• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Dylemat o wybór wahaczy do 159

skipas

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r
Witam, kuzyn zakupił 159 piszę w jego sprawie mianowicie ma do wymiany z dolnych wahaczy duże tylnie tuleje są już luzy na nich. Głowi się nad zakupem nowych wahaczy jest ich pełno od TRW za 700zł w inter carsie do 300-400zł na allegro firmy MILE, GT BERGMAN co dziwne dają gwarancje na 24 miesiące bez limitu kilometrów. Osobiście do swojej kupowałem TRW w inter cars cena druzgocąca za dwa zapłaciłem 1400zł do tego wymiana zbieżność i 1800zł poszło jak woda. Jest też opcja zakupienia używanych oryginałów po regeneracji od kolegi z forum z tego co się orientowaliśmy to wymieniają dużą tuleję na TRW i regenerują cukierka oraz sworzeń. Jak myślicie co wybrać kupić z allegro i wymieniać co rok czy wybrać regenerowane?

ja poszedłem pierwszym tropem...ale sidem nie wytrzymał nawet roku, wiec teraz wziałem regenerowany od kolegi z forum - myślę, że to rozsądniejszy wybór

Jest już obszerny temat o wahaczach dolnych i górnych. Z mojego osobistego doświadczenia i lektury forum wynika, ze najlepsze są oryginały. Ja się szarpnąłem na prawe całe oryginalne zawieszenie i na razie spokój choć dużo nie jeżdżę a biorąc pod uwagę jak niektórzy wymieniają zamienniki co kilka tys.km bo coś stuka to opłaca się zainwestować. Pzdr.

Wahacze które mam regenerowane są robione z orginałów, żywotność jest podobna co orginałów za 1/3 ich ceny. Pare osób je już brało i nikt nie narzekał

Nie wiem, nie miałem, nie znam się, nie wypowiadam się. Jeśli jest tak jak mówisz to super. Pzdr.

Czy ktoś przejechał na regenerowanych wahaczach dolnych więcej niż 40 kkm?

Albo wysyłasz swój i odsyłam ci zregenerowany, albo wpłacasz kase+kaucje i odsyłasz stary później, z góry uprzedzam że przyjmuje tylko orginały, jak masz inne zanieś do skupu złomu

Jak rozpoznać oryginał, jaka cena? Co dokładnie regenerujesz? tuleje,sworzeń?

bo akurat planuje otworzyc podobny biznes ;p a tak na poważnie to cięzko mi sobie wyobrazić regeneacje sworznia odstrony technicznej... no bo jak ? :confused:

Normalnie, gniazdo sworznia można otworzyć, w środku wymieniane są zużyte elementy i gniazdo zamyka sie na prasie

Amortyzatory
Powrót