[Giulietta] Dystanse do fabrycznych 7,5x18" ET41

TK1

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm 16V 140KM
Może ktoś z kolegów już ten temat rozpracował ...
Jakie maksymalnie można zamontować dystanse przód / tył przy obniżonym zawieszeniu, aby nie uszkodzić opony?

Uważasz że są konieczne mam aktualnie te felgi i auto wygląda ok.

mnie też chodzą po głowie dystanse do mojej QVki, 25mm to może jednak za dużo ale 10mm mogłoby być bardzo OK.
ale mam pytanie czy poza wyglądem (na +) są jeszcze jakieś wady/zalety ich stosowania??

W teorii zwiększona masa nieresorowana, czyli przyspieszone zużycie elementów zawieszenia. W praktyce- brak różnić. :D Ew. prowadzenie może sie ciut poprawić jako że koła stoją szerzej.

u jakich firm warto szukać dystansów? Na obecną chwilę znalazłem dwie sparco i eibach.

Niektórzy nawet sami wytaczają, także myślę, że to nie ma aż takiego znaczenia.

Czy po założeniu dystansu (4x5mm) trzeba się wybrać na kontrolę/ustawienie geometrii (zbieżności)????

Czy po założeniu dystansu (4x5mm) trzeba się wybrać na kontrolę/ustawienie geometrii (zbieżności)????

Przy żadnym dystansie nie trzeba.
teoretycznie gdy koło się odsuwa od piasty, to zawieszenie składa się bardziej w negatyw, ale w Julce jest to na tyle nieznaczne, że pomijalne...
Ustawiałem geometrie 3D na 19TI + dystanse 18mm i facet przy odbiorze mi powiedział, że kąty nie grają z specyfikacją (bo raz mam założone Eibachy, a dwa szersze koła z dystansami) ale nie jest to jakaś duża rozbieżność, żeby się tym przejmować, ale wiadomo "na siłę da się wszystko i dla chcącego nic trudnego"

Odświeżam temat o dystansach, bo w sumie nie padła odpowiedz.
Obniżyłem auto szpary zniknęły, ale niedosyt pozostał, bo teraz koła chowają się zbytnio w nadkole.
Felgi fabryczne 7,5x18" ET41
Znalazłem sklep https://srubydofelg.pl/ gdzie mają dobre ceny, ale min, jakie oferują to 17 mm na stronę, czy to nie zbyt dużo na przód?
Jakie dystanse macie u siebie?
Wdzięczny był bym za jakieś fotki :)

Zawieszenie K&W oraz dystanse 20mm na stronę - idealnie :)

Hej
planowałem dołożyć dystans do felg (oryginał 17 et41), ale teraz mam dylemat. Pierwotnie przymierzałem 5mm, ale dużej różnicy nie ma więc pomyślałem o 10mm. I tu robią sìę schody, bo problem jest z piastą. Już przy 5mm bałbym się zakładać dystans bez kołnierza, bo za mało go zostaje na piaście żeby felga opierała się na piaście i wszystko było wycentrowane. Patrze na dystans 10mm z kołnierzem a tam max długość kołnierza na piaście 9mm (tak aby dystans przylegał do piasty) i dupa. Na przedniej osi kołnierz na piaście wystaje około 15 mm więc te 10mm odpadają na tę chwilę. Widziałem też akcje ze szlfem krawędzi kołnierza piasty, ale to mi się nie widzi za bardzo.
Na tę chwilę minimalny dystans to 15mm (max dł. kołnierza piasty to 13mm).
Jak to rozwiązaliście u siebie?

Nowy dystans musi zakryć cały kołnierz. Nie ma innej drogi jak dystans 16/17mm, jak 15mm wejdzie to też spoko. Na ori (7,5j 18") felgach takie miałem.

A ja przychodzę z trochę innym pytaniem chociaż też o dystanse.
Mam felgi 8x18cali ale z wysokim ET i to są 5x112. Teraz na przód chciałbym założyć dystans 7mm na tył max 15mm. I teraz pytanie... Czy przy dystansie można założyć śruby pływające? (oczywiście odpowiednio dłuższe)? I pytanie drugie... Z dystansów jakie znalazłem na alledrogo ten 7mm jest bez kołnierza - to będzie OK? Czy już za mało kołnierza z piasty zostanie? Ten 15mm jest już z kołnierzem. Jakby tego było mało dodam że będe musiał na felgę małe kołnierze centrujące założyć.

Nie wiem jakie masz felgi, ale te ori AR są podcięte w miejscu osadzenia i już przy dystansie 5mm felga ledwo się trzyma na kołnierzu piasty :|

Potwierdzam - bez szans. Minimum to 15mm z kołnierzem.
Mniej bez kołnierza to proszenie się o kłopoty a o bezpieczeństwie nie wspominając ;)

Ktoś wyżej pytał o ET41 w oryginalnym rozmiarze 18" 7,5J. Tak to u mnie wygląda z dystansami 17mm na koło na obu osiach. IMG_20200417_073716.jpgIMG_20200417_073711.jpgIMG_20200418_180712.jpg

Amortyzatory
Powrót