• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Dwie mają 3.5 a dwie 5 mm. Dwie według mnie nadają się jeszcze do jazdy

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Zastanawiam się nad zmianą moich letnich opon. Kupiłem auto dwa lata temu na mało zużytych Pirelli Cinturato w dziwnym rozmiarze 215/55/17.
Pytanie mam takie czy będzie odczuwalna różnica gdy zmienię na przewidziane przez fabrykę 225/50/17 z jakiejś lepszej marki?
A jeśli już, to czy macie jakieś konkretne typy opon?

Zastanawiam się nad zmianą moich letnich opon. Kupiłem auto dwa lata temu na mało zużytych Pirelli Cinturato w dziwnym rozmiarze 215/55/17.
Pytanie mam takie czy będzie odczuwalna różnica gdy zmienię na przewidziane przez fabrykę 225/50/17 z jakiejś lepszej marki?

no zdecydowanie powinno sie lepiej kleić drogi i prowadzić (mniejszy profil i szersza opona), szczególnie, jesli chcesz cos z lepszej marki.

ja mam u siebie jeszcze wieksze, bo 235/45/18 i po autostradzie szła alfinka jak po sznurku przy 160km/h, a klase mam srednio-ekonomiczna (wielosezon, nie najtansze, ale tez niezbyt wygórowane cenowo - placilem chyba kolo 1700 za komplet), więc u siebie powinieneś zauwazyc znaczna róznice w prowadzeniu.

podczas normalnej jazdy tez jest ok, nie narzekam.

Witam :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą alufelg w mojej alfie 159. Wyglądają one tak jak na zdjęciu, rozmiar 18. Stan wizualny oceniłbym na dobry, posiadają kilka przetarć. Ile mógłbym za takie wołać mniej więcej?

Załączniki

• 276943078_4954018764664441_4661089102915793721_n.jpg
    276943078_4954018764664441_4661089102915793721_n.jpg
    54.2 KB · Wyświetleń: 60
Witam :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą alufelg w mojej alfie 159. Wyglądają one tak jak na zdjęciu, rozmiar 18. Stan wizualny oceniłbym na dobry, posiadają kilka przetarć. Ile mógłbym za takie wołać mniej więcej?

nowe ze trzy i pół koła, twoje zalezy od stanu min 2kola

myślisz że dostanie 2k za nie ? Szczerze to wątpię ale mogę się mylić

ja uzywam od kilku lat Hankook ventus v12 evo2 k120 i jestem zadowlony. przyczesposc dobra hamowanie ok halas ok

Czy zakładał ktoś do Brery oryg 18-tki z Giulii ( przód węższe,tył szersze)?

Czy zakładał ktoś do Brery oryg 18-tki z Giulii ( przód węższe,tył szersze)?
Wielu zakładało. Zarówno 18" jak i 19" w dwóch szerokościach.
Nie ma z tym żadnego problemu ale w niektórych przypadkach pod Brembo trzeba włożyć dystans.
Jak chcesz to mam na sprzedaż nowe 18" z Giulii. Wszystkie w tej samej szerokości.
Zapraszam na priv.
Pozdrawiam.
Rafał

Witam, od kilku tygodni jestem właścicielem 159, jako że opony są mocno zużyte przygotowuję się do kupna jakichś, fele 17. Co myślicie o tych całorocznych oponach, ma ktoś może i może coś powiedzieć o nich? Warte są czy lepiej kupić normalne sezonowki? Zastanawiam się nad tym typem opon, bo obecne są mocno zużyte więc jak już będę kupował np zimówki to od razu chyba letnie by pasowało.... Dużo nie jeżdżę więc też trochę no jednak wolałbym nie kupować 2 kompletów opon,

Witam, od kilku tygodni jestem właścicielem 159, jako że opony są mocno zużyte przygotowuję się do kupna jakichś, fele 17. Co myślicie o tych całorocznych oponach, ma ktoś może i może coś powiedzieć o nich? Warte są czy lepiej kupić normalne sezonowki? Zastanawiam się nad tym typem opon, bo obecne są mocno zużyte więc jak już będę kupował np zimówki to od razu chyba letnie by pasowało.... Dużo nie jeżdżę więc też trochę no jednak wolałbym nie kupować 2 kompletów opon,

Wszystko zależy od oczekiwań. Napisałeś, że dużo nie jeździsz, a jeżeli nie jeździsz po Alpach to wielosezonówki będą rozsądnym rozwiązaniem. Sam mam całoroczne Falkeny w jednym z moich aut i jestem z nich zadowolony, śmigam po drogach Przedgórza Sudeckiego na Dolnym Śląsku i nie ma z nimi problemu, więc polecam.

Ja również polecam całoroczne, mam już w drugim samochodzie Goodyear Vector 4 Seasons (poprzedni Alfa 166, obecny Fiat Tipo) i nie widzę sensu zakładać czegoś innego i bawić się w przekładanie 2 razy do roku (w przypadku samochodów do zwykłej jazdy). Żadnych problemów w zimie i w lecie. W drugim aucie mam Nexeny n'blue i też nie mogę się do niczego przyczepić.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Ja się wyłamię. Moim zdaniem jeśli coś jest do wszytskiego to jest do niczego. Opona to jedyne miejsce styku pojazdu z nawierzchnią. To gwarancja naszego bezpieczeństwa. Pisanie, że niewiele jeżdżę, że tylko po mieście, że jeżdżę powoli, ostrożnie, to tylko szukanie wytłumaczenia dla własnych oszczędności. Prawda jest taka, że na jazdę samochodem wpływa tyle zmiennych, że nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego przewidzieć, a w kryzysowej sytuacji, która wcześniej czy później się pojawi opona musi być gwarantem naszego bezpieczeństwa, nawet jeśli to ktoś inny zawini. Dlatego dobra opona to podstawa. Dla mnie nie ma tutaj połśrodków bo liczy się bezpieczeństwo moje, mojej rodziny i innych uczestników ruchu. Może na moją opinię mają wpływ uwarunkowania terenu w którym egzystuje, bo to teren górzysty, ale nawet na równinach moja opinia byłaby identyczna.
Pozdrawiam.
Rafał

Ostatnia edycja:
Rafale, ja się w dużej części z Tobą zgodzę. Dużo zależy od uwarunkowania terenu.
Nie mniej jednak miałem okazję zrobić kilka tysięcy km mocnym suvem Volvo z 250 KM pod maską na wspomnianych Goodyear Vector 4Seasons i powiem szczerze - do jazdy po suchej nawierzchni czy w czasie jesiennej ulewy nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. A biorąc po uwagę fakt, że jest to z "pochodzenia" opona zimowa - na nowy komplet w moich samochodach zawita właśnie ten model.
I żeby nie było - jedna opona całoroczna drugiej nie równa, co też miałem okazję się przekonać.

Witam. Mam do kupienia felgi z opla, stalówki tzw felgi strukturalne z przeznaczeniem na zime. Tutajnmam pytanie, czy et 39 będzie ok? Obecne stalówki zimowe mam chyba ori et 34

Witam. Mam do kupienia felgi z opla, stalówki tzw felgi strukturalne z przeznaczeniem na zime. Tutajnmam pytanie, czy et 39 będzie ok? Obecne stalówki zimowe mam chyba ori et 34

Nie będą pasować.
Nawet jeśli by się okazało że wejdą to do czasu zmiany klocków hamulcowych.
Pozdrawiam.
Rafał

Trochę inne felgi (ET40, szer 7")

Cześć :)

Mam szybkie pytanie - znajomy (niestety na 2gim końcu Polski, nie podjadę ;/) ma felgi na sprzedaż, aczkolwiek nie alfowe, parametry

17", szer 7", et40, profil H2

Myślicie, że będzie pasowało do alfy?

Alfa ma:
17", szer 7,5", et41, profil ??

Głównie czy ta różnica et nie będzie nigdzie obcierać etc.

Amortyzatory
Powrót