• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dystanse alfa 159

rybakmj

Nowy
Auto
Kia Sportage 1.6 PB 177km
Jak w temacie,chcę zamontować u siebie dystanse.Początkowo miały to być dystanse o szerokości 17mm z kołnierzem centrującym.Po przeczytaniu kilkudziesieciu wątków na rozmaitych forach,dowiedziałem się iż dystans tej grubości może mocno obciazać nam łozyska,mało tego ,spowoduje pogorszenie manewrowania kierownicą.Po namysle,zdecydowałem się na dystanse 10mm na stronę.Po ich zamontowaniu pozostanie mi 6.5mm kołnierza piasty na centrowanie felgi.Pytanie,czy tyle wystarczy na bezpieczne zamontowanie felgi i poruszanie sie z duzymi prędkościami ? Czy w ogóle to co wyczytałem,odnosnie efektów ubocznych dystansów,jest faktycznie prawdą ?

Ja mam u siebie już prawie rok dystanse 16mm i nic się złego nie dzieje. Prowadzenie i wygląd na plus :)

Ja mam 10mm, montuję je na zimę, bo inaczej nie założę 16" ze względu na zacisk. Generalnie nic złego się nie dzieje, ale zamontowanie koła jest mocno utrudnione, bo felga nie załapuje się już bezpośrednio na flanszę piasty.
Sporym minusem jest piaskowanie tylnych drzwi i nadkoli...
Pozdrawiam.
- Rafał

Sam myślałem nad takim rozwiazaniem,ale jak pojezdziłem troche szwgra accordem to zmieniłem zdanie wyglądac wygląda ale prowadzi sie masakrycznie.

wyglądac wygląda ale prowadzi sie masakrycznie

Mozesz rozwinąc?

bo felga nie załapuje się już bezpośrednio na flanszę piasty.
Sporym minusem jest piaskowanie tylnych drzwi i nadkoli...

Dziwna sprawa,że felga nie łapie kołnierza piasty.Jak mierzyłem u siebie,to jest jeszcze spory luz po odjęciu tych 10mm ( dokładnie 6,5mm).Czyli,że po zamontowaniu dystansu w ogóle nie ma juz kołnierza ?

Odsadzenie felgi aż tak mocno zwieksza rozbryzg spod opon ?

Ja mam u siebie już prawie rok dystanse 16mm i nic się złego nie dzieje. Prowadzenie i wygląd na plus

Kierownica nie chodzi ciężej ? Skrętność się nie pogorszyła ?

Dziwna sprawa,że felga nie łapie kołnierza piasty
Nie łapie ponieważ otwór centrujący w feldze początkowo jest stożkowy.
Kręci się wcale nie ciężej. Prowadzenie również OK, a nawet lepsze.
Miałem dystanse 1 156, do tego dobrą glebę i niski profil. Auto kleiło się do drogi bardzo dobrze.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jakos tak niestabilnie się prowadzi w porównaniu do wcześniejszych felg i po przesiadce chociażby do mojego auta jest kolosalna różnica w prowadzeniu auta a też mam 18'.

- - - Updated - - -

A co z tym " piaskowaniem" ? W którym miejscu to sie objawia i jak temu zaradzić ?
Ja wczoraj przyjżałem się drzwiom i widze mnóstwo delikatnych rysek po kamieniach a jak wrzucisz dystanse będą bić jeszcze bardziej.

Jakos tak niestabilnie się prowadzi w porównaniu do wcześniejszych felg i po przesiadce chociażby do mojego auta jest kolosalna różnica w prowadzeniu auta a też mam 18'.
IMHO tam jest jakiś problem ze zbieżnością, który uwidacznia się po założeniu dystansów i innych opon. I to jedna z najprostszych rzeczy: auto zbyt zbieżne lub zbyt rozbieżne.

Ja osobiście w jednym w moich aut miałem dwa różne rozmiary kół (różnica w ET o 10, równoważna założeniu dystansów 10 mm) i na kołach z mniejszym ET (czyli tak jakby z dystansami) auto prowadziło się dużo stabilniej (mniejsze przechyły w zakręcie, pewniejsze wyczucie auta).

Jesli chodzi o piaskowanie, to ja jeszcze na duzo mniejszych, 16" kolach potrafilem miec bloto nawet na wysokosci klamki z tyłu, wiec na duzych kolach + dystanse, przypuszczam, ze moze byc dramatycznie :)

Samo brudzenie mi nie przeszkadza,i tak po każdej trasie zajeżdzam na myjnie.Rzecz w tym,czy odpryski nie będą pojawiały się na błotnikach,lub będzie wieksze narażenie na uszkodzenie lakieru.

Jak dasz felgi z mniejszym ET to będzie to samo jakbyś dał dystanse, też wystaje bardziej i też syfi spod kół po drzwiach :P
Najlepiej wziąć dystanse z kołnierzem centrującym, ja bym się bał felgi siedzącej na samych szpilkach.

Samo brudzenie mi nie przeszkadza,i tak po każdej trasie zajeżdzam na myjnie.Rzecz w tym,czy odpryski nie będą pojawiały się na błotnikach,lub będzie wieksze narażenie na uszkodzenie lakieru.

Brud, brudem, ale skoro błotko sie tam dostaje, to przypuszczam ze kamyczki tez ;)

Najlepszym sposobem na piaskowanie są chlapacze, ale jakoś nie wyobrażam ich sobie na białym lakierze...
Pozdrawiam.
- Rafał

Trochę podzwoniłem,nieco się dowiedziałem.Przedstawiciel eibacha poinformował mnie,iż bezpieczny rozmiar dystansu do 159 to 5mm lub 16mm.Wszystko pomiędzy nie bedzie pasowało na piastę ( brak wycentrowania).Łozyska niby mają nie zuzywać sie bardziej,kierownica tez ma miec taki sam opór jak w serii,promień skrętu również ma być zachowany jak wczesniej.

Szczerze powiedziawszy,zdezorientowałem się nieco.16mm w bok będzie wyglądało napewno godnie,ciekawe tylko jak to faktycznie będzie z sama jazdą?

Zmienia się promień zataczania, poczytaj tutaj: http://www.intercars.com.pl/pliki/PLK/DodatekGeometria_cz1.pdf
  1. Wartość promienia zataczania jest bardzo ważna dla pracyzawieszenia. Od niej zależy między innymi oddziaływanie nakoła przednie sił pochodzących od nierówności drogi orazw szczególności wpływ sił hamowania, przeważnie o nie-jednakowych i stale zmieniających się podczas hamowaniawartościach, na utrzymanie zamierzonego przez kierowcętoru jazdy.

W skrócie - większość pozostanie bez zmian, ale auto będzie trochę bardziej szarpało i reagowało na dziury itp.
Na plus, teoretycznie powinieneś być w stanie pojechać zakręty szybciej bo masz większy rozstaw kół.
Ja u siebie mam dystans 16mm i nie widzę jakiejś kolosalnej różnicy.

teoretycznie powinieneś być w stanie pojechać zakręty szybciej bo masz większy rozstaw kół.

Nie tyle mi zalezy na tym,jak na jeszcze stabilniejszym prowadzeniu,no i wyglądzie.

Dystanse zamówione,jednak wybór padł na 16mm.Zobaczymy jak to z nimi jest w praktyce.

Panowie, może troche odgrzewny kotlet, ale chciałbym być pewny przed zakupem dystansów. Chciałbym wrzucić:

a) felgi 18", szerokość 8", ET50, otwory 5x112, a rozmiar otworu centrującego większy (nie pamiętam dokładnie jaki, chyba 72mm) niż ten, który jest w Alfie 159 czyli 65,1mm,
b) na oponach 225/45/18 lub 235/45/18.

Teraz pytanie:

a) ponieważ oryginalne ET to 35, to chciałbym założyć dystanse, oczywiście max 15mm na koło (ET50 + dystans 15mm = ET35), czyli łącznie 30mm na oś. Czy to nie za dużo? Jak dla mnie to mogą być i dystanse na koło po 10mm, tj. 20mm na oś, ale pozostaje kwesta opisana poniżej,
b) czy stosował ktoś dystans z kołnierzem centrującym? Wtedy zamiast stosowania i dystansów i pierścieni centrujących można by zastosować tylko dystans z kołnierzem,
c) czy jest jakaś minimalna grubość dystansu z kołnierzem centrującym? Bo np. w przypadku dystansów zmieniących rozstaw śrub (np. z 4x100 na 5x110) taka minimalna grubość to 22mm,
d) i pytanie jakie śruby musiałbym zastosować do nowych dystansów? z tego co kojarze to M12, skok gwintu 1,5; a długość?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

rybakmj, pisałeś, że montowałeś dystanse. Oglądałem też w Twoim temacie - efekt bardzo fajny :)
Masz może jakieś negatywne spostrzeżenia po dłuższym czasie użytkowania? Jeśli nie to mógłbyś podesłać jakiś namiar na te, które kupowałeś? I śruby, bo rozumiem, że trzeba również wymienić :o

Amortyzatory
Powrót