• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Dwumas Valeo a sprawa Chipa

Przy tak dużych momentach to normalne zjawisko, diesel nie służy do deptania w opór od 1ooo obrotów, zacznijcie jeździć nimi normalnie to zobaczycie różnice.
drgania są też około 2000-2500, takie obroty to jest normalna jazda w mojej opinii

Ale targacie od 1500obr i w końcu dwumasowka zaczyna drzec.
Mocnym i ciężkim dieslem trzeba umieć jeździć, trzymać go ponad 2000obr bo inaczej przeniesienie dostaje mocno po dupie.

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

Ta dwumasówka targała już od pierwszego odpalenia samochodu po jej instalacji w samochodzie. Na oryginale takiego problemu nie było.

Temat już był kiedyś opisany.
Ja mam tak samo tzn. po zmianie dwumasu są drgania w zakresie 1800-2000 obrotów.
Rozwiązania są następujące:
1. Unikać felernego zakresu obrotów podczas pełnego buta.
2. Zmniejszyć moment - u mnie tak jest ale zimą bywa że drga.
3. Wrócić do seryjnego programu?

Ale targacie od 1500obr i w końcu dwumasowka zaczyna drzec.
Mocnym i ciężkim dieslem trzeba umieć jeździć, trzymać go ponad 2000obr bo inaczej przeniesienie dostaje mocno po dupie.

wlasnie omen napisal kluczowa sprawe w jezdzie klekotem ... w hoy istotna sprawa :)

wrzucaj stara dwumase, cos trzeba wykluczac powoli

Mam w Focusie jednomas od ponad 80kkm - przeguby całe, komfort jazdy pogorszył się na tyle że można to w ogóle pominąć, skrzynia cała - nie wiem jak Alfoskie skrzynki.

kasztelan, przy jakiej mocy (i niutonie)? przy 150-200KM i 350-450Nm słabo to widzę w dieslu (z wyjątkiem, jak napisałem wyżej - jednomas masywny, wyrównujący pracę silnika)

Temat się niestety nie zakończył.

Oddałem auto do Dream Car w Sosnowcu, skąd skrzynia miała trafić do BCS gdzie miała być naprawiona. w BCS wymieniono komplet łożysk, piastę przesuwną oraz synchronizator 3. biegu. Następnie Dream Car z Sosnowca montował skrzynię ponownie w aucie. W trakcie tej operacji poprosiłem Dream Car by porównali stan obu dwumasów, skontaktowali się ze mną i wtedy byśmy podjęli decyzję który dwumas zakładamy, przy okazji polecili mi by wymienić uszczelniacz wału (nie wymieniałem go ostatnim razem). Zdecydowano o pozostawieniu nowego dwumasu, mechanicy stwierdzili że jest w wiele lepszym stanie niż stary i zgodziłem się. Po odebraniu auta okazało się, że podczas składania Alfy powrotnie, uszkodzono łożysko koła. Mechanik tłumaczył, że istniało takie ryzyko podczas tego typu operacji a szef zapewniał, że faktycznie tak się dziać mogło i koszt łożyska to koło 50zł. Poprosiłem go by poszukał zaraz ile takie łożysko kosztuje i niby znalazł jakieś za 150zł. Jak później sam sprawdziłem najtańsze jakie można dostać to koszt 300zł, ale to tam jeszcze pół biedy. W aucie terkocze od około 30km/h koło, ale łożysko już zamówiłem. Jak się okazało dzisiaj gdy auto postało w garażu - wyciek oleju pod autem. wcześniej oczywiście nic takiego miejsca nie miało. Podejrzewam, że coś nie tak z uszczelniaczem zostało zrobione i cieknie, a olej raczej czarny wiec pewnie silnikowy. Jutro telefon do Dream Car, dam im się najpierw wypowiedzieć w tym temacie, ale dołuje mnie ten wyciek strasznie......

W temacie skrzyni, BCS wykonał świetną robotę. Skrzynia chodzi cichutko, zarówno 6 i 5 bieg - bajka.

Może i temat wątku inny, ale przy okazji jak już o wszystkim wspomniałem. Co sądzicie o tym uszkodzeniu łożyska i na temat tego wycieku?

Ostatnia edycja:
a co to ten dream car? robiles tam juz kiedys? bo ja 1 slysze

Byłem tam pierwszy raz, a skierowano mnie tam z BCS bo BCS skrzyń nie wyciąga. Aktualnie Dream prosi by auto odstawić z powrotem by sprawdzić co jest nie tak, poinformowałem o sprawie także BCS i Ci zaraz będą dzwonić i wyjaśniać w Dream Car sprawe dlaczego w ogóle doszło do uszkodzenia łożyska i co jest z tym wyciekiem.

- - - Updated - - -

Byłem tam pierwszy raz, a skierowano mnie tam z BCS bo BCS skrzyń nie wyciąga. Aktualnie Dream prosi by auto odstawić z powrotem by sprawdzić co jest nie tak, poinformowałem o sprawie także BCS i Ci zaraz będą dzwonić i wyjaśniać w Dream Car sprawe dlaczego w ogóle doszło do uszkodzenia łożyska i co jest z tym wyciekiem.

BCS skontaktował się już z Dream Car i stwierdził, że rzeczywiście pracując z półosiami mogło dojść do tego że uszkodziło się łożysko i jest to rzeczywiście ryzyko związane z całą operacją. Natomiast w kwestii wycieku oczekują aż odstawię auto w Dream Car, Ci mają poprawić swój błąd.

To Panowie jaki jest najlepszy patent na mocne sprzeglo?

U mnie problem wibracji rozwiązany. Okazało się, że miałem badziewny program, turbina przeładowywała i były fale na wykresie momentu obr. Po wizycie w cinsofcie i zrobieniu porządnego programu brak jakichkolwiek wibracji. Na wcześniejszym sofcie było 390nm i 180 kuni, teraz jest 380nm i 190 kuni i ładnie przebiegający wykres.

Co do mocnego sprzęgła to chyba trzeba by oddać je na wzmocnienie do radzikowskiego np.

Ostatnia edycja:
Gdzies czytałem, że sprzęgło od 2.0 170KM jest mocniejsze i mozna zamontowac do 1.9 150KM - a docisk chyba z 2.4 200KM - i juz mamy mocniejszy zestaw, pozotaje tylko temat dwumasy...

o BSC słyszałem bardzo wiele strasznie tam kombinuja by wyciagnac z klienta jak najwiecej a daja złom a nie czesci

Dream Car to bardzo fajny warsztat robie tam swoje 2 auta i jestem bardzo zadowolony szybko, tanio i solidnie ;)
Polecam wszystkim ;))

dzies czytałem, że sprzęgło od 2.0 170KM jest mocniejsze i mozna zamontowac do 1.9 150KM - a docisk chyba z 2.4 200KM - i juz mamy mocniejszy zestaw, pozotaje tylko temat dwumasy...

Nie ma takiej opcji, 1.9 ma inną skrzynię, za to prawdą jest ,że sprzęgło z 2.0 czy z 2.4 ( w sumie to to samo ) jest dużo mocniejsze.

o BSC słyszałem bardzo wiele strasznie tam kombinuja by wyciagnac z klienta jak najwiecej a daja złom a nie czesci

Dream Car to bardzo fajny warsztat robie tam swoje 2 auta i jestem bardzo zadowolony szybko, tanio i solidnie ;)
Polecam wszystkim ;))

a co? jesteś swieżo zalogowanym własicicelem formy czy co ?

Polecam wszystkim ;))

Kolega Mariusz1331 to chyba konkurencja BCS dlatego takie pierdoły sadzi ,ja robiłem u nich skrzynie i POLECAM ,szkrzynie zawiozłem o 14 ,a nastepnego dnia o 12 montowana była już do samochodu, pełen profesionalizm polecam.

Amortyzatory
Powrót