• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Felgi do 166

Odpowiem jak zwykle w przypadku felg na brembo. Musisz przymierzyć. Chyba że zamontujesz sprawdzone przez kolegów :)
Tak masz brembo. Jest wybity napis po drugiej stronie zacisku a od frontu jest alfaromeo. To czterotłoczkowe zaciski brembo.
Jeżeli chodzi o opony do rozmiar dopasowuje się do felgi. Szerokość felgi ogranicza Ci rozmiary jakie możesz założyć. Zawsze jest tak że do danej szerokości felgi jest dedykowana jedna szerokość opony. Np do 7,5" opona 225. Ale dopuszczalna jest też 215 i oczko wyżej niż 225. Ale już tak idealnie leżeć nie będzie. Tak więc:
- szukasz felunku. Albo kupisz coś co ktoś już ma i sprawdził że pasuje albo jeździsz i przymierzasz
- dobierasz opony, w necie jest pełno informacji do jakiej szerokości felgi jakie opony
- cieszysz się z tego jak bella wygląda mniej jak jeździ :P

Ale ja tez bym chętnie przygarną 18" toory z TI..... ehhh

fabryka przykazała opony 225/45 albo 235/40 na 18 calowe felgi. z przodu masz Kobielczak zaciski brembo jak każda 166 v6 i jtdm

Ostatnia edycja:
To ja jeszcze wkleje zdjecie swojej nowej obnizonej, tak to wyglada z przodu -35 i 18 plus zaciski Brembo w 2.0TS. Opony mam 225/40/18 nie jestem pewien czy 235 sie zmieszcza z przodu na moich felgach.

Zdjęcie0067.jpg

Ostatnia edycja:
Super. Jak tylko znajdę jakieś felgi, które mi się podobają to dam znać na forum.
Jakie ET powinny miec felgi aby o nic nie ocierały i się mieściły? :)

Czy 166 bez obniżonego przodu albo całego zawieszenia na 18 felgach według was nie wygląda źle, jak jakiś jeep? :)

JAREK - ponawiam pytanie - skad wiesz, ze mam z przodu sprezyny z po liftu?

Ostatnia edycja:
Super. Jak tylko znajdę jakieś felgi, które mi się podobają to dam znać na forum.
Jakie ET powinny miec felgi aby o nic nie ocierały i się mieściły?
Ale przecież Ci piszę że nikt Ci nie zagwarantuje że wejdą. Chyba że ktoś takie ma. Brembo po prostu są niestandardowo duże. Podanie ET też nie da Ci gwarancji.

Czy 166 bez obniżonego przodu albo całego zawieszenia na 18 felgach według was nie wygląda źle, jak jakiś jeep?
Wszystko kwestia wzoru. 18" ogólnie ładnie leży na 166

większość 17" i 18" wejdzie na brembo, to z 16" jest problem, ja miałem 18" ronale, te które widać na moim avatarze i do nich miałem 20 mm dystanse, jak kupuje się nowe felgi to w zestawie dostajesz dystanse pod dane auto, jak kupisz coś z allegro z opisem, że jest z ar166 to ci podpasuje

Kolego JAREK1986, a te fele(z fotek) masz zalozone na zaciskach brembo?

tak popi maki mam na 3-litrówce więc i są tam zaciski brembo

Kobielczak w 2001 roku wraz z pierwszym liftingiem 166 ,wprowadzeniem silników euro3 zmieniona zawieszenie na twardsze zmieniając sprężyny, potem do końca produkcji nie zmieniono już nic a że twoja 166 to cf3 to wiem że masz poliftowe sprężynki

Ostatnia edycja:
Panowie orientujecie się czy 18' przy ET40 i szerokości 8' wejdzie do 166?
Zapewne 18' ET35 i szerokość 7.5' bez problemu (?) skoro, oryginalne mają 6.5' i ET41.

szerokość i ET jeszcze nie mówią wszystkiego ,ważne także jak ułożone bedą ramiona felgi choć w przypadku 18 ryzyko wtopy sporo mniejsze niż na 17

Raczej byłyby wypukłe, kurde czyli bez przymiarki lipa ;/

- - - Updated - - -

Co masz na myśli mówiąc o ramionach felg?

no własnie to jak będą one ułożone mogą mieć przecież różnych kształ a jak będą nieodpowiednie to i nawet 18 na dobrym et nie wlezą

ew. podratować mogą dystanse. No nic, czekam aż jakiś fajny felunek będzie bliżej stolicy.

a ja mam pytanko czy ktos z forum posiada wypolerowane ori 17`` felgi do 166 (tzw teflony) ???
Zastanawiam sie czy sobie nie wypolerowac tych swoich na lato ale przed robota chcialbym zobaczyc czy ktos moze juz posiada takie u siebie w alfie ?

Poleruj, ja miałem w Bravo, nocą? Mega efekt, wszystko się odbija, tylko trzeba dbać i często czyścić.

no akurat o polerowaniu costam wie, mam za soba juz jakies 10 kompletow przepolerowanych felg i zastanawiqm sie nad kolejnymi... tylko pozniej co sezon polerka na nowo ale felgi nie sa zlozone, wzor wrecz banalny do przepolerowania :) pytanie czy to alu sie fajnie obrabia czy jest twarde jak w audi znane felgi z S line (ktore mialem okazje polerowac)

Mi osobiście wystarcza a jak mi ktoś powie że nie wiem nic o glebie to :D

105.jpg

Maestro - nie bardzo rozumiem to co napisałeś :D

Masz w swojej 166 glebe? Czy to seria?

Amortyzatory
Powrót