• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

cześć, powiedzcie mi jak to jest z nie standardowymi rozmiarami.

do alfy sugerowane sa rozmiary : 205/55 R16; 225/35 R20; 225/50 R17; 235/40 R19; 235/45 R18

a jak wyglada sprawa jesli chcialbym zalozyc 18 225 45 ? jak wyglada to podczas przegladu? i co najwazniejsze np przy wypadku/ OC ?

Ja w żadnym aucie nie mam rozmiaru z instrukcji . Opony mają swoje indeksy i raczej to jest ważne . W żadnym aucie nie miałem problemów z przeglądem bo auta sprawne . Druga sprawa ,że dedykowane rozmiary z instrukcji Alfy to śmiech na sali bo srednica 205/55/16 do 235/40/19 to jest kosmos . Bliżej oponie 225/45/18 do średnicy koła ,która mniej więcej przekłada się na prędkość zgodną z GPS ( 235/45/18 jest bardzo blisko ) . Taka opowiastka - dwa lata temu pojechałem tak zglebioną Alfą 159 na oponie 235/35/19 ,że diagnosta wjeżdżając na rolki urwał mi dwie tylne śruby mocujące dolną osłone silnika . Rok później jak zobaczył auto to gada do mnie ,żebym ja wjechał na rolki bo on się boi ,że znowu coś narobi :) . Jako ,że auto stało jeszcze niżej to położyło się brzuchem na kafelkach . Podchodzi uczen do majtra diagnosty i gada : " Jak mam sprawdzić hamulce jak auto leży na podłodze? " . Majster siedzi z boku auta i woła ucznia do siebie : " Synek popatrz przez te koła na te heble na przodzie . Jak ty naciśniesz hamulec to cie może wystrzelić przez bramę wyjazdową , weź niech przejedzie na trzepaki i sprawdz czy ma wahacze jak należy " . Autentyk . Może śmieszne ale fakt taki ,że to są też ludzie i jak widzą ,że w aucie nie ma druciarstwa to co ma się czepiać opon ,które mają swoją nośność i jak nie jest przekroczona to jest ok .Co do wypadków i odszkodowań to uważam ,że podstawą jest stosowanie się do indeksów . Dla przykładu stara Alfa GTV miała opony metryczne w oryginale . Skąd teraz byś wziął takie opony ? Auto kolekcjonerskie na złom? Są przeliczniki opon , sugerowane szerokości pod dany model auta bo rozumie problem ze strony ubezpieczalni jakbyś przydzwonił na 4 dojazdówkach na aucie albo do 159 założyłbyś opony 175 :D IMG_20180411_143848.jpg

Ostatnia edycja:
Nazar no ladnie sie rozpisales, ale mamy Twoje zdanie, co do 100% pewnosci to bede musial zadzwonic do ubezpieczalni, ciekawy jestem bo teraz na przegladzie gosciu spisywal numerki z opon, drugi raz jak podjade tam na warsztat to sie dopytam :*

a jeszcze zapytam Ciebie, ta alfa na zdjeciu to ile jest obnizona ??

bede musial zadzwonic do ubezpieczalni
Żart?
Żeby to było coś warte, musiałbyś mieć to na piśmie z pieczątką i podpisem dyrektora. Inaczej słowa gościa po drugiej stronie słuchawki nie są nic warte jak przyjdzie co do czego. Jeśli jednak rozważasz zakup opon węższych o 10 mm (Z jakiego powodu? Wizualnego?) to bez obaw. Każdy przegląd to przejdzie. Tak samo ubezpieczyciel nie będzie miał podstaw do czepiania się.

Nazar no ladnie sie rozpisales, ale mamy Twoje zdanie, co do 100% pewnosci to bede musial zadzwonic do ubezpieczalni, ciekawy jestem bo teraz na przegladzie gosciu spisywal numerki z opon, drugi raz jak podjade tam na warsztat to sie dopytam :*

a jeszcze zapytam Ciebie, ta alfa na zdjeciu to ile jest obnizona ??
O jakies 60/70mm . Opona 235/35/19

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jak kogoś interesuje jak wygląda 17" felga z Giuli w 159 to poniżej wrzucam zdjęcia. Felgi szerokości 7,5", ET33. Opony 225/50/17. Jeżeli chodzi o montaż to wchodzą bez dystansu (mam zwykły zacisk jednotłoczkowy), przykręcone oryginalnymi śrubami.
IMG_20200319_135721.jpg
IMG_20200319_135705.jpg
IMG_20200319_140112.jpg

Jak na 17" całkiem sympatycznie. Szprycha zawsze dobrze wygląda.

Tak mi się spodobało to połączenie, że ją kupiłem i stałem się... Alfoholikiem [emoji16]
236.jpg
237.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Gratulacje :)
Nie mniej jednak muszę stwierdzić, że czerń felg totalnie się zlewa i trzeba się dobrze przyjrzeć, aby dostrzec wzór.

Wiem. Jutro pstrykne zdjęcia żeby dokładniej podzielić się z Braćmi (i Siostrami) Alfoholikami moim nabytkiem...

0a9a58e7bd66d3ade8fc8a6da19f8a9e.jpg
9ace5dfb2d3fee2cc32da37b9994438d.jpg
78b77831df135af3d47e17e850c36668.jpg

06e468e049fd5c4799cc2f8e021adec7.jpg

Ostatnia edycja:
Cześć. Proszę o poradę ponieważ nie znam się zbyt dobrze. Mam na oku felgi 18 cali rozstaw śrub 5x112. Szerokość przednich felg 8,5 a ET 48. Szerokość tylnych felg to 9 a ET 54. Otwór centralny 66,6. Pytanie czy te felgi wejdą i nie będą wystawać ?

Tył to ha nie wiem czy nie będzie łapał o sprężynę czy coś. Ja nam et 45 i 8.5j i powiem Ci że palec wchodzi ale tak tyle o ile. Tu masz pół cala szerzej i et. Ze bardziej wchodzi. Nie wiem może wejdzie ale na styk chyba

Tyl może oprzec sie o sprezyne. Felga z Giulii 19/10 ET41 z tylu wchodzi doslownie na kartke papieru od sprezyny. Różnica szerokości to 1" = 2,54cm jak sie nie myle i teraz to podziel przez 2 ( na strone felgi ) =1,27cm . Tam masz ET54 czyli odejmujemy w zaokrągleniu 13 i masz niemal identycznie jak z Giulii. Problem w tym ze na tamte felgi zaklada wiekszosc opony 235 lub 245/35/19 i one są w naciagu a poza tym niższe. U ciebie na 9" moze trzec o wewnetrzne nadkole. Ja mam felgi zimowe 18/8 ET35+ dystans 5mm co daje ET30 i na tyle schodzi sie przy oponie 235/45/18 ładnie pod błotniki wiec zaleznie od opony jaką chcesz dac ET bys musial na tyle zrobic w przedziale 35-40 i wtedy nie bedzie ordynarnie a bezpiecznie

Ja uważam, że czarne felgi to muszą być w dużym calarzu bo zawsze wydają się jakby mniejsze.

Wiem. Jutro pstrykne zdjęcia żeby dokładniej podzielić się z Braćmi (i Siostrami) Alfoholikami moim nabytkiem...

81.jpg
82.jpg
83.jpg

84.jpg
IMHO wygląda to bardzo średnio. Czarna felga zlewa się w jedną całość z oponą i tworzy taką czarną dziurę.

Poza tym ten czarny kolor sprawia, że felga wygląda jakby miała 16"... Jak to kolega [MENTION=33090]davit[/MENTION] zauważył, ciemna felga musi być w dużym calarzu.

Sam mam 19" i po zmianie koloru ze srebrnego na grafitowy, felgi zaczęły wyglądać na 18" [emoji3]

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Może to porównanie pomoże komuś jaki kolor brać pod uwagę przy wyborze felg :)2020-04-09-14-20-20-844.jpg2020-04-09-14-19-41-088.jpg

Na ten sezon zostaje oryginalny ciemny lakier.
Szkoda go przemalowywac ponieważ felgi nie mają żadnej skazy.

Amortyzatory
Powrót