• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dylemat: Alfa 156 2.5V6 czy Alfa 166 3.0V6

• Autor wątku Autor wątku GPablo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zawszde zostaje jeszcze 3.2

silnik TB to także jednostka v6 i nie ma automatu, a same automaty z racji posiadania 4 biegów odbierają silnikowi 3.0 cała siłę na niskich i średnich obrotach

Damian156JTD ,156 2.5 jest wolniejsza od 166 3.0 i TB ,jedynie do 100-130 km/h 156 daje radę ,powyżej przegrywa bardzo wyraźnie

Do 100km/h 166 nie mają szans ,a co do v-max to tb jest szybsze o 10km/h ,a 3.0 manual o 16 km/h ,a automat o 10km/h ,według danych z neta

Damian zapoznaj się z tym,to nie dane producenta ani dane z neta ,tylko wyników testów magazynów motoryzacyjnych,sam oceń co jest szybsze.Prawda jest taka 156 jest szybsza na pierwszych biegach i z racji krótkiego zestopniowania biegów w sprincie do 100-120 potrafi pojechać nieźle.Choć prawda jest tez taka że fabryczne 7.3 jest praktycznie nie osiagalne z racji że trzeba wykonac dwie zmiany biegów do 100,166 100 robi na 2 biegu a potem różnica pojemności skutecznie niweluje małą mase 156.
http://www.zeperfs.com/duel18-10.htm
a poza tym przyspieszenia na poszczególnych biegach nie dają cienia szansy 2.5. TB jeszcze bardziej uwidacznia tą różnicę. Nie wiem czy jeździłeś takimi autami(156 ,166v6),ale róznica w jeździe jest ogromna ,2.5 nie sprawia wrażenia potężnego ,elastycznego silnika ,na niskich obrotach nie wykazuje się moca ,potrzebuje około 5000obr.
Za całe porównanie wystarczy fakt że 200Nm silnik 2.5 osiaga przy 3400obr. natomiast 3-litrówka ma go już na starcie ,przy 1000 obr.

no tak że GTA godzi całe towarzystwo:),nie ma co ukrywac że każde v6 Busso to sprawne silniczki ale jednak 2.5 jako najmniejszy z nich (nie liczę 12 zaworowego 2.0) i jednak bardziej od pozostałych wymaga wysokich obrotów żeby pokazać swoją siłę

2.5 w 156 jest wyraźnie szybszy od 166 z tym samym silnikiem tu nie ma czego porównywac ,tym bardziej że do 2001 roku 166 miała z tym silnikiem 5 biegów i w normalnej jeździe niczym nie odróżnia się od TS, a jtd sprawia wrażenie bardziej dynamicznego.

http://www.zeperfs.com/duel10-16.htm 156 2.5 vs 166 2.5 wbrew pozorom nie ma gigantycznej różnicy w czasach przyspieszeń na poszególnych biegach i w przyspieszeniu
http://www.zeperfs.com/duel431-18.htm GTA vs 166 3.0 no tutaj już nie ma co komentować:),choć zawsze jeszcze jeszcze zostaje ten sam silnik w 166 ,wypadnie trochę korzystniej.

Ostatnia edycja:
dlaczego ishan?

z tym ze 166 3.0 jest szybsze niz 156 2.5, bo myslalem ze jest inaczej :)

według danych producenta to jest szybsze do setki ale wiadomo jak to jest z danymi producenta:)

silnik TB to także jednostka v6

Jarek, o tym wiem :)

W 2,5 v6 zabawa zaczyna się powyżej 3,500 obrotów. Trójeczce tak jak pisałem elastyczności nie brakuje i pazura pokazuje już przy niższych obrotach z resztą Jarek podał to wszystko jak na tacy.

Za "tą jedyną Alfą" pomalutku się rozglądam
54.jpg

mam czas bo jestem za granicą teraz i do PL wracam na stałe
dopiero na początku czerwca 2013. Mam więc trochę ponad 3 miesiące
na przeglądnie rynku i co najważniejsze na to aby jak najwięcej
dowiedzieć się o 156 2.5 V6
54.jpg

Hmm a tak mnie jeszcze kilka pytań nurtuje, może w punktach
polecę to będzie łatwiej
54.jpg

1. jak to jest z osiągami w 156 2.5V6? bo różnie to każdy piszę
i zawsze zdania są różne. Ze ciężko osiągnąć te 0-100 w 7-7.3s bo niby trakcja, albo skrzynia zła bo 100km/h osiąga się na 3 biegu.
I jaki V-Max się w końcu da wyciągnąć? bo też różne opinie słychać.

2. jest jakiś sposób na częstą przypadłość, czyli odstającą zaślepkę
od airbagu pasażera? bo widzę często i to dość niechlujnie wygląda
28.jpg

3. Czy regułą jest i lepiej często wymieniać przepustnice itd? Bo często czytam, że ta przypadłość pogarsza często osiągi
28.jpg

Oczywiście w każdym aucie pogarszają się wtedy osiągi,
ale chodzi mi czy często szwankuje ona w AR156 2.5V6
54.jpg

4. Czy nie jest w środowisku Alf, uważany za "wiochę" ten wielki
spoiler na tylnej klapie w 156? wiadomo o jaki mi chodzi
20.jpg

Kiedyś mi się podobały one z tym spoilerem a teraz mam mieszane uczucia
54.jpg

5. Czy są jakieś polecane i dedykowane doloty, najlepiej carbon charger do AR 156 2.5V6? A także tłumiki/wydechy?
Sprawdzałem np. na stronie firmy Simota i mieli tylko do TS'ów.

To na razie tyle z pytań które obecnie mnie nurtują ale jak tylko coś do głowy mi wpadnie to dopiszę na pewno
54.jpg

1. według producenta to 7.3 ,według testów magazynów motoryzacyjnych to bliżej jednak 8. 100 km.h jest osiągane na 3 .
2.kupno nowych spinek w necie lub aso które to przyłapią tą zaślepke na dobre na kolejne kilka lat
3.pierwsze słyszę aby był to awaryjny element
4.gusta i guściki :),mnie się nie podoba
5.jest cała masa ustrojstwa na rynku,do 156 mam mega wybór wydechów,doloty także przeróżne,możliwość zastosowania "baranow" i podstawy pod kolektor z 3.0 co juz daje kilka koni

Amortyzatory
Powrót