• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dzwiek i szarpniecie przy zmianie biegu

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150KM Lusso 2008 UK
Witam
jestem szczesliwym posiadaczem :-)
Alfa Romeo 159 1.9 16v JTDM Lusso 2008 110000km wersja UK

Problem polega na tym ze na cieplym silniku przy zmianie biegu
najczesciej z 1 na 2 i z 2 na 3 przy puszczeniu sprzegla
jest delikatne szarpniecie...
Czy tez tak macie czy dwumasa pada?
Pozdrawiam
dodam ze przy wcisnietym sprzeegle do polowy czuc wibracje:-(

Ostatnia edycja:
A jak byś opisał towarzyszący szarpaniu dzwięk? Jeśli jest to rodzaj popiskiwania to odłącz przepływomierz i sprawdz czy coś się zmieniło bo może być to objaw padającego egr-a.

dźwięk to pojedyncze pukniecie w momencie załączania się napędu

- mechanik na pewno zleci wymianę :-)

to trochę jak wróżenie z fusów ale muszę zapytać:-)
mam 110 tys sprzęgło się nie ślizga tylko to puknięcie przy szybszej zmianie biegu
-jak "długo" trwa agonia dwumasy...
ma ktoś jakieś doświadczenie tzn od pierwszych objawów do ...

Moim skromnym zdaniem to nie koło dwumasowe, ale opisywane niejednokrotnie na forum luzy w przeniesieniu napędu, które można skwitować znanymi słowami: "ten typ tak ma". Któryś z kolegów opisywał co już wymienił by pozbyć się tego stuknięcia w momencie zmiany biegu, ale bezskutecznie.
Pozdrawiam.
- Rafał

tak tak alces1 ma racje też mam takie objawy chociaż nie zawsze, i nic się nie dzieje dziwnego lub złego.

u mnie też takie puknięcie występuje poz tym nie mam żadnych objawów padającej dwumasy. Dodam jeszcze że u mnie to występuje bardziej na zimnym silniku na ciepłym prawie nie, do tego nie stuka nic przy odpalaniu ani przy gaszeniu samochodu.

witam ponownie
sprawdziłem organoleptycznie :-)
dźwięk towarzyszący puszczaniu sprzęgła jest identyczny z tym
jaki wystepuje podczas "sprawdzania luzu skrzyni na biegu"
(krecac podniesionym kolem na biegu)
oczywiście dźwięk inaczej słychać w środku podczas jazdy~ delikatniej
filmik na dropboxie http://db.tt/WfSjnyrn
mógłby ktoś sprawdzić przy okazji

Ostatnia edycja:
Kolego, zgadzam się z przedmówcami - Alcesem1 i fire998. W tym aucie po prostu są takie dźwięki. Ja też mam takie puknięcie przy puszczaniu sprzęgła. To jest normalna sprawa a nie padający dwumas...

Czy u Ciebie ma znaczenie czy silnik jest goracy czy zimny?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

ale ty masz przy tym szarpniecia na 1 i 2 i u mnie tez tak jest z tym że jak ruszam energicznie i biegi zmieniam na wyzszych obrotach to tego nie mam widocznie ten typ tak ma :) a nie cyka ci przy puszczaniu sprzęgła ?

Moze szarpnieciem bym juz tego nie nazywal:-) bardziej pukniecie zalaczajacego sie cieplego napedu -
Dodam ze z rana zaraz po odpaleniu na postoju slychac jakies szmery ktore cichna po rozlaczeniu napedu:-P

Kolego, zgadzam się z przedmówcami - Alcesem1 i fire998. W tym aucie po prostu są takie dźwięki. Ja też mam takie puknięcie przy puszczaniu sprzęgła. To jest normalna sprawa a nie padający dwumas...

Również się pod tym podpisuję. Dodam, że przebieg samochodu nie ma znaczenia - u mnie też tak załączają się biegi a auto ma zaledwie 44 tys przebiegu.

te szmery to chyba wszyscy mają jak sie naciśnie sprzęgło to znikają lub kiedy silnik jest nagrzany

To moze jeszcze skomentujcie drganie sprzegla po wcisnieciu do +- polowy a i czy u was tez chodzi tak ciezko a biegi przy sportowym:-) rozpedzaniu potrafia "zgrzytnac"
Wiecej grzechow nie pamietam:-P

Ostatnia edycja:
tak tak .... haczenie 2 i 3 biegu to jest normalka, skrzynia pochodzi z Vectry C. Opel też ma problem z tą skrzynią. Kiedyś zaczerpłem opinia mechanika z ASO na temat tej skrzyni i powiedział że porostu ona tak pracuje, ale nic złego się z nią nie dzieje.
Można wymienić linki skrzyni biegów ale to jest droga zabawa 500zł + robocizna, winą mogą być też synchronizatory ale to już jest droższa zabawa bo 1000zł za jeden synchronizator. Nie mowie już o wymianie skrzyni ....
ps. też czasami lubi ciężko wchodzić wsteczny ... no ale cóż żyjemy w świecie globalizacji i niestety skrzynia i płyta podłogowa i jeszcze parę innych gratów w naszych bellach pochodzi z koncernu GM a dokładnie z Opla Vectry C

synchronizatory nie pozwalają na szybką zmianę biegów...powiem nawet, że skrzynia lubi jak przy zmianie biegów przechodzi się przez "0" ;) nie jest to najmocniejszy punkt naszych samochodów.

Amortyzatory
Powrót