• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Felgi 16" - problem

Lodilirian

Nowy
Auto
Giulietta 2,0 2010
Dzień dobry,

Jestem zmuszony wymienić wszystkie opony w mojej Alfie Giulietta (rocznik 2010, 2,0 JTDM 125kW 170 KM, zwykłe hamulce). Obecnie mam oryginalne felgi 18" z profilem 40. Z powodu stanu naszych dróg w miastach chcę zmienić felgi na 16" i opony 16/205/55. Tutaj zaczyna się problem. Już prawie zamówiłem felgi z oponami w jednym serwisie internetowym gdy sprzedawca zadzwonił do mnie, że nie jest pewny czy 16" felga "zmieści" się.
Na jakie parametry muszę szczególnie zwrócić uwagę przy kupnie felg? Czy felga 16", szerokość 6,50", otwór centralny 65,1, rozstaw śrub 5x110, osadzenie ET 40 spełnia wszystkie kryteria aby pasowała do mojego auta?
Może macie jakieś doświadczenie i kupowaliście 16" felgi (nie oryginalne)?
Jestem zaskoczony, że w tak popularnej firmie handlującej oponami i felgami nie wiedzą jakie będą pasować do mojego samochodu.

Pozdrawiam

felga ma mieć 16 cali ET41 i szerokośc 7 cali

Odpowiedź jest prosta.
Sprzedawca nie wie czy masz zaciski standardowe czy brembo.
Chcesz mieć pewność kup po prostu oryginał stalowy lub aluminiowy. Są dostępne choćby na allegro.

Odpowiedź jest prosta.
Sprzedawca nie wie czy masz zaciski standardowe czy brembo.
Chcesz mieć pewność kup po prostu oryginał stalowy lub aluminiowy. Są dostępne choćby na allegro.

Wie, że nie mam zacisków Brembo. Wypełniając formularz w wyszukiwarce zaznaczałem, że nie wersja z zaciskami Brembo. Pewnie, że oryginały są rozwiązaniem ale kosztownym, nie chciałbym wydać więcej niż 350-400zł za sztukę.

- - - Updated - - -

felga ma mieć 16 cali ET41 i szerokośc 7 cali

Takie mają oryginały. Przeglądając felgi nieoryginalne na stronie (największa w Polsce w tej tematyce) niby dopasowane do mojego auta mają dane następujące:
16" ET 40 i 6,5" jak jest szerokość 7" to ET 38". Nie ma dokładnie takich ET41 i szerokość 7" tzn. są ale stalowe.
Dlatego pytam czy lekka modyfikacja tych parametrów jest możliwa?
Może ktoś ma nieoryginalne i wie jakie mogę założyć.

chłopie- napisz wyraźnie - chcesz alu czy stalówki? nikt szklanej kuli nie ma - w tym drugim przypadku kup 16- to calowe ori i po kłopocie- po co kombinować

chłopie- napisz wyraźnie - chcesz alu czy stalówki? nikt szklanej kuli nie ma - w tym drugim przypadku kup 16- to calowe ori i po kłopocie- po co kombinować

Interesują mnie felgi aluminiowe. O stalowych wspomniałem tylko dlatego, że tylko stalowe znalazłem w rozmiarze 16" ET41 szerokość 7".
Nieoryginalne aluminiowe felgi są w innych rozmiarach. Tak jak pisałem wyżej: 16" ET 40 szerokość 6,5" lub jak szerokość 7" to ET 38 itp. Stąd moje pytanie czy nie będzie problemu. Wolę zapytać, nie mam wiedzy na ten temat i chciałem się poradzić osób bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam

Na to Ci nikt nie odpowie ponieważ różne felgi mają różny profil ( patrząc w przekroju) jedna wejdzie inne nie tym bardziej że to 6,5 cala. Dlatego radzę Ci kup ori - a może wrzuc swoje 18 cali na forum może ktoś sie zamieni z dopłatą etc

Na olx sa felgi oryginalne nowe aluminiowe 16 tki za 1250. Ja wlasnie planuje zakup 18 i tak czytam czy naprawde jest tak twardo na tych 18. Moze ktos jezdzil Julka na 18 i na 17 czy jest duża różnica. A te Twoje 18 chcesz sprzedac?

Ostatnia edycja:
moim zdaniem bez różnicy mam na zimę 16 205/55 a lato 18 225 40

Na olx sa felgi oryginalne nowe aluminiowe 16 tki za 1250. Ja wlasnie planuje zakup 18 i tak czytam czy naprawde jest tak twardo na tych 18. Moze ktos jezdzil Julka na 18 i na 17 czy jest duża różnica. A te Twoje 18 chcesz sprzedac?

Jak kupię 16" to raczej będę sprzedawać swoje 18".

A moim zdaniem różnica jest spora między 17" a 18" ;) z tym, że ja mam QV więc twardsze zawieszenie. Ale zdecydowanie lepiej jest przy przejeżdzaniu przez "ostre" krawędzie - na 17" krawęznik na podjazdach 4cm podjeżdzam na spokojnie, a na 18" musiałem się powoli wtaczać żeby przypadkiem nie dobić felgą.
Komfort na17" wzrósł na dziurach które mają krawędzie - można jeździć w miarę bez stresu, a na 18" lepiej jak najwolniej bo czuć konkretne uderzenia o krawędzie dziur. - na lato oczywiście tylko 18" bo jest lepsza przyczepność w zakrętach i auto jest mniej gumowe w odczuciu ;)

nie chcę się wymądrzać, ale same opony też mogą wiele zmienić, aktualnie jeżdzę na 225/45/17 Michelin CrossClimate i jest bardzo twardo (ale cicho !)....przez to na lato kupiłem 18" :D

2,8 i 2,4bar - przyznaję, że nie sprawdzałem w książce, ale poważnie aż tyle powinno być ?

Mi też wydaje się, że opony maja znaczenie np. index nośności, czy są wzmacniane itp. Wcześniej w Stilo miałem 225/45/17 Nokian ZLine wzmacniane i było dość twardo natomiast następne kupiłem Dunlop RT2 i był większy komfort jak na zimowych Nokianach odzianych na 16 calach.

nie chcę się wymądrzać, ale same opony też mogą wiele zmienić, aktualnie jeżdzę na 225/45/17 Michelin CrossClimate i jest bardzo twardo (ale cicho !)....przez to na lato kupiłem 18" :D

2,8 i 2,4bar - przyznaję, że nie sprawdzałem w książce, ale poważnie aż tyle powinno być ?
normalnie przód 2,7 i 2,3 tył pełne obciążenie 3,0 przód i 2,6 tył

- - - Updated - - -

Mi też wydaje się, że opony maja znaczenie np. index nośności, czy są wzmacniane itp. Wcześniej w Stilo miałem 225/45/17 Nokian ZLine wzmacniane i było dość twardo natomiast następne kupiłem Dunlop RT2 i był większy komfort jak na zimowych Nokianach odzianych na 16 calach.
Powiem tak jeżdżę w lecie 225/40 R 18 92Y wersje wzmacniane i jakoś do 205/55 R 16 dużej różnicy nie widzę. Owszem jest sztywniej ale bez przesady.

moim zdaniem zadne 16 w G nie wygladaja za dobrze. moze 17"?albo za doplata ktos z forum cos Ci zaproponuje zamiane, albo kup uzywki lub moze rozwaz Mak Torino, model wyrozniony jako do alfy, wzor tez dosc alfowy, fajnie moze wygladac w wersji gun metal.

co do twardosci to tez duzo zalezy od opony, wiem bo mialem tak przy 18 w 159,zmienilem na dunlopy f1 assy 3 i w koncu jest komfortowo. obecnie nie masz moze run flatow-pytam bo czasem ludzie polasza sie na jakas wyprzedaz/promocje i bez pojecia laduja twarde runflaty

Amortyzatory
Powrót