• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Felgi do Alfy GT

Bocian byłeś tu, że wiesz jakie tu są drogi w miastach ? Szczególnie w centrum Amsterdamu ?
W Belgii też bardzo często przebywam a tam drogi jak u nas na Śląsku więc Twój komentarz to zbędne OT

Nie no przepraszam - w dooopie bylem gooowno widzialem i tylko twoje posty to sama esencja prawdy i nieograniczonych pokładów wiedzy i doświadczenia :p

po prostu znów bezsensownie udajesz najmądrzejszego akurat gówno wiedząc o tej rzeczywistości ;)
ale swój nos wsadzić musisz.

I to ile :p
Z samej kopalni to bym na rope nie wyrobil nawet

ja nie :-)
jak swoją taką uszkodziłem to wyrwałem pod nosem za 250 :-)
prostowanie tej felgi to masakra - super twarde ( niby dobrze jak są ok , ale jak już klęknie to wszędzie kwiczą że twarda i kłopot będzie )
no ale u mnie klękła dopiero przy 120km/h i coś wielkości kostki brukowej

mam ją cały czas - bo za naprawę chcieli ok 300zł

- - - Updated - - -

jak chcesz i masz tańszych speców w okolicy to ci ją DAM ( nie jest pęknięta - jest tylko skrzywiona akurat w miejscy szprychy i to po zew stronie i to powoduje trudności bo wg "speców" w mojej okolicy przy próbie siłowego prostowania felga pęknie i wtedy konieczny będzie spaw)

o widzisz, nie chciałbym wyjść na pazernego - za darmo jej nie chce :) jak i tak Tobie leży to w cenie złomu bym wziął ??
a co do prostowania to nie problem akurat mam odpowiedni sprzęt :)

ja jeżdżę na 18". Wizualnie cieszą oko, ale w praktyce... po pierwszej przejażdżce po mieście wysiadłam z płaczem z samochodu, bo wydawało mi się, że wpadam w każdą możliwą dziurę w drodze (dzisiaj znam je na pamięć). polskie drogi :) na pewno zmienię na 17", bo słyszałam, że będzie mi się lepiej jeździło. niestety jako laik, muszę zdawać się na opinie doświadczonych kierowców, więc mam nadzieję, ze nikt mi kitu w tej kwestii nie wciska. martwi mnie tylko to skrzypienie (słyszalne w środku) podczas jazdy po nierównościach i tak czytając Wasze wypowiedzi zastanawiam się czy to nie "wytłuczone zawieszenie". chociaż dzisiaj zaobserwowałam, ze skrzypi zaraz po pierwszej jeździe po nocy, następnie w dzień jak trochę nim pojeżdżę skrzypienie ustępuje (nie całkowicie). nie rozumiem co moje autko do mnie mówi ;)

skrzypienie zawieszenia to oznaka jej nadchodzącego nieuchronnego zużycia, przeważnie najpierw padaja górne wahacze, proponuje sprawdzic takze luz stabilizatora w tulejach, zmianie kół na 17" towarzyszy zmniejszenie zużycia paliwa, podniesienie komfortu jazdy.

pzd.

Wczorajsza wizyta na stacji diagnostycznej i serwisie jednoznacznie wykazała iż kolejny komplet górnych wahaczy nadaje się do wymiany. Na przestrzeni 11 tys. km będę miał montowany już 3-ci komplet górnych wahaczy. Dwa razy miałem Delphi. Teraz dopłacę różnicę i niech mi wymienią na TRW. Pierwszy komplet poleciał po 4 tys km. Obecny po 7-miu. Ciekawe ile wytrzymają kolejne.

To masz wesolo :-)
Niecale 11 tys km to ja zrobilem na qupach czy tam fastach w 156
Trw w gyty nawet sie trzymaja w moim przypadku

Wczorajsza wizyta na stacji diagnostycznej i serwisie jednoznacznie wykazała iż kolejny komplet górnych wahaczy nadaje się do wymiany. Na przestrzeni 11 tys. km będę miał montowany już 3-ci komplet górnych wahaczy. Dwa razy miałem Delphi. Teraz dopłacę różnicę i niech mi wymienią na TRW. Pierwszy komplet poleciał po 4 tys km. Obecny po 7-miu. Ciekawe ile wytrzymają kolejne.

ta, wystarczyło troche poczytać, tematów o wahaczach jest tu troszke na forum.

Generalnie to mnie temat ziębi bo mi to robią kolejny raz na gwarancji :) Będąc na miejscu serwisu już dawno bym wymienił na TRW i miał spokój :)

Panowie a jak wyglada sprawa z dystansami do gt.Zakupiłem felgi 17 o et 40,5( wczesniej byly na ar147) i teraz pytanie jak to bedzie wygladac bo do gt powinno byc chyba et 35 bardzo beda utopione i ewentualnie jakie dystanse do tego najlepiej zeby fajnie wygladalo:cool:

Grubość dystansu zależy od szerokości felgi i opony (poza oczywistym ET). Zależy to również czy chcesz mieć koło wysunięte jak do tej pory czy mniej lub więcej.

Miałem takie 17 et40,5 orginalne toory 17 w GT JTD i troszke były utopione ale nie bylo tragedii , śmiało można dać dystans 2cm na strone bo jest miejsca w przednich nadkolach w tylnych 1cm i będzie cacy

Miałem takie 17 et40,5 orginalne toory 17 w GT JTD i troszke były utopione ale nie bylo tragedii , śmiało można dać dystans 2cm na strone bo jest miejsca w przednich nadkolach w tylnych 1cm i będzie cacy
Z przodu grubszy dystans niz z tyłu dobrze zrozumiałem??

Dokładnie :) GT w orginale tak ma że szerszy rozstaw osi jest na przodzie

Amortyzatory
Powrót