• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Dziwna praca silnika 1,5 mHev

V1ALFA

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.5 mhev 160
Witam
Wczoraj miałem dziwną sytuację z samochodem. Temperatura na zewnątrz ok 40 st. Auto pozostawione na wolnych obrotach, z włączonymi odbiornikami. W pewnym momencie silnik telepie, przerywa jak by nie miał paliwa albo prądu. Żadnych błędów na desce rozdzielczej. Po odpaleniu wszystko wróciło do normy. Po podłączeniu prostownika okazało się że sprawność akumulator ok 20%. Czy ktoś miał może taki przypadek?

Takiego problemu nie miałem, przyznam, ale po tym jak mi umarł w 159 aku w lipcu zeszłego roku, przy wymianie gość mówi "panie, na tych upałach to więcej akumulatorów leci niż na mrozach". Generalnie akumulatory nie lubią ani zimna, bo tracą pojemność, jak i gorąca, bo tracą żywotność. Przy czym pojemność mniej lub bardziej wraca do normy po ustaniu mrozów. A jak wiadomo współczesne samochody słabo reagują na niedomagajacy akumulator. To takie moje gadanie dość ogólne, może to być zupełnie co innego.

Tak, kilkukrotnie gdy samochód stał dłużej na wolnych obrotach, to zauważyłem taką dziwną pracę silnika, trochę nierówną, jakby trochę przerywał, ale po chwili jakby samochód sam ją wyrównywał.
Błędów brak, zgłaszałem w serwisie, nic nie stwierdzili.
Zdarza się to chyba tylko w lecie, ale nie mam pewności.

W swojej Tonale też słyszę dziwną pracę gdy silnik pracuje na postoju. Okresowo (przy wyłączonej klimatyzacji) co 1- 2 minuty na ok. 10 - 30 sekund pojawia dodatkowy dziwny dzwięk, porównał bym ten nowy pojawiający się odgłos w pracy silnika do załączającej się jakiejś sprężarki nabijającej powietrze do zbiornika. W tym czasie zielona ikonka ładowania zmienia kolor na biały. Czy falownik może dawać taki nietypowy dzwięk?

Amortyzatory
Powrót