• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Witam, aktualnie mam zamontowane oryginalne alufelgi (już zmęczone) 16" w moim 159 wagon, planuje wymianę opon na całoroczne i przy okazji myślałem o wymianie felg na 17". Mam pytanie odnośnie prześwitu, aktualnie mam zainstalowane opony 205/55 na tych 16" i często się zdarza, że prześwit jest za mały i na koleinach czy też nierównościach auto haczy dołem. Czy zmiana opon i felg na 17", opony 225/50 (nie idę w 18" gdyż cena gra sporą rolę) pomoże coś w tym wypadku? Idę w rozmiar zgodny z manualem Alfy.

Ostatnia edycja:
Witam, aktualnie mam zamontowane oryginalne alufelgi (już zmęczone) 16" w moim 159 wagon, planuje wymianę opon na całoroczne i przy okazji myślałem o wymianie felg na 17". Mam pytanie odnośnie prześwitu, aktualnie mam zainstalowane opony 205/55 na tych 16" i często się zdarza, że prześwit jest za mały i na koleinach czy też nierównościach auto haczy dołem. Czy zmiana opon i felg na 17", opony 225/50 (nie idę w 18" gdyż cena gra sporą rolę) pomoże coś w tym wypadku? Idę w rozmiar zgodny z manualem Alfy.
24,9mm różnicy
1.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Czyli przechodzac na 235/40/19 mamy prawie 4 cm wyżej ale obniżając eibachem jest niecały 1cm wyżej. To w zimie chyba na 205/55/16 przy eibachu będzie troszkę tragedia

Screenshot_2020-07-01-11-14-12-425_com.android.chrome.jpg

Nie musisz sztywno trzymac sie rozmiarow opon sugerowanych przez projektantow, oni tam tez niezle namieszali - mialo byc ladnie a niekoniecznie funkcjonalnie. Generalnie rozmiar felgi nie ma nic do przeswitu a licza sie opony jakie na nie zalozysz. Jezeli zalezy Ci na tym zeby podniesc auto to polecam 215/55/17. Srednica kola jak przy 19ti, sam mam takie na zime i zapomnialem (przy eibachu) o przycieraniu. Moze nie wyglada tak "ladnie" jak 225/50/17 ale plusow jest znacznie wiecej. Chociazby fakt, ze zawieszeniowo zyskuje troche sprezystosci.

Miałem tak samo jak Ty, z tym, że na 215/55/16. Przeszedłem na zimę na 225/50/17 i jest lepiej.

Nie musisz sztywno trzymac sie rozmiarow opon sugerowanych przez projektantow, oni tam tez niezle namieszali - mialo byc ladnie a niekoniecznie funkcjonalnie. Generalnie rozmiar felgi nie ma nic do przeswitu a licza sie opony jakie na nie zalozysz. Jezeli zalezy Ci na tym zeby podniesc auto to polecam 215/55/17. Srednica kola jak przy 19ti, sam mam takie na zime i zapomnialem (przy eibachu) o przycieraniu. Moze nie wyglada tak "ladnie" jak 225/50/17 ale plusow jest znacznie wiecej. Chociazby fakt, ze zawieszeniowo zyskuje troche sprezystosci.

Racja, aczkolwiek różnica między 215/55/17, a 225/50/17 to zaledwie 6mm i myślę, że lepiej sugerować się w tej kwestii ceną opon, bo mimo tych samych cali, często różnice są relatywnie spore.

Mnie właśnie zależy bardziej na funkcjonalności, muszę w takim razie poszperać za oponami w rozmiarze 215/55/17.

- - - Updated - - -

Racja, aczkolwiek różnica między 215/55/17, a 225/50/17 to zaledwie 6mm i myślę, że lepiej sugerować się w tej kwestii ceną opon, bo mimo tych samych cali, często różnice są relatywnie spore.

No właśnie i to też jest ważne. Porównałem sobie na szybko ceny Falken Euroall Season AS210 i różnica w cenie między 215/55/R17 a 225/50/R17 to 6zł na sztuce.

Miałem tak samo jak Ty, z tym, że na 215/55/16. Przeszedłem na zimę na 225/50/17 i jest lepiej.

Pelna zgoda, roznica 6mm na wysokosci opony ale daje nam juz to +12mm na srednicy kola. Nie orientuje sie o ile dokladnie "dzwiga sie auto" ale z doswiadczenia wiem, ze na 17tce i lekkim balonie nie straszne mi juz nawet polne drogi ;-)

Pelna zgoda, roznica 6mm na wysokosci opony ale daje nam juz to +12mm na srednicy kola. Nie orientuje sie o ile dokladnie "dzwiga sie auto" ale z doswiadczenia wiem, ze na 17tce i lekkim balonie nie straszne mi juz nawet polne drogi ;-)

Czyli mówisz, że warto iść w 225/50? :) Mnie bardziej zalezy na praktyczności, nie chcę się martwić tym, że jadąc gdzieś do rodziny przez drogę w lesie czy jakąś nierówną szutrową spód będzie co chwilę o coś haczył aż coś urwę.

Czyli mówisz, że warto iść w 225/50? :) Mnie bardziej zalezy na praktyczności, nie chcę się martwić tym, że jadąc gdzieś do rodziny przez drogę w lesie czy jakąś nierówną szutrową spód będzie co chwilę o coś haczył aż coś urwę.

"Do rodziny przez drogę w lesie czy jakąś nierówną szutrową"; może warto pomyśleć o innym segmencie:), jakiejś terenówce albo innym suvie...

"Do rodziny przez drogę w lesie czy jakąś nierówną szutrową"; może warto pomyśleć o innym segmencie:), jakiejś terenówce albo innym suvie...

Bez przesady, nie mówie o jeździe w terenie ale mam rodzinę, która mieszka na terenie parku krajobrazowego a tam równego asfaltu nie uświadczysz, co najwyżej betonową drogę z nierównościami i o takie drogi mi chodzi :)
Poza tym nawet jakieś ośrodki wypoczynkowe z reguły nie mają dróg asfaltowych czy nawet betonowych tylko szutrowe a z prześwitem jaki aktualnie mam to nawet bałbym się zbliżyć do takiej drogi :D

Jeździ ktoś na 225/45/18 z eibachem? Opinie mile widziane. Da się jeździć normalnie czy za małe koło i ciągle szuranie?

Jeździ ktoś na 225/45/18 z eibachem? Opinie mile widziane. Da się jeździć normalnie czy za małe koło i ciągle szuranie?
Ja jeździłem na poprzedniej 159 z takim kołem na zimę (lato było 225/40/19) przy czy moja nie była na eibachu ale na apex, więc jeszcze niżej.
Twardo było, ale za to jak to wyglądało :D Nigdy miski nie uszkodziłem, ale fakt, trzeba mieć oczy szeroko otwarte i sprawnie jeździć po koleinach.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja jeździłem na poprzedniej 159 z takim kołem na zimę (lato było 225/40/19) przy czy moja nie była na eibachu ale na apex, więc jeszcze niżej.
Twardo było, ale za to jak to wyglądało :D Nigdy miski nie uszkodziłem, ale fakt, trzeba mieć oczy szeroko otwarte i sprawnie jeździć po koleinach.
Pozdrawiam.
- Rafał
Można prosić o jakieś zdjęcie z tym kołem zimowym? Apex ile zjeżdżał w dół?

Apex to było -45mm.
Nie mogę znaleźć żadnej fotki.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja znalazłem fotkę z dawna na 205/55/16 i Novitec -40mm. Tragedii nie było ale małe koło do tej budy z tym rozmiarem.
PS. Druga sprawa że licząc różnice w średnicy koła miedzy rozmiarami to pamiętajcie ze auto podniesie się czy pójdzie w dół o połowę średnicy bo wysokość auta to tyle co od osi w dół = połowę różnicy w srednicy. Foto Novitec vs. Seria
30.jpg
31.jpg

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót