• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Falujace obroty w TS

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    obroty
witam w gronie kolejnych "ja już myślę że wiem co to może być" ;)
aczkolwiek i tak będę 3mał kciuki :D

Da się kupić nową przepustnicę całą? A jeżeli tak to jaki to jest koszt? Bo ostatnio znowu się zaczęło z obrotami dziać grubo...

Niestety fachowiec się poddał, kiedy poprosiłem że chciałbym być przy naprawie, odmówił i nie odbiera teraz tel, dziwna sprawa.

no szkoda, bo ja już czekam z niecierpliwością, pewnie jak i cała reszta alfaholików ;)
mi zaczęły obroty dopierdzielać na biegu jałowym, nagle wariują ponad 2000obr i spadają i tak cały czas, a już zacząłem się przyzwyczajać do falowanie przy dojeżdżaniu a teraz nawet jak stoje...:(
przepływka podmieniona, przepustnica też i nic, czyszczone wszystko reset ECU i tak cały czas, nic...

mi alfa zaczeła palić 13-15 litrów, sa powody do niepokoju ? :) może to sonda? coś jest powodem, może nawet tych falowań.

Ostatnia edycja:
mi też pali 12-15l wymieniłem sondę nową bosch i dalej, przepływka też nowa bosch
a ona ciągnie tą benzynę, co dziwne gaz cały czas tak samo
czasami mam już dosyć...

U mnie znowu falowanie pojawilo sie po wymianie przeplywki i resecie ECU na examinerze.
Wcześniej było idealnie :/
Teraz przy hamowaniu obroty mi spadają do ok 500rpm.Zafalują ze dwa razy do ok 1200rpm i jest spokój.
Ale wnerwia to strasznie...

Jest potrzebne podłączenie pod kompa po wyjęciu przepustnicy? Chciałem ja dokładnie wyczyścić nie tylko samym paluszkiem i zastanawiam się czy może potem pojawić się błąd?

Panowie znalazłem na forum BMW coś istotnego w temacie falowania, okazuje się że koledzy od BMW mają podobny problem i występuje on kiedy czujnik położenia wałka od strony wydechowej jest uszkodzony. Polecam zapoznać się z tym tematem może to być pewien postęp

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=125500

wygląda to tak
http://allegro.pl/czujnik-walka-rozrzadu-alfa-romeo-145-146-147-156-i3433527255.html

przyczyna uszkodzenia:

"błędu zwarcia zasilania tego czujnika leży zapewne w niezbyt dobrym zamocowaniu kabla idącego od niego, jest on poprowadzony po głowicy i utrzymywany przez nadlew pokrywy pompy wody. Prawdopodobnie jest źle ułożony i gdzieś się przetarł"

"w AUTODACIE niebieski nr 3 z czujnika idzie na niebieski nr 3 silnika krokowego, który następnie idzie do pinu nr 29 ECU"

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156...a_polozenia_walka_rozrzadu.html#ixzz2dDBF8ARy

Wydaje mi się to bardzo powiązane dlaczego krokowy świruje.
​

Ostatnia edycja:
Ok więc mam nową wiadomość.

Jestem umówiony na poniedziałek prywatnie z panem który pracuje we Fiacie, podobno w swoim TSie też rozwiązał ten problem z falowaniem. Ma sprawdzić soft w ECU i posprawdzać inne czujniki, podobno się zna i rozwiązał kilka takich problemów.

Tymczasem szukając w Internecie potwierdza się teoria o padającym czujniku wałka rozrządu po stronie wałka wydechowego. Nie tylko my mamy z tym problem ale także Audi czy BMW. U jednych i drugich problem z falowaniem przy dojeżdżaniu powodował właśnie ten czujnik.

Audi:
http://www.audimania.eu/forum/viewtopic.php?t=8361

BMW:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=125500

Dobrze jest zaznaczyć że wszystkie te czujniki są produkcji BOSCH :)

Może przy następnej okazji odłączę ten czujnik i zobaczę jak auto się zachowuje. Odłączenie czujnika osłabi silnik, ECU wejdzie w tryb awaryjny, ale będzie on pracował na tyle żeby jechać i sprawdzić.

Jejku jak mnie te falowanie już wnerwia...
U mnie przy wcisnieciu sprzegla przy np dojeżdżaniu do skrzyzowania obroty raz spadną na ok 500rpm i wskakuja na ok 800rpm i wszystko gra potem. Do nastepnego skrzyzowania.
Myślalem,że się go pozbylem. Z nerwow zrobilem 3 razy reset krokowego i mialem spokoj na 100km. Wszystko bylo idealnie. A wczoraj znowu się zaczelo.
Brak sił mi już do tego. Sprawdzam codziennie wszystko. Bylem u pseudo fachowcow i tez nic.

Trzymam kciuki kolego

Wszędzie gdzie opisują objawy które podałeś mają się nijak do nas, gdyż tamte auta mają czujniki indukcyjne, a nie halla. U nas nie ma czegoś takiego że działa połowicznie, może działać albo nie. Zauważ że jak odłączysz abs to falowanie ustaje, sam sterownik jest tak specyficznie spieprzony, od początku praktycznie były problemy, i auta na gwarancji miały już przeprogramowane sterowniki z tego względu.

Czyli co przeprogramowanie ECU?

Yokuze ku przypomnieniu co robiłem/wymieniłem

-Wymiana kolektora ssącego,
-Nowa uszczelka kolektora,
-Wymiana węża odmy,
-Nowy zaworek odmy,
-Nowa uszczelka pokrywy zaworów,
-Czyszczona pokrywa zaworów, szczególnie jej kanaliki odpowietrzające odmy,
-Nowe świece platynowe NGK,
-Nowy filtr powietrza,
-Nowa sonda lambda BOSH,
-Nowy przepływomierz BOSH,
-Poprawiane masy na wszystkich złączach,
-Nowy rozrząd, sprawdzany dodatkowo w dwóch niezależnych warsztatach z zegarem i blokadami- ustawiony dobrze,
-Nowe planowanie głowicy+prowadnice+uszczelniacze+Zawory+uszczelki
-Nowe skręcane opaski zaciskowe,
-Wymieniony silnik krokowy wraz z przepustnicą,
-Czyszczona na lustro przed włożeniem przepustnica
-Wykonywany reset i adaptacja ECU,
-Nowy akumulator,
-Czyszczone wtryskiwacze paliwa,
-Tankowane paliwo na różnych stacjach- bez zmian w zachowaniu silnika,
-Sprawdzone ciśnienie paliwa na pompie i listwie wtryskowej- 3.5 BAR
-Nowa chłodnica wody + nowy płyn do chłodnicy (5.11.2011)
-Nowy czujnik położenia wału BOSCH (5.11.2011)
-Nowy czujnik temperatury wody, włoski EPS (28.11.2011)
-Nowy termostat VERNET (20.11.2011)

W planie jest wymiana sterownika/oprogramowania ECU, wymiana kabli i cewek WN.

Ostatnia edycja:
Masę pieniędzy zainwestowałeś w auto, mam nadzieje że nie przez to falowanie... Podzespoły mogą być nowe, trzeba jeszcze zobaczyć czy wszystkie prawidłowo wskazują.

Tak przez falowanie.

Mam cos takiego w planie jak flash ecu m1.5.5
Zastanawiam sie jeszcze nad narzedziami ale ogarne stosowne inwestycje na wiosne.musze jesz cz miec jedno sprawne auto z takim ecu zeby zczytac z prpcka wsad i wrzucic na swoj poklad.niestety ale przez obd mozna w m 1.5.5 tylko nadpisac a zczytac juz na programatorze.reasumjac potrzeba alfe w ktorej fallowanie nie wystepuje i zrobic odczyr po czym nadpisac ecu innej falujacej.zastanawiam sie tylko czt kupic mpps czy galetto i stacje albo jeszcze jesli moj plan inwestycyjny nie wyjdzie to mam w zanasezu komu zlecic

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

nie wiem akurat
nie dysponuje żadnymi danymi
na razie się przymierzam do tematu dopiero

Amortyzatory
Powrót