Felgi do Alfy GT

to się powodzi, jedne z najpiękniejszych felg i na zimę :p

Noo, dokładnie :)
to pochwal sie jeszcze jakie masz letnie - bo musza byc kozackie

sam szukam jakis 18-tek i nie moge się zdecydowac

- - - Updated - - -

Bylo juz. 235/40 obciera z tylu.

A mogłbyś kolego powiedzieć czy ta obcierka była spowodowana średnicą czy szerokością opony?
bo jeśli szerokością i obcierała wew.cześć opony to uciekł bym dystansami
i czy mówiąc o tym obcieraniu chodziło o fele 8' z ET-32 ?

Odpowiem w zastępstwie - letnie felgi to Novitec N8
129.jpg

Link do tematu z opisem i większą ilością zdjęć: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/54657-147mka_azzurro-9.html#post827245

Dzięki drift-r ;) kończę montować z angielskiego cold air intake system :P czyli dolot ;) także dzień i noc na serwisie i u spawaczy.. ale jutro finalny montaż mam nadzieję jak wszystko pasuje to oddaje dolot do chromowania a parę pierdoł do malowania proszkowego.. i potem będą foty i filmik..

Sorry za OT

A co do pytania oczywiście się zgadza letnie Novitec N8 18" i zimówki Blackline 2 z GT też 18"..

O ile Novitec siedzi jak trzeba i bardzoo rzadko obciera w zwykłej 147.. to Blackline jest szersza o 0,5" i ma et bardziej na zewnątrz o 3mm.. i rozważam możliwość stoczenia 4mm z ET od środka felgi czy wszystko będzie pasować bo te 4mm sporo by zmieniły dla nadkoli w zwykłej 147.. bo w GT pewnie nie ma żadnego obcierania..

Koledze pewnie chodziło czy obciera Ci ze względu na średnice czyli wysokość całego koła i wtedy uderzanie z powodu zbyt dużej wysokości koła czy ze względu na szerokość czyli wystawanie poza obrys nadkoli opony..

Ale podejrzewam że jednak obcierało Ci przez szerokość opony i wystawanie poza obrys.. bo na średnicy w 235/40/18 masz raptem 8mm więcej od dedykowanego 225/40/18 także to nie robi różnicy..

A co to jest srednica opony?

Mowie o feldze oryginalnej 18 cali Q2, takiej jak ta: http://allegro.pl/alfa-romeo-gt-159-ti-brerra-18-cali-156074707-i2558501722.html

Szerokosc 8J

Srednica to to samo co wysokosc całej opony

bo skoro 225 nie obciera a 235 napisałeś ze obciera to myślałem, że ze wzglądu na wiekszą srednice trze o nadkole
ale jak dopisałeś ze chodziło o felge z ET-40 to wnioskuje że trze jednak ze wzglądu na szerokość (od wewnętrznej strony koła)
a jesli tak jest to dystans rozwiąze problem

- - - Updated - - -

bo na średnicy w 235/40/18 masz raptem 8mm więcej od dedykowanego 225/40/18 także to nie robi różnicy..

też tak myśle, bo jak patrze i mierze to moje nadkole, to wizualnie nie wygląda to dobrze, a locha między oponą a nadkolem jest wystarczająco duza aby tam wrzucic (wg. moich obliczen) nawet 215/45/18 ... co w stosunku do 235/40/18 bedzie nawet większe na średnicy o 6 mm. I taką właśnie chce wrzuciś do swojej.
Jutro robię przymiarke wiec aby otrzymać średnice najbardziej zblizoną do tego 215/45/18 zakładam opony 215 i 225/50/17 i się okaże

Ostatnia edycja:
215 jest za waska, jak to bedzie wygladac. Dwa jak chcesz naciagnac opone 215 na felge 8 cali? To bedzie brzydkie. Juz 225 jest do tej felgi za waska.

Przy 235 dystans nic nie da, a nawet pogorszy sprawe, bo bedzie obcierac o rant tylnego blotnika. Zreszta bez dystansu tez obciera.

Panowie w GT 225/40/18 tak samo jak i 225/45/17 obciera z tyłu przy 3 i więcej osobach na większych nierównościach jezdni.

Przy 225/40/18 z tyłu między oponą a amortyzatorem jest maks 5mm luzu więc nie ma co wsadzać 235 bo to 100% problemy.

Jedynym wyjściem jest wsadzenie niższej opony czyli 225/35/18 na felgę 8 cali szeroką albo 215/40/18 na felgę 7.5 calową.

Z tego co wiem to na felgi 18 calowe dedykowane do GT występowało ET tylko 32 więc dystansem nie poratujesz bo będzie tylko gorzej w drugą stronę.

no tak panowie tylko ja chciałem wrzucic tam felge ducati, która jest weższa i ma 7 cali
no zobaczymy dzis zrobie przymiarke na 17'z wiekszym balonem

Panowie,
jak to jest możliwe, że do 1,9 JTD były oferowane na zamówienie felgi 18 o szerokości 8 cali ET 32, a opony dedykowane 225/40/18 i pojawiają się opinie, że obciera?

Z kolei, część z Was jeździ na takim zestawie i jest OKI?!:confused:

Szczerze mówiąc to jak ostatnio oglądałem GT z felgami 18" ET32 i oponami 225/40 to ja nie wiem gdzie tam by miało coś obcierać.

Szczerze mówiąc to jak ostatnio oglądałem GT z felgami 18" ET32 i oponami 225/40 to ja nie wiem gdzie tam by miało coś obcierać.

no tak, a w stosunku do niej opona 215/45/18 zwiększy mi srednice koła zaledwie o 14 mm. wiec powinno być ok.
zaledwie, a może i aż ;)

a tak swoją drogą to oryginalne 17 alu.w gt (215/45) to wizualnie troche nie za bardzo to wyglada...

No ale o gustach się nie dyskutuje

Dokładnie.. i koniec kropka

Panowie w GT 225/40/18 tak samo jak i 225/45/17 obciera z tyłu przy 3 i więcej osobach na większych nierównościach jezdni.

Omen to niemożliwe co mówisz.. bo GT ma szersze progi i nadkola jak GTA.. więc ma tam te kilka cm więcej i 225/40/18 z ET32 nie obcierają w tych autach bo są dedykowane..

w 147 już 18" obcierają bo przed liftem nie są dedykowane..

Dokładnie bo nie ma gdzie obcierać..

Panowie,
jak to jest możliwe, że do 1,9 JTD były oferowane na zamówienie felgi 18 o szerokości 8 cali ET 32, a opony dedykowane 225/40/18 i pojawiają się opinie, że obciera?
Z kolei, część z Was jeździ na takim zestawie i jest OKI?!

Ten rozmiar na fabrycznym zawieszeniu nie może obcierać.. bo jak napisałeś były takie fele oferowane jako dedykowane.. np do Blackline..

a w 147 ratunkiem jest gwint i inne wynalazki.. choć i tak zdarzają się chwilę grozy :P

(Wow długi post mi wyszedł :P)

mam 18" i 225/40 i obciera o parciane nadkole przy wiekszym zaladunku, tzn pełny bagaznik, lub 2 osoby z tyłu, wiec nie piszcie ze nie ma problemów, prosze o nie wypowiadanie sie na temat osób ktore nie mialy z tematem zadnej stycznosci, tylko cos usłyszały lub cos gdzies przeczytały.

pzd.

Amortyzatory
Powrót