Engine oil pressure low

dawidee26

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 156 SPORTWAGON Distinctive1.9 JTD 16v 150KM/Alfa Romeo Mito 1.4 Multiair 105KM
Cześć . Ostatnimi czasy napotkałem dziwną rzecz w mojej Belli. Ostatnio pokazuje mi się komunikat " ENGINE OIL PRESSURE LOW" .Sprawdzałem poziom Oleju na bagnecie było trochę mniej niż połowa. Kupiłem olej Castrol Edge 5w40 i dolałem (taki olej był wcześniej lany). Wskaźnik na bagnecie pokazuje ponad połowę. Niestety sporadycznie komunikat się pojawia ,zazwyczaj w sytuacjach jak rozgrzeję już trochę silnik 15-20 minut jazdy, wychodzę do sklepu ,wracam odpalam i komunikat wyskakuje, po czym gaśnie. Auto sprowadziłem z Niemiec koło 3 miesięcy temu . Dzisiaj zamówiłem filtry oleju paliwa powietrza ogólnie wymienię olej .W telefonicznej rozmowie z mechanikiem dowiedziałem się ,że Alfy lubią czasami podjeść oleju ,,żeby zgasić i ponownie zapalić. Z tego co się naczytałem to powody mogą być różne. Dziwny ten wskaźnik oleju - elektroniczny , nigdy nie wskazywał mi mniej niż 4-5 kresek. No i ogólnie mam dylemat ....z tego co mam na kartkach przyczepionych pod maską zawsze był lany Casrol Edge 5w40 tani nie jest ;) Myślałem ,żeby może zmienić na 10w40.....

pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Taki komunikat kiepsko wróży na dzień dobry. słabe ciśnienie oleju, ile przeleciałeś na tym oleju? jaki filtr i kiedy wymieniany? przed zmianą oleju nic się nie działo? albo zbyt rozrzedzony albo pompa olejowa klęka. Może czujnik ciśnienia? posprawdzaj dokładnie bo szkoda by było silnika.

Olej wymieniany był 06-2011 auto kupiłem w Niemczech w marcu. Od momentu wymiany oleju -wymieniał go ostatni właściciel , niewiele było przejechane około 2-3 tysiące ,auto więcej stało . Już kupiłem Castrola Edga i wszystkie filtry ...w piątek jadę to sprawdzać.Wcześniej nie było czasu ...co chwilę coś praca - praca-praca... ;) .Mam nadzieję ,że to nic poważnego. Ktoś mowił ,że gdyby to była pompa na pewno bym to usłyszał.Auto ma przejechane niecałe 160 tysiące.

Utrzymuj zawsze górną granice poziomu oleju a nie połowe lub dolną. Mechanik niech Ci sprawdzi ciśnienie zegarem,może czujnik jak ktoś pisze wyżej,od tego w sumie należało by zacząć. Miałem dwa razy taki komunikat zimą jak stałem na nierównym. Czujnikowi sie coś popierniczyło ,po ponownym odpaleniu było okej. Wiec tez miał (czujnik) jakąś zacinkę, może u Ciebie to samo.

Nie ma silnika który w ogóle nie bierze oleju,chyba że nie pracuje. Nie wiem co mechanik miał na myśli że lubi podjeść bo nie objawia sie to jakimś wielkim spalaniem oleju. Moja bierze 400 ml na 10.000 km,są auta które potrzebują litra na taki dystans i jest to normalne ale nie JTD. Jak nie męcze jej na długich dystansach w trasie dolewam nie wiecej niż 300 ml na 10.000. I w tych granicach powinno się zużycie oleju zamknąć. Utrzymuj zawsze górną granice poziomu oleju i wymieniaj co 10 tyś a silnik będzie Ci służył długo.

Ostatnia edycja:
Kolego nie myl poziomu oleju z ciśnieniem oleju. Poziom możesz mieć maksymalny (6 kostek na wyświetlaczu), a mieć niskie cisnienie oleju, co nie oznacza nic dobrego. Przyczyn może być kilka od banalnego uszkodzenia czujnika ciśnienia oleju, poprzez uszkodzoną pompę, do uszkodzeń kwalifikujących silnik do remontu kapitalnego (wytarte panewki). W JTD może jeszcze turbina puszczać cisnienie na łożyskach ślizgowych. Ja osobiście nie wierzę w przebieg rzędu 160tys km w aucie 7 letnim sciagniętym z Niemiec - kłopoty z cisnieniem oleju mogą świadczyć o duuuuzo większym przebiegu.....

Kolega Maciek 156 ma rację.
Zwykle jest tak, że jeśli na zimnym oleju jest OK, a po rozgrzaniu ciśnienie spada to raczej nie jest wina czujnika tylko dużego przebiegu samochodu.
Ja bym, oprócz sprawdzenia ciśnienia zegarem, sprawdził na kompie, jaki jest rzeczywisty przebieg tego samochodu.

Jeżeli chodziło o mnie to nie myle dwóch pojęć "niski poziom" "niskie ciśnienie". Doradziłem dwie kwestie

1.Utrzymywanie właściwego poziomu oleju
2. Zmierzenie ciśnienia zegarem zewnętrznym i prawdopodobieństwo uszkodzenia czujnika (może,nie wiem, tak jak nie wiesz ile ma przebiegu jego alfa i czy to rzeczywiście wina pompy lub nabicia zatuszowanych 700 tyś km przez Niemca) :P

Zwykle jest tak, że jeśli na zimnym oleju jest OK, a po rozgrzaniu ciśnienie spada to raczej nie jest wina czujnika tylko dużego przebiegu samochodu.

Zwykle tak w 98% ;) W 2% zdaża się przepracowany i już bez swoich właściwości po rozgrzaniu olej. Jak kolega,jest pewny oleum no to pozostaje szukanie j/w napisali-śmy :P

pozDRo

Ostatnia edycja:
Kolejne spostrzeżenia.... dzisiaj jechałem do Wrocławia przy odpalaniu nic. 30 minut jazdy i postój. Ponowne odpalenie po 5-10 minutowym postoju i komunikat engine oil pressure low temperatura wody 70 stopni..ale co zauważyłem jak dodaje trochę gazu automatycznie komunikat znika i lampka miski oleju gaśnie.Dodanie gazu automatycznie gasi lampkę i komunikat. Jeżeli chodzi o przebieg dzwoniłem do Alfy Pan za wiele nie mógł mi powiedzieć bo teraz takie procedury ,że nie mogą . Spytał mnie o przebieg auto ma 157 tysięcy teraz . Powiedział ,że w 2008 roku była naprawa wtrysku przy przebiegu 80 tysięcy . Więc jest duże prawdopodobieństwo ,że auto ma te 160 tyś . W niecałe 4 lata 70 kilka tysięcy to prawdopodobne ,oby ;). Ogólnie wydaje mi się ,że silnik troche głośniej chodzi i jakby komputer pokazywal większe spalanie o 1 l .... może jestem przewrażliwiony....w piatek jade na wymianę oleju i filtrów.

Ostatnia edycja:
To normalne, że lampka gaśnie po dodaniu gazu - zwiększając obroty slnika zwiększa się również ciśnienie oleju, bo pompa szybciej się obraca.
Też tak kiedyś miałem w starej skodzie, no i remontowałem silnik bo luzy na wale były za duże i ciśnienie "uciekało" na panewkach.
Mimo wszystko życzę Ci, aby to była wina zbyt rzadkiego oleju albo tylko awaria czujnika.
No i sprawdź jednak przebieg tego samochodu na kompie.

Cześć!Wymieniłem olej oraz wszystkie filtry. Wszystko jest ok ,miejmy nadzieję ,że już tak pozostanie .;)

pozdro

co do Niemiec to te 70 tysięcy od 2008 roku to pewnie wbił poprzedni właściciel jeszcze w 2010tym.... Tutaj nikt nie kupuje diesla na jazdę po 17,5k rocznie ja za swoja alfe 2.4 w dieslu płace podatek drogowy prawie 400 Euro rocznie plus jeszcze OC. to ten podatek powoduje ze diesle są końmi roboczymi i w większości to klepią one około 40k i więcej rocznie, aczkolwiek nie jest to regułą więc może upolowałeś perełkę czego oczywiście życzę

Masz uszkodzoną pompę oleju. Wymiana oleju pomoże na jakieś 3 tygodnie. Później komunikat wróci. Rozglądaj się za nową pompą (ok 700 zł)

Pozdrawiam

co do Niemiec to te 70 tysięcy od 2008 roku to pewnie wbił poprzedni właściciel jeszcze w 2010tym.... Tutaj nikt nie kupuje diesla na jazdę po 17,5k rocznie ja za swoja alfe 2.4 w dieslu płace podatek drogowy prawie 400 Euro rocznie plus jeszcze OC. to ten podatek powoduje ze diesle są końmi roboczymi i w większości to klepią one około 40k i więcej rocznie, aczkolwiek nie jest to regułą więc może upolowałeś perełkę czego oczywiście życzę

80tysięcy było w 2008 r ,na infolinii Alfa Romeo mi powiedziano ,wtedy była jakaś wymiana. Więcej Pan z Alfy nie mógł mi zdradzić;)Teraz auto ma 158 tyś.

Mam pompę i mam panewki...;) Mogę też mieć uszkodzony czujnik ....i za rzadki olej przy takim przebiegu...ponoć powyżej 150 tyś lepiej lać 10w40 ,Ja mam 5w40....za 700 zl sam mi kupisz;)

pozdro

Ostatnia edycja:
Bzdura z tym olejem. Silnik jest skonstruowany aby pracować na takim samym oleju przez cały swój żywot. Poza tym masz hydrauliczną regulację luzu zaworowego i jak zaleca fabryka lej pełny syntetyk 5w40. Moja ma 230 kkm, zawsze lany odpowiedni olej, problemów brak, zużycie oleju niezauważalne. Przebieg swoją drogą mało realny, myślę że koledzy mają rację.

No właśnie... ilu "mechaników" tyle opinii....więc kończymy już te dywagacje ...do niczego one nie prowadzą.;)

Wrócimy do rozmowy za 3 tygodnie, jak komunikat powróci i będziesz szukał pompy ;)

Aaa... uważaj, bo niskie ciśnienie oleju nie musi prowadzić do zatarcia silnika... może np uśmiercić turbinę, bo nie będzie miała smarowania ;)

Pozdrawiam

Wiem!już jestem wyedukowany....;)Komunikat nie pojawiał mi się często...;)odezwę się za 3 tyg :)

80tysięcy było w 2008 r ,na infolinii Alfa Romeo mi powiedziano ,wtedy była jakaś wymiana. Więcej Pan z Alfy nie mógł mi zdradzić;)Teraz auto ma 158 tyś.

Mam pompę i mam panewki...;) Mogę też mieć uszkodzony czujnik ....i za rzadki olej przy takim przebiegu...ponoć powyżej 150 tyś lepiej lać 10w40 ,Ja mam 5w40....za 700 zl sam mi kupisz;)

Lepiej zalej już olejem 5w/50 , bo ta sama klasa, ale bardziej lepki, co za tym idzie, będzie bardziej przylegał do elementów silnika i w jakimś tam stopniu trochę silnik "uszczelni".

i co? jakies problemy ?
też mam ten komunikat, wymienilem filtr i olej na taki który używał poprzedni właściciel i od czasu do czasu mi sie pojawia ten komunikat :/ aczkolwiek nie ma żadnych zmian w czasie jazdy, nie ma utraty dynamiki czy problemów z odpalaniem
peknięc na przeplywce brak, olejem nie chlapie, silnik sie nie poci
v6 + lpg

Amortyzatory
Powrót