• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

A ja chciałem was uświadomić ,że oryginalne felgi obecnie w większośći są klupane w Chinach . Poczytajcie gdzie robią felgi Mercedesa , BMW . Większość producentów samochodów szuka oszczędności . Przecież 99% materiałów do wykończenia wnętrza aut pochodzi z Chin . Kwestia tylko jaka firma w jakich ramach jakościowych się miesci . Podejrzewam ,że Mercedes nie zakłada do swoich limuzyn typu CSL kwadratowych kół .

Mysle ,ze to ze np mercedes ma fabryke w chinach nie oznacza ze produkt jest tandetny sa pewne procedury i normy.Duzo felg do alfy ktore mialem byly made in turki lub ronall wyprodukowane w polsce.Firma toora rowniez miala fabryke w Polsce.Musimy oddzielic produkty chinskie od tych produkowanych w chinach bo ich roznica i jakosc jest naprawde inna.Vw ma fabryke w Swarzedzu ale czy to oznacza ze jest polski?

To gdzie cos jest robione ma mniejsze znaczenie od tego jakie wymagania jakosciowe ma zlecajacy owa produkcje
( sam sie o tym przekonalem pracujac w fanryce szyb sekurit ... )

To gdzie cos jest robione ma mniejsze znaczenie od tego jakie wymagania jakosciowe ma zlecajacy owa produkcje
( sam sie o tym przekonalem pracujac w fanryce szyb sekurit ... )

chyba pisalismy jednoczesnie,i chyba mamy to samo na mysli:)

No mozliwe
Sporo moglbym opowiadac o jakosci szyb tego samego producenta ale dla innego odbiorcy o innych wymaganiach
I tak samo zapewne jest z innymi rzeczami

A ja chciałem was uświadomić ,że oryginalne felgi obecnie w większośći są klupane w Chinach . Poczytajcie gdzie robią felgi Mercedesa , BMW . Większość producentów samochodów szuka oszczędności . Przecież 99% materiałów do wykończenia wnętrza aut pochodzi z Chin . Kwestia tylko jaka firma w jakich ramach jakościowych się miesci . Podejrzewam ,że Mercedes nie zakłada do swoich limuzyn typu CSL kwadratowych kół .

nie musisz nas uświadamiać, każdy to wie.
Wszystko dookoła od ciuchów, komputerów i podzespołów aut jest produkowane w Chinach, Wietnamie, Taiwanie...wszedzie tam gdzie za miskę pracują, kwestia tylko norm jakościowych, miejsca produkcji i wymagań zleceniodawcy...czyli to co koledzy wyżej pisali...
Nie ma co...szkoda OT robić :)

Pomyśleliśmy... Moje to Tomason TN 4 5 x 112 8,5" 18" ,pierścionki centrujące, śruby pływające i zabezpieczające pływające w chromie. Zero problemów cały sezon.Pokaż załącznik 112501
pytanie, bo kiepsko się znam na tym temacie.
Oprócz felg przeznaczonych do naszych aut - 5x110, jakie jeszcze pasują na tych całych pierścieniach centrujących?

jesli masz motor 2,4 to masz duze brembo wiec raczej bez przymiarek na auto wolalbym nie ryzykowac z innymi jak ori 17 wzwyz
a jesli bedziesz mial taka mozliwosc to podejda na srubach plywajacych 5x108 oraz 5x112
srednica otworu centrujacego 65mm i wiecej,jesli wiecej stosujemy pierscienie centrujace
felgi powinny miec rowniez otwor na srube wiekszy niz 14mm

pytanie, bo kiepsko się znam na tym temacie.
Oprócz felg przeznaczonych do naszych aut - 5x110, jakie jeszcze pasują na tych całych pierścieniach centrujących?

Ograniczenie stanowią śruby pływające - ich zakres pracy to ok.2,5mm max. więc pasować będą zarówno do 5 x 108 i 5 x x112. Pierścienie centrujące zastosujesz kiedy otwór centrujący jest większy od 65.1 mm. Większy - tzn w granicach rozsądku.

O... zima chyba prędko nie przyjdzie bo miśki jeszcze nie śpią...;). Pozdrawiam.

Mysle ,ze to ze np mercedes ma fabryke w chinach nie oznacza ze produkt jest tandetny sa pewne procedury i normy.Duzo felg do alfy ktore mialem byly made in turki lub ronall wyprodukowane w polsce.Firma toora rowniez miala fabryke w Polsce.Musimy oddzielic produkty chinskie od tych produkowanych w chinach bo ich roznica i jakosc jest naprawde inna.Vw ma fabryke w Swarzedzu ale czy to oznacza ze jest polski?
Na tych ktore mialem z Giulietty od wewnatrz stalo ...Made in PolandPokaż załącznik 112574

To jeden z moich pierwszych postów, także witam wszystkich :)
2-3 miesiące temu świeży członek rodziny dostał nowe felgi, ostatnio pomalowałem zaciski i efekt w realu przedni :).

2013-11-02_11-02-13_537.jpg2013-11-02_11-02-32_443.jpg

Jak dla mnie to one są neutralne. Na plus kolor i to duży. Choć przydałoby się zdjęcie całego czystego auta. Jaki to rozmiar? 16"? czy 17" z oponami o wyższym profilu?

ok. już widzę. standardowe 225/50/17.

Ostatnia edycja:
Polecam Dotz Rapier Shine 17" na oponach TOYO T1R SPORT, auto jest świetne w zakrętach i na prostych drogach, ale na bruku, granicie mocno słychac opony.. Jak porobie ładne zdjęcia to wrzuce, jeśli chcecie coś więcej wiedzieć zapraszam na priv.

nie obraz sie ale felgi katastrofa;)

Kwestia gustu, ogólnie też jestem przeciwny matowym felgom, ale te poza monitorem wyglądają świetnie ;) Nie wszystko musi się świecić, zaufaj mi że na ulicy zmienił byś o nich zdanie :).

Tak jak się spodziewałem, sprawdziłem w jakich butach stoi twoja Bella i najzwyczajniej obydwaj wybraliśmy to co nam się osobiście podoba, ja też bym się nie zamienił :)

Jak dla mnie to one są neutralne. Na plus kolor i to duży. Choć przydałoby się zdjęcie całego czystego auta. Jaki to rozmiar? 16"? czy 17" z oponami o wyższym profilu?

ok. już widzę. standardowe 225/50/17.

Pirelli Cinturato P7 225/50/17 tak jak piszesz. To taki kompromis, między wyglądem a użytecznością, niższe profile na drogach w mojej okolicy to niestety samobójczy pomysł :/

Choć przydałoby się zdjęcie całego czystego auta.
2013-10-05_16-59-32_19.jpg Przód mam nadzieję nie wywoła kontrowersji :D logo alfy wymienione, poprzednie wyblakło.

Ja bym tylko zaciski ciapnął na rosso dodało by auto troche agresywnośći a tak to troche zlewa sie wszystko.
Co do zacisków, sprawa jest ciągle otwarta gdyż obecna farba najzwyczajniej poniewierała się w garażu. Nad szprychami myślałem, ale mam już na zimę (oryginalne) i wystarczy. Mimo że tutaj się wszystko zlewa to wygląda bandycko :) (na tych felgach koła dodatkowo poszły na zewnątrz o 14mm).

Ostatnia edycja:
Kwestia gustu, ogólnie też jestem przeciwny matowym felgom, ale te poza monitorem wyglądają świetnie ;) Nie wszystko musi się świecić, zaufaj mi że na ulicy zmienił byś o nich zdanie :).
Mat jak mat ale kolega chyba mial na mysli raczej wzor ktory faktycznie az taki fajny nie jest
No ale nawet jezeli tak jest to wg nas a ze to twoje auto to i to twoja sprawa i tobie ma sie podobac i tyle

Sebcio ja kupilem na takich ale chcialbym inne.To, ze mam takie nie znaczy, ze tak chcialem;).moje sa standardowymi oryginalami AR.Jezeli chodzi o dobor spoza oryginalnych wzorow to jest bardzo malo fajnych felg ktore dobrze wygladaja na 159.Jak juz napisales sa gusta i gusciki i o tym nie powinno sie dyskutowac.Tobie ma sie podobac.Ja tylko napisalem, ze mi sie nie podobaja i prosilem zebys sie nie obrazal.Pozdrawiam

Mi tam się felgi Sebka podobają . Mimo ,że jestem zwolennikiem niskiego profilu i dużej felgi to jeżeli chodzi o całość to bardzo fajnie komponują się z autem . No i pierwszy raz widze taki wzór a to też działa na korzysc auta . Ważne ,że włąscicielowi się podoba:D

Podstawowym problemem jest to, że felga 16" czy 17" zawsze będzie wyglądać gorzej niż 18" czy 19". Wśród 17" mamy do wyboru oklepane szprychy, mniej oklepane policyjne felgi, niezbyt ładne imho telefony z Brery (aż dziwne, bo 18" telefony w 159 to moim zdaniem najlepszy oryginalny wzór), i jeszcze jakieś 2 inne wzory, które też na aucie wyglądają jak małe kółka. Szprychy dają optyczne wrażenie największych z nich, ale to w dalszym ciągu "tylko" 17", do tego są strasznie oklepane. Sam się już nimi znudziłem. Te 17", które są powyżej dają, moim zdaniem, dość ciekawy powiew czegoś nowego, do tego mają lekkie, cienkie ramiona. Jak na 17" jest całkiem dobrze. To nie 18" czy 19" – rozmiaru się nie przeskoczy.
Czekam na zdjęcie całego samochodu. Na tych małych zdjęciach trudno złapać proporcje.

Tak jak się spodziewałem, sprawdziłem w jakich butach stoi twoja Bella i najzwyczajniej obydwaj wybraliśmy to co nam się osobiście podoba, ja też bym się nie zamienił :)

Pirelli Cinturato P7 225/50/17 tak jak piszesz. To taki kompromis, między wyglądem a użytecznością, niższe profile na drogach w mojej okolicy to niestety samobójczy pomysł :/
Felgi wyglądaja całkiem spoko ale za moje bym sie nie zamienił. Jak kupowałem auto to przyznam szczerze,że średnio mi sie podobały ale teraz jak wleciały sprężynki eibacha i latam na 225/40/18 auto wg. mnie i nie tylko wygląda swietnie. Ja bym tylko zaciski ciapnął na rosso dodało by auto troche agresywnośći a tak to troche zlewa sie wszystko.

Amortyzatory
Powrót