[Giulietta] Felgi 19 z Giuli QV do Giulietty

fan

Nowy
Auto
.
Chcialbym kupic kola kompletne 19 cali z Giuli do swojej Giulietty. Ostatnio widzialem w internecie kompletne felgi z oponami z Giuli QV, ktorych oczywiscie nie kupilem (a byly w dobrej cenie 4500 zl komplet - ciekawe czy kradzione ?). 2 kola mialy 235mm szerokosci zastanawia mnie czy taki rozmiar opon mozna zastosowac do Giulietty, czy nie bedzie za szeroko ?

Orientujecie sie moze jaki jest limit w tym wzgledzie jesli chodzi o Giuliette ?

Giulia na tylnej osi ma felgi o szerokości 9'. Nie wiem czy to nie za dużo dla Giulietty.
W sumie sam jestem ciekaw opinii, bo mam w dobrej cenie do kupienia 18-calowe felgi po większej siostrze :)

Dwie byly 245mm a nie 235mm jak napisalem. Te co ida na tyl w Giuli to chyba ida 285mm i to bedzie za duzo zdaje mi sie tak samo. Ale felga jest chyba taka sama ciekawi mnie czy jakby zastosiwac kapec 245mm na wszystkie kola to by bylo jeszcze dla Giulietty ok. Mysle o nich na lato a te co mam teraz juz xostawic z zimowymi.

w giulii gv przod jest 19x8.5" 245 a tyl 19x10" 285, do tego mniejsze et. nie przesadzajmy - ktos wrzucal fotki takiej giulietty tu na forum - imho maszkaron z wystajacymi felgai na tyle. do tego wieksza srednica kol. przy tych szerokosciach, jak to bedzie jezdzic - auto straci na lekkosci/przyspieszeniu/spalaniu. do swojej veloce bym yego nie zalozyl.
znow moja skromna opinia: do giulietty ok jest zalozyc felgi 19x8" 225 ze "zwyklej" giulii, ewentualnie wszystkie 8.5" tez 225

Ostatnia edycja:
A to nie wiedzialem, ze sa dwa ridzaje dziewietnastek w Giuli.

A nawet więcej niż dwa ??????
Jak kolega pisał wcześniej na 10 calach Julka raczej nie będzie wyglądała za dobrze. Wg mnie najlepsze będą 8 ale o szerokości 235. 19" o szerokości 225 będą miały za niską nośność, 88 bodajże.

nie pamietam jaka jest nosnosc opon w giulii (w koncu ciezszej niz giulietta) w giulietcie powinna tym bardziej wystarczyc. ale 235/35r19 bylaby wlasciwsza opona bo bedzie miala srednice kola praktycznie identyczna do ori giulietty.

Panowie, pozwolę sobie zapytać przy okazji - czy felgi że 159 będą pasować do Giulietty? 18x8" podejdą pod opony 225/40, czy będzie już nieładny naciąg?

Panowie, pozwolę sobie zapytać przy okazji - czy felgi że 159 będą pasować do Giulietty? 18x8" podejdą pod opony 225/40, czy będzie już nieładny naciąg?
tak, ja mam takie na lato, zobacz fotki w sygnaturze

Chcialbym kupic kola kompletne 19 cali z Giuli do swojej Giulietty. Ostatnio widzialem w internecie kompletne felgi z oponami z Giuli QV, ktorych oczywiscie nie kupilem (a byly w dobrej cenie 4500 zl komplet - ciekawe czy kradzione ?). 2 kola mialy 235mm szerokosci zastanawia mnie czy taki rozmiar opon mozna zastosowac do Giulietty, czy nie bedzie za szeroko ?

Orientujecie sie moze jaki jest limit w tym wzgledzie jesli chodzi o Giuliette ?

tak na szybko znalazłem na YT:

według mnie siedzi mega.

oglądam na komórce w pelnym słońcu, i slabo widze, ale tyl nie wyglada mi na 10"czy 285. wiele osob blednie nazywa felgi o wzorze jak w Quadrifoglio jako QV mimo ze to nie felgi z Q tylko zwyklych Giulii 8 lub 9" lub ich repkiki np z WSP Italy. wielu tez zaklada faktycznie felgi z Q ale wszystkie 4 8.5" takie jak w Q na przodzie. Ktos na forum wrzucal fotke giulietty z tylem 10" -mocno wystawaly i źle to wygladalo.

Fajna ta Giulietta troche moze za duzo na przednim zderzaku sie dzieje ale kola robia robote. Wlasnie takie chcialbym do swojej wsadzic. Powinno nawet bardziej pasowac bo nie mam srebrnych ramek tylko czarne. No i tez nie chcialbym zeby te kola wystawaly.

Musisz poszukać 8.5 j. szerokości et 34, i wtedy bardzo ładnie siądzie.

jaką gumę na te 8,5 wrzucić żeby się to kupy trzymało? 225/40 czy 235/35? różnica w wysokości opony powinna być znikoma, naciąg przy 225 będzie delikatny a przy 235 będzie równo z felgą, raczej chodzi mi o zachowanie na drodze. Jeśli ktoś ma taki zestaw proszę o radę :)

Ostatnia edycja:
coś mylisz. żeby się trzymać ori średnicy z Giulietty (np użyjmy 225/40R18 jako referencyjnej) to musiałbyś wrzucić 225/35R19 (średnica koła większa tylko o 3mm, niecałe 0.5%), no ale skoro felga 8.5"to żeby naciąg nie był za duży to te 235/35R19 jeszcze by uszło powiedzmy na granicy - średnica już 10mm większa od wzorcowej, to ok 1.5%, to taki max jaki się przyjmuje normalnie. 225/40R19 to byłaby opona wielka, ona miałaby średnicę większą o 25.4mm, czyli prawie 4% - to już będzie dużo poza legalną zmianą. Poza tym kto wie czy by nie tarło gdzieś np przy skręcie - musiałbyś sobie polookać ile jest zapasu.

Tak BTW. Ta dokładka tylna z dyfuzorem, to chyba coś doklejane do standardowej, zgadza się? Wie ktoś co to jest?

Amortyzatory
Powrót