Dymienie 2.4 JTD

Bider

Nowy
Auto
Alfa 166 2.4jtd 175KM
Witam. Temat pewnie często walkowany ale w tym przypadku brakuje mi juz pomysłów.
Egr zaslepiony.przeplywke odlaczylem i wymienie na dniach. Czyscilem turbine liqui moly i poprawilo to dynamike auta. Ale dalej jest problem z dymieniem. Kopci przy każdym wciśnięciu gazu. Kiedy jade stala prędkościa dymienie sie zmniejsza.
Bylem u 3 mechaników i kazdy wymienia co innego. Jeden turbine do regeneracji.drugi wtryski trzeci egr ktory zaslepilem.
https://vimeo.com/134485015
Ten fiilmik i tak nie odzwierciedla dymienia podczas jazdy.

Ja się tam na dieslach nie znam no ale masz te wtryski zrobione na cacy?

Nie wiem. Musialbym oddac komus do sprawdzenia ale z drugiej strony mechanik ktory sie wtryskami zajmuje wykluczył je.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Wybierz sobie:
1. Kąt wtrysku
2. Zużyty wtrysk
3. Turbo
4. DPF - tego akurat w Twoim nie ma
5. EGR mówisz, ze zaslepiony
6. Ujowe paliwo
7. Dziura w dolocie, czy gdzieś, gdzie moze lapac lewe paliwo

Nic Ci nie poradzimy, musi ktoś wziąć do ręki sprzęt i zrobić pomiary, gdzie jest problem.

Dyć, możesz. Powinno być pokazane, tzn. Na kompie tylko odczytujesz parametry, ustawić trzeba ją ręcznie. O ile się nie mylę, a mogę się mylić i to grubo, ale kąt w JTD powinien być jakieś 7*, a korekta ok 0.5 ale to info potrzebuje potwierdzenia, bo moze mi sie myli z TD

Dawno się z tym nie bawiłem, może być tak, że jest on regulowany i dobry mapiarz musi byc, nt. kątu musi sie tutaj wypowiedzieć ktoś inny, obeznany. Bo może być tak, ze to co tu pisze to jest kompletna bzdura i nie do tego silnika ;d

Ostatnia edycja:
To o to chodzilo? Bo troche rozbiegane sa te parametry.
301.jpg
302.jpg

Musi ktoś to zobaczyć bardziej fachowym okiem, ale o ile znów dobrze pamiętam (miej na uwadze, że poprzednio się myliłem w pizdu), to one na ciepłym powinny sobie biegać między -0.6/+0.6 a u Ciebie to rozjazd konkretny nawet do 3.

ale jak mówiłem, niech wypowie się ktoś konkretny, to i ja sobie poukładam w głowie, nawet sobie zapisze ;d

Ostatnia edycja:
Ewidentnie korekty nie są prawidłowe. Myślę że wtryski do sprawdzenia.

No a jeśli dajmy na to ze okaze sie trzasniety 1 i 3 wtryskiwacz to moge wstawic w ich miejsce dwa uzywane lub tylko te dwa regenerowac? Czy muszę juz robic wszystkie?

A resztę daj po prostu do sprawdzenia Sprawdź jeszcze optycznie dolot czy nie ma dziury ciśnienie doładowania turbo podczas jazdy.

Kolego kiedy sprawdzałeś te korekcje? To zimny czy ciepły silnik?
Auto nie ma programu lub boxa?

Na cieplym silniku. Nie ma nic wgrywanego czy tez podpinanego.

Wszystkie odbiorniki prądu wyłączone? Radio ,nawiew i takie tam?
Ciepły to znaczy otwarty termostat czyli minimum te 85 stopni? Czy ciepły bo pochodził chwilę?

Wszystko bylo wylaczone. Swiatla tez zgaszone. Byl rozgrzany bo wczesniej jezdzilem jakas godzine po mieście.

Amortyzatory
Powrót