dawidee26
Nowy
- Auto
- ALFA ROMEO 156 SPORTWAGON Distinctive1.9 JTD 16v 150KM/Alfa Romeo Mito 1.4 Multiair 105KM
Cześć . Ostatnimi czasy napotkałem dziwną rzecz w mojej Belli. Ostatnio pokazuje mi się komunikat " ENGINE OIL PRESSURE LOW" .Sprawdzałem poziom Oleju na bagnecie było trochę mniej niż połowa. Kupiłem olej Castrol Edge 5w40 i dolałem (taki olej był wcześniej lany). Wskaźnik na bagnecie pokazuje ponad połowę. Niestety sporadycznie komunikat się pojawia ,zazwyczaj w sytuacjach jak rozgrzeję już trochę silnik 15-20 minut jazdy, wychodzę do sklepu ,wracam odpalam i komunikat wyskakuje, po czym gaśnie. Auto sprowadziłem z Niemiec koło 3 miesięcy temu . Dzisiaj zamówiłem filtry oleju paliwa powietrza ogólnie wymienię olej .W telefonicznej rozmowie z mechanikiem dowiedziałem się ,że Alfy lubią czasami podjeść oleju ,,żeby zgasić i ponownie zapalić. Z tego co się naczytałem to powody mogą być różne. Dziwny ten wskaźnik oleju - elektroniczny , nigdy nie wskazywał mi mniej niż 4-5 kresek. No i ogólnie mam dylemat ....z tego co mam na kartkach przyczepionych pod maską zawsze był lany Casrol Edge 5w40 tani nie jest
Myślałem ,żeby może zmienić na 10w40.....
pozdrawiam!
pozdrawiam!
Ostatnia edycja: