikę 18 Golfa GTI (czarne okręgi) made by EU.
Kolega, który ma serwis opon, na profesjonalnej wyważarce nie mógł ich nawet dobrze wyważyć. :)...wnętrze felg wygląda jak by były z modeliny albo ktoś zapomniał obrobic alu, ale zapłacił za komplet 18" ok 1600zł...i jest czad, pełen lans.

Ostatnia edycja:
Panowie a nie pomyśleliście o zapodaniu felgi 5x112 na pierscieniu centrującym i śrubach pływających???

Pomyśleliśmy... Moje to Tomason TN 4 5 x 112 8,5" 18" ,pierścionki centrujące, śruby pływające i zabezpieczające pływające w chromie. Zero problemów cały sezon.sobota1 TN4.jpg

Ja rowniez smigam na 5x112 i pierscieniach i jest ok,tylko kolego Nazar jesli ori Aldi to niestety nieda rady zalozyc.srednica otworu centrujacego jest mniejsza:(A te Ciapola z CLSa sa naprawde kozackie,zreszta te poprzednie rowniez:)

Również mam 5x112 Rondell model 0026 18" na śrubach pływających i wszystko jest w porządku.

Ta cena to chyba za sztuke... jezeli to jest faktycznie za komplet to ja jestem chetny...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Na allegro jest nowy kpl za ok 4k ,sa nawet grafitowe

- - - Updated - - -

http://allegro.pl/felga-alu-18-alfa-159-brera-komplet-nowy-oryginal-i3596609052.html

http://allegro.pl/oryginal-alfa-romeo-159-brera-159-18-cali-i3613184677.html

- - - Updated - - -

A mi sie te podobaja
http://allegro.pl/felga-alu-18-alfa-giulietta-komplet-nowy-oryginal-i3643558433.html
i cena fajna

Ostatnia edycja:
Również mam 5x112 Rondell model 0026 18" na śrubach pływających i wszystko jest w porządku.
Szacun . No to widze ,że grono Alfistów poszerza tunerskie horyzonty bo niektórzy na forum za takie wynalazki bluzgają mięsem . Ja wczesniej woziłem się na 5x100 (156ka) z Gofra 4 bo moim zdaniem do Alfy bardzo mały wybór i na dodatek za bardzo wszystko "pospolite" choć zdarzają się wyjątki . Obecnie mam 5x98 i nawet się prezentują:D .

- - - Updated - - -

Ja rowniez smigam na 5x112 i pierscieniach i jest ok,tylko kolego Nazar jesli ori Aldi to niestety nieda rady zalozyc.srednica otworu centrujacego jest mniejsza:(A te Ciapola z CLSa sa naprawde kozackie,zreszta te poprzednie rowniez:)
Wiem ,wiem . VW group ma 57mm ale inne marki robią zawsze otwór większy np.63mm albo większe specjalnie pod piercienie . Ja w moich mam niby sruby 5x98 ale otwór centrujący 63mm specjalnie pod pierscien jakby kto chciał je na 5x100 założyć:)

Dokladnie tak jak piszesz,szkoda tylko ,ze toora robi 66,5 a w alfie mamy 65,jak zdejmuje kola to ten pierscionek wyglada jak papier:)Ale z tymi Rondelkami co ma Mariusz to jest tu wiecej uzytkownikow.Do 9 naprawde te kolka pasuja jak ulal.

a to moj wybor na zime:)

Załączniki

• DSCN0730.JPG
    DSCN0730.JPG
    58.8 KB · Wyświetleń: 184
Decyzja należy zawsze do kupującego, ja nigdy takich felg nie założyłbym do auta, którym się ścigam czy wożę rodzinę.
Ja taką decyzję podjąłem i kupiłem właśnie te "repliki" WSP. W sobotę będę zmieniał koła na zimowe więc mogę chyba podsumować jak się sprawowały. Po zakupie pojechałem z nimi od razu do wulkanizatora o czym już wspominałem w tym temacie, ale przypomnę że nie było absolutnie żadnych zastrzeżeń, później przy zakładaniu opon bezproblemowo dały się wyważyć z minimalną ilością odważników. Przez cały sezon, czyli od założenia ich na auto aż do dnia dzisiejszego przejechałem 35kkm . Większość pokonanych km w 3-4 osoby na pokładzie + bagaże, czyli lekko nie miały. Niejedną dziurę zaliczyłem a felgi nadal są okrągłe jak w dniu zakupu. Krawężniki dały im dopiero radę i są troszke porysowane, ale przy takich najazdach podejrzewam że każda jedna felga by poległa.
Także swojego wyboru nie żałuję, a rysy po krawężnikach dały mi tylko motywację żeby się nimi przez zimę zająć i zmienić kolor na grafitowy:)

amen :)

..jednym się gną na potęgę drugim sprawują się dobrze w cywilnych warunkach...jak trafisz tak masz...to jak gra w loterii :)

Ostatnia edycja:
Wiesz ori felgi tez mozna zmasakrowac i tez moga sie powyginac:)

- - - Updated - - -

A tutaj patrzac na ceny tych felg to mysle ze nie sa to felgi produkowane po najnizszej lini,i jakas jakosc maja

Wiesz ori felgi tez mozna zmasakrowac i tez moga sie powyginac:)

- - - Updated - - -

A tutaj patrzac na ceny tych felg to mysle ze nie sa to felgi produkowane po najnizszej lini,i jakas jakosc maja

każdą felgę nawet kutą da się zmasakrować, więc nie wiem co chciałeś przekazać tym zdaniem.

Inną kwestią jest wyjazd po bułki czy wycieczka po autostradzie a inną sytuacja gdy jadąc 200 i gwałtownie hamując nie zmielimy chińskich szprych w felgach wykonanych z plasteliny...

Absolutnie nie twierdzę, że te WSP są tandetą, bo faktycznie jakieś super tanie nie są (czepiam się ich tylko dlatego, że podejrzanym jest fakt kopiowania wzorów AR i Toora), raczej zboczyłem z tematu idąc w kierunku tanich felg "tajfun" "tornado" i im podobnych.
I dziwi mnie fakt kupowania takiego ścierwa do nie tanich wcale AR 159/Giulietta (tu podałem przykład mojego kolegi i jego rocznego Golfa GTi :D )

pozdr

Ostatnia edycja:
no i z ostatnim Twoim zdaniem sie zgadzam w 100%

Amortyzatory
Powrót