• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

ET felgi to nie wszystko. Istotne jest ukształtowanie ramion. Z dystansem felga z Opla na pewno wejdzie, ale chodziło raczej o to czy wejdzie bez niego.
Brembo było montowane w 159 od początku produkcji, tyle że w wersji 2.4. Małe Brembo weszło dopiero wraz z liftingiem, czyli 2007r.
Tak się składa, że każda ori felga 16" wejdzie na małe Brembo.
Zmian w ukształtowaniu ramion po wprowadzeniu małych zacisków Brembo nie było, ale sukcesywnie pojawiały się nowe modele felg.
Pozdrawiam.
Rafał

ok i wszystko jasne, wielkie dzięki za wyjaśnienie.
pozdrawiam,
Rafał

a masz może fotki jak wygląda autko na tym rozmiarze z profilu? Zastanawia mnie czy nie będzie to wyglądać jak maszyna rolnicza Co do mojego przodu, też mam takie odczucia, aczkolwiek wątpię by ktoś sam przód obniżał - raczej siadły ze względu na wiek

sorki za opóźnienie ale jakoś mi się zapomniało ;) tak wygląda u mnie 215/60R16 na felgach stalowych
20161215_090336.jpg20161215_090347.jpg20161215_090356.jpg

Jakoś nie widzą mi się stalowe koła w 159, takie moje subiektywne odczucie :)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

wiadomo alufelgi ładniejsze, ale kompromis między komfortem, wytrzymałością, ceną jest osiągnięty jak na zimowe warunki
zdjęcie bez kołpaków ...ale żeby od razu "a fuj" ;P pozdro ;)

wiadomo alufelgi ładniejsze, ale kompromis między komfortem, wytrzymałością, ceną jest osiągnięty jak na zimowe warunki
zdjęcie bez kołpaków ...ale żeby od razu "a fuj" ;P pozdro ;)

gdzie tu kompromis? ;p mniejszych juz sie nie da zalozyc ;p

kompromis na zimę to 18", od biedy 17" w 159 ;p

Dokładnie. Zimowe koła. Przy 16 calach było mega nisko, teraz przy 18 jest w sam raz
394.jpg

zależy jaki masz profil opony, ja zakładając 215/60 R16 (specjalnie kupiłem dużo wyższe płacąc tyle co za typową 17) rozmiarem całego koła przewyższam typowe 17, także nie mów że przy 16 jest nisko, jaki masz rozmiar opon w tych 18? Bo patrząc po zdjęciach dużo "mięsiwa" niema. Na lato mam 17 (takie były jak kupiłem, fakt nie wykluczam że na przyszłość kupię większe) ale różnica w komforcie jest wyczuwalna między 17 a zimową 16, jednak wyższy profil robi swoje

zależy jaki masz profil opony, ja zakładając 215/60 R16 (specjalnie kupiłem dużo wyższe płacąc tyle co za typową 17) rozmiarem całego koła przewyższam typowe 17, także nie mów że przy 16 jest nisko, jaki masz rozmiar opon w tych 18? Bo patrząc po zdjęciach dużo "mięsiwa" niema. Na lato mam 17 (takie były jak kupiłem, fakt nie wykluczam że na przyszłość kupię większe) ale różnica w komforcie jest wyczuwalna między 17 a zimową 16, jednak wyższy profil robi swoje
Fajnie to 215/60 musi pływać w zakręcie przy masie 159.

Przy 16 calach miałem 205/55/16 teraz mam 235/45/18

Przy 16 calach miałem 205/55/16 teraz mam 235/45/18

no to Panie Kolego masz więcej na średnicy całego koła ode mnie 4.3 mm, nie no to fakt 205/55/16 to za mało to jest mniej o 32.5 mm (takie miałem z felgami i zamieniłem na 215/60/16 - ale poprzedni użytkownik nie wiem jak ale jakoś dawał radę)

Ja jeździłem latem na 205/55/16 i tragedia, gdzie się dało zahaczyć to to zrobiłem, nawet jak pas zmieniałem i były koleiny to czasem przytarłem. Na zimę mam 205/60/16 i całkiem inna bajka, niby nie duża różnica ale komfort jazdy (nie prowadzenia) większy. Na lato szukam teraz felg 17 definitywnie.

nie no to tak jak już 16 to tylko z wyższym profilem, na 16 mniej czuć nierówności na drodze, a co do komfortu prowadzenia to też nie narzekam, w zakrętach żadnego bujania nie czuję a i na autostradzie 170/180 km/h dają radę. A na lato pewnie, że 17 polecam albo i więcej, bo jak to Ktoś kiedyś powiedział z felgami jak z dziewczynami przynajmniej 18 ;)

Panowie jak jesteśmy w temacie 16" - może ktoś jest chętny na ori 16" (jak na przykładowym zdjęciu) z oponami zimowymi 215/55/16 w bdb stanie ? Czarna na dniach dostanie 18" i jakby wypadało - oczywiście czarne :D

ca0a0f93409a86cd6f49ff18b2cc.jpg

Witam. Kupiłem wczoraj swoją wymarzoną AR159 (pochwale się później, jak będzie czysta). Jest piękna, ale brak jej kół zimowych. Na kołach, profilach itd. nie znam się w ogóle, wiem tylko co znaczą poszczególne oznaczenia ale nie potrafię jeszcze domyślić się czy dane koła będą pasowały. I tutaj moja prośba, mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy te koła: https://www.olx.pl/oferta/alufelgi-...azja-bieznik-7mm-CID5-IDizCRd.html#f708632ceb będę pasowały do mojej AR159 2006 1.9 jtdm? Wiem że muszę szukać kół z rozstawem śrub 5x110, ale kompletnie nie wiem co to jest to ET, i czy dany profil będzie do mnie dobry. I jak mam szukać przyszłych kół gdyby te z linku nie pasowały? Wpisując "koła zimowe 5x110 alfa romeo" nie wiele wyskakuje, ale wpisując "koła zimowe 5x110 opel" jest ogłoszeń od groma. Rozumiem że kołą z większych opli (signum, vectra, saab93) będą pasowały? Przepraszam jeśli takie pytanie było, ale wśród tysiąca postów o profilach opon itp. ciężko jest mi znaleźć odpowiedz na moje pytanie. Pozdrawiam, i szerokości w nowym roku :)

PS. koła potrzebuje "na już" dlatego szukam tylko w mojej okolicy, autko jest mi potrzebne na dojazdy do pracy, stąd ten pośpiech.

Witam. Kupiłem wczoraj swoją wymarzoną AR159 (pochwale się później, jak będzie czysta). Jest piękna, ale brak jej kół zimowych. Na kołach, profilach itd. nie znam się w ogóle, wiem tylko co znaczą poszczególne oznaczenia ale nie potrafię jeszcze domyślić się czy dane koła będą pasowały. I tutaj moja prośba, mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy te koła: https://www.olx.pl/oferta/alufelgi-...azja-bieznik-7mm-CID5-IDizCRd.html#f708632ceb będę pasowały do mojej AR159 2006 1.9 jtdm? Wiem że muszę szukać kół z rozstawem śrub 5x110, ale kompletnie nie wiem co to jest to ET, i czy dany profil będzie do mnie dobry. I jak mam szukać przyszłych kół gdyby te z linku nie pasowały? Wpisując "koła zimowe 5x110 alfa romeo" nie wiele wyskakuje, ale wpisując "koła zimowe 5x110 opel" jest ogłoszeń od groma. Rozumiem że kołą z większych opli (signum, vectra, saab93) będą pasowały? Przepraszam jeśli takie pytanie było, ale wśród tysiąca postów o profilach opon itp. ciężko jest mi znaleźć odpowiedz na moje pytanie. Pozdrawiam, i szerokości w nowym roku :)

PS. koła potrzebuje "na już" dlatego szukam tylko w mojej okolicy, autko jest mi potrzebne na dojazdy do pracy, stąd ten pośpiech.
Napisz do kolegi Patryczos. Ma na sprzedaż całkiem fajny komplet oryginalnych felg Alfa Romeo 16 z oponami zimowymi, a do tego jest ze Śląska.
Pozdrawiam.
Rafał

Amortyzatory
Powrót