• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] Falujące obroty

jary17

Nowy
Auto
164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is
Witam wszystkich. Koledzy nie mogę dojść przyczyny w mojej beli falujących obrotów, tak jakby nie chodziła na wszystkie tłoki. Po odpaleniu pochodzi około 5sek i silnik gaśnie, po ponownej próbie jak przytrzymam na obrotach jest ok nawet równo chodzi tak jakby nic się nie działo ale przy próbie ruszenia kawałek drogi jest ok ale puzniej gaśnie i tak kilka razy z rzędu aż strach się przemieszczać niekiedy jest w porządku odpalę dwa razy i jest wporzo. Na domiar wszystkiego mam świeżo założone przewody dobre markowe kombinowałem już z kilkoma typami świec i nadal jest to samo. Zachodzę w głowę i nie mam pomysłu co jest nie tak dodam jeszcze że ciśnienie na garkach też mam w porządku normowane po 15-16. I co to może być?

Witam wszystkich. Koledzy nie mogę dojść przyczyny w mojej beli falujących obrotów, tak jakby nie chodziła na wszystkie tłoki. Po odpaleniu pochodzi około 5sek i silnik gaśnie, po ponownej próbie jak przytrzymam na obrotach jest ok nawet równo chodzi tak jakby nic się nie działo ale przy próbie ruszenia kawałek drogi jest ok ale puzniej gaśnie i tak kilka razy z rzędu aż strach się przemieszczać niekiedy jest w porządku odpalę dwa razy i jest wporzo. Na domiar wszystkiego mam świeżo założone przewody dobre markowe kombinowałem już z kilkoma typami świec i nadal jest to samo. Zachodzę w głowę i nie mam pomysłu co jest nie tak dodam jeszcze że ciśnienie na garkach też mam w porządku normowane po 15-16. I co to może być?

objawy typowe dla przepływomierza... sprawdź czy wtyczka dobrze kontaktuje, może ostatnio ją wypinałeś jak wyjmowałes filtr powietrza...

objawy typowe dla przepływomierza... sprawdź czy wtyczka dobrze kontaktuje, może ostatnio ją wypinałeś jak wyjmowałes filtr powietrza...
Zaraz sprawdzę rzeczywiście wypinałem wtyczki przeprowadzałem konserwację całej elektryki. Dzięki sprawdzę to.

Sprawdziłem wtyczki ok ale jest coraz gorzej jak odpali to chodzi na wysokich obrotach od 1,5 tyś. w z wyż.

Ostatnia edycja:
sonda lambda, cz.polozenia przepustnicy, przepływka, lewe powietrze lub uszkodzony przewód czujnika połozenia wału(styka do masy), masa na silniku- to bym sprawdził na poczatek. potem Cisnienie paliwa i cewke zapłonowa, oraz prad ładowania z alternatora:)

sonda lambda, cz.polozenia przepustnicy, przepływka, lewe powietrze lub uszkodzony przewód czujnika połozenia wału(styka do masy), masa na silniku- to bym sprawdził na poczatek. potem Cisnienie paliwa i cewke zapłonowa, oraz prad ładowania z alternatora:)
Osobiście obstawiam przepływkę bo Alfę mam zagazowaną i prawdopodobnie strzeliła ale kobieta nie chce się przyznać ale mniejsza o to. Powiedz mi Rafał czy wyczyszczenie przepływki coś da, czy mam szukać drugiej?

Osobiście obstawiam przepływkę bo Alfę mam zagazowaną i prawdopodobnie strzeliła ale kobieta nie chce się przyznać ale mniejsza o to. Powiedz mi Rafał czy wyczyszczenie przepływki coś da, czy mam szukać drugiej?

w przepływce nie bardzo co ma sie mechanicznie popsuć... jedynie czujnik mógł trafic szlag od strzału i to bym obstawiał. Tak nagle raczej sie na brudzi... to trwa troche czasu i czuć że coraz gorzej chodzi.

zerknij czy klapka powietrza niema luzów i pekniec oraz czy nie jest wygieta,krzywa czy cos podobnego i czy swobodnie odbija.

---------- Post dodany o godzinie 21:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:08 ----------

w wekend ci zeskanuje dok. przepływki -wraz z oprami na płytce .:)

zerknij czy klapka powietrza niema luzów i pekniec oraz czy nie jest wygieta,krzywa czy cos podobnego i czy swobodnie odbija.

---------- Post dodany o godzinie 21:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:08 ----------

w wekend ci zeskanuje dok. przepływki -wraz z oprami na płytce .:)
Dzięki posprawdzam Wasze rady tylko trochę krucho z czasem u mnie ale się odezwę.
Jeszcze jedno znalazłem okazyjną przepływkę ale do 2.0, czy do mojej 3.0 się nada, czy muszę pod motor zgodną z symbolem szukać?

Ostatnia edycja:
pod motor, niestety...

W mojej 164 jes ten sam objaw + auto przerywa podczas dynamicznej jazdy, szarpie i czasami nawet nie reaguje na dodanie gazu. Jednak dzieje się to nie zawsze, gdy auto rano odpali i nie faluje obrotami to wszystko jest ok i nic nie przerywa.

Wczoraj odstawiłem auto po raz "98" do "53" serwisu. Auto ma wymienione przewody, świece, filtr paliwa, filtr powietrza, uszczelke pod pokrywą zaworów, przepływomierz, wspomniany w innym poście katalizator ( narazie tylko wydłubany ale w drodze jest nowy ).

Ogólny stan auta jest bdb - znają mnie już wszyscy lokalni mechanicy. ASO w Poznaniu też niby nic nie stwierdziło, po ich interwencji było dobrze przez około miesiąc, ponoć poprawili tylko styki sondy lambdy - którą też zamówiłem dziś przez internet, ogólnie już chyba zaczne wymieniać na ślepo...

Przyjedz do Bielska to znajdziemy :)- swoja drogą ciekawa sprawa,

Dziś wymieniam sonde i czujnik temp. silnika - zobaczymy czy coś pomoże
A ja dalej nie mam czasu diagnozować swojej ale jutro postaram się już coś zerknąć. I prawdopodobnie też będę błądził po omacku bo miałem kolesia i zdiagnozował że przepływka w porządku.

A ja dalej jestem w kropce przepływka w porządku sprawna. Dodatkowo wyczyściłem założyłem na benzynie kuleje na gazie porażka gaśnie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem już gdzie mam jeszcze szukać zaraz biorę się za alternator sprawdzę regulator napięcia może tam jest przyczyna nie wiem już sam co o tym myśleć chyba pójdzie pod młotek jako dawca

Ostatnia edycja:
A ja dalej nie mam czasu diagnozować swojej ale jutro postaram się już coś zerknąć. I prawdopodobnie też będę błądził po omacku bo miałem kolesia i zdiagnozował że przepływka w porządku.

A ja dalej jestem w kropce przepływka w porządku sprawna. Dodatkowo wyczyściłem założyłem na benzynie kuleje na gazie porażka gaśnie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem już gdzie mam jeszcze szukać zaraz biorę się za alternator sprawdzę regulator napięcia może tam jest przyczyna nie wiem już sam co o tym myśleć chyba pójdzie pod młotek jako dawca

Ja też nadal walcze, jednak muszę wywalczyć, za dużo zainwestowałem w ten samochód żeby dać go pod młotek, jest w super stanie po za tą jedną usterką....

koledzy a sprawdzaliście rozrząd??
U mnie mogę powiedzieć świeżo co po wymianie + wszystkie paski.

---------- Post dodany o godzinie 16:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:56 ----------

Ja też nadal walcze, jednak muszę wywalczyć, za dużo zainwestowałem w ten samochód żeby dać go pod młotek, jest w super stanie po za tą jedną usterką....
Ja o inwestycjach już nie chcę nic mówić sama kasta 2.5tyś. 4 opony MICHELINY po 470zł sztuka do tego rozrząd, amory, wyświetlacz, przewody, czujniki i wiele innych o których już zapomniałem jeszcze na koniec ubezpieczenie zapłaciłem. Żal ale nie mam wyjścia skarbonka bez dna tyle co w nią wsadziłem to mogłem kupić stara rozpierduchę za dwa klocki i na jedno dy wyszło. W końcu powymieniam wszystko a ona dalej będzie stała a tak to jakąś część odzyskam.

teraz moja 24v była na wymianie rozrządu i została skopana wymiana - silnik faluje dusi się i szarpie, zero błędów. była u drugiego mechanika i powiedział nam właśnie że pasek może być źle założony, w poniedziałek jedzie na sprawdzenie rozrządu

---------- Post dodany o godzinie 16:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:56 ----------

Ja o inwestycjach już nie chcę nic mówić sama kasta 2.5tyś. 4 opony MICHELINY po 470zł sztuka do tego rozrząd, amory, wyświetlacz, przewody, czujniki i wiele innych o których już zapomniałem jeszcze na koniec ubezpieczenie zapłaciłem. Żal ale nie mam wyjścia skarbonka bez dna tyle co w nią wsadziłem to mogłem kupić stara rozpierduchę za dwa klocki i na jedno dy wyszło. W końcu powymieniam wszystko a ona dalej będzie stała a tak to jakąś część odzyskam.

fakt bez dna ^_^, ja na dzień dobry po zakupie (jakieś 3 miechy po) musiałem wyskoczyć z 3kPLN za ponowne wgranie softu sterownika silnika - po rozładowaniu aku zwariował fabryczny immobilizer i nie dało rady uruchomić :/ siódmy rok jeżdzę bez immo :P
o innych rzeczach nie wspomnę... kaprysna jak cholera, ale w trasie wyjatkowo niezawodna, sypie sie tylko w pobliżu garażu ^^
i tak ja lubię i dożyje u mnie swych dni :)

fakt bez dna ^_^, ja na dzień dobry po zakupie (jakieś 3 miechy po) musiałem wyskoczyć z 3kPLN za ponowne wgranie softu sterownika silnika - po rozładowaniu aku zwariował fabryczny immobilizer i nie dało rady uruchomić :/ siódmy rok jeżdzę bez immo :P
o innych rzeczach nie wspomnę... kaprysna jak cholera, ale w trasie wyjatkowo niezawodna, sypie sie tylko w pobliżu garażu ^^
i tak ja lubię i dożyje u mnie swych dni :)

Pasek też był sprawdzany i jest ok.... ogólnie jest to najbardziej awaryjne auto jakim jeździłem, miło wspominam swoją Daewoo Leganze, jeżdżąc nią nie wiedziałem co to jest awaria.... :(

---------- Post dodany o godzinie 18:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:12 ----------

Ja zainwestowałem min w:
sprzęgło ( 1700 )
Przekładnia ( 1400 )
Lakierowanie zderzaków ( 600 )
Przednie zawieszenie ( 1600 )
Opony ( 1500 )
Przyciema szyb ( 300 )
Ala Xenon ( 200 )
I inne pierdoły, których jest dużo.... Szkoda auto bo jest naprawde w super stanie...

Odkopałem. Mam ten sam problem. Narazie wymieniłem czujnik wałka i wału, gdzie po wymianie czujnika wału, przerywanie przybrało na sile( w sensie samego szarpnięcia) czy ktoś z Was w końcu odkrył tajemnicę?

Amortyzatory
Powrót