• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] DRIFT-R's Alfa Romeo 147 miniGTA

Człowieku, jesteś piernik czy tic tac ;)

Pewnie, że ceny dla klubowiczów są inne. Jest na forum temat z ofertą AutoDS dla klubowiczów.

a rzeczywiście znalazłem:D i rzeczywiście są spore upusty:P no to taka cena jest dużo bardziej przystępna, na tyle dobra że może jeszcze i w tym roku się skusze hehe.. zobaczymy :)

Ja teraz czekam na zderzak tył ich produkcji i trzeba będzie wziąć się za montowanie tego wszystkiego na aucie. Na pierwszy ogień idzie na chwilę obecną jednak zawieszenie.

Kolego a powiedz czy do tego zderzaka GTA są też w komplecie wszystkie kratki? Pewnie nie ma więc gdzie je zdobyć?

Dziś przyglądałem się wystawowemu Mito i tak "na oko" wielkość oczka siatki zamontowanego w zderzaku to około 20x30mm czyli taka powiedzmy 14x24mm jak można znaleźć na allegro powinna być dobra. Aczkolwiek przydałoby się ją zobaczyć, sprawdzić giętkość itd.

Trzeba będzie pomierzyć otwory w zderzaku i zamówić.

Ostatnia edycja:
Zawieszenie zakupione i dostarczone. Dodatkowo wymiana kompletu wahaczy, stabilizatora, łączników stabilizatora i gum. Fotki gratów poniżej :).

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Ciekaw jestem efektu po zamontowaniu i mam nadzieję, że w tym tygodniu uda się to zamontować. Moja 147 powoli będzie nabierała założonego na początku tego projektu wyglądu.

899 + wysyłka

Amortyzatory są skracane wiec gdyby bylo za twardo zawsze jest opcja wymiany sprężyn na Eibach'a.

Ostatnia edycja:
Hmm... muszę przyznać, że nie jest to jakaś powalająca kwota. Sam też od dłuższego czasu zastanawiam się nad obniżeniem i utwardzeniem swojej 147. Ciekaw jestem jak się będą sprawowały te MTSy.

Na temat Mtsów i tym podobne chodzą różne opinie, pewnie to głównie zależy od użytkownika, czego oczekują. Często padają opinie że są bardzo twarde jak deska. Alę chętnie poczekam na twoją opinię.

Miałem okazję przejechać się brata oplem z zawieszeniem MTS i muszę stwierdzić, że autko drogi trzyma się dobrze a specjalnie twarde też nie jest. Jak będzie z zawieszeniem MTS w przypadku AR 147 przekonam się może już w poniedziałek, gdyż wtedy będzie wszystko w samochodzie montowane.

Widzisz - szkoda, że nie mieszkasz gdzieś bliżej bo zawsze można byłoby się spotkać, przejechać samochodem z takim zawieszeniem i sprawdzić czy taka jakość prowadzenia itp odpowiada. :). Na początku kwietnia czeka mnie przejazd ponad 1000 km więc po tej wycieczce będę mógł relacjonować :)

No niestety parę km jest. No ale może do czasu, w którym będę musiał podjąć decyzję, będzie miał miejsce jakiś zlocik pomiędzy Opolem a Łodzią :D

Wysoce prawdopodobne, że będzie w tym czasie powtórka spotkania w Piotrkowie Trybunalskim na którym w ostatnią sobotę mimo średniej pogody pojawiły się 63 alfy :). Ja niestety kursuję jedynie na trasie Łódź - Szczecin.

Dziś po raz pierwszy przejechałem się po wymianie kompletnego przedniego zawieszenia (wahacze, łączniki, stabilizator, gumy). Różnica ogromna - nic nie skrzypi itp. :)
Zamontowane krótsze amortyzatory i sprężyny -30mm zmieniły również sporo w prowadzeniu auta. Nie ma już bujania w zakrętach . Jeszcze lepiej będzie gdy dojdą niższe opony bo niestety w tej chwili wciąż balonowe zimówki nie pozwalają na więcej. Jednak nawet na nich auto prowadzi się lepiej.

Aż dziwne, że jednak zęby mam prawie wszystkie, a kierownica też cała. Na chwilę obecną pomykam na oponach zimowych 185/65R15 więc to zawsze daje trochę komfortu. Wydaje mi się, że nie będzie aż tak twardo. Możliwe, że gdy się już zawieszenie ułoży to będzie trochę inaczej. Do wypowiadania opinii na temat zawieszenia muszę jeszcze trochę pojeździć. Po wymianie zawieszenia komfort nie spadł aż tak drastycznie ale zacząłem jeździć szybciej więc może też dlatego inaczej odbieram nawierzchnię. Na odcinku, który pokonuję codziennie jest parę dziur i wczoraj udawało mi się sprawnie między nimi pomykać a reakcja samochodu stała się szybsza. Trudno mi również z czymś to porównać - jak wsiądę w taki sam samochód z innym zawieszeniem to będę coś wiedział :). Jak za te pieniądze to jest ok. Jedna kwestia, która mnie trochę zasmuciła jest taka, że między tylne błotniki a koła mieszczą się dwa palce, a między przednie błotniki a koła dam radę wpakować 3 palce. Przód mógłby być troszeczkę niżej. Jak zrobię fotki to wrzucę. Pożyjemy zobaczymy :).

Amortyzatory
Powrót