• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Dpf

Teoretycznie na lepszych stacjach diagnostycznych w Polsce też sprawdzają... :cool: Tylko że 159-tka bez DPF ze sprawnym układem zasilania silnika spokojnie każdą kontrolę zaliczy.

suchy do dpf na mokry to fap.

Wczoraj włożyłem kluczyk i od razu nacisnąłem przycisk stop star. Silnik zakręcił ale nie odpalił. Na wyświetlaczu pojawiła się kontrolka filtra DPF. Ponownie naciąłem guzik star/stop i silnik ładnie odpalił - bez żadnych kontrolek. To normalnie , że kontrolka filtra DPF się zapaliła.

Pojawia się komunikat między zegarami. Mi też się to kilka razy zdarzyło, zawsze po bardzo długim postoju - gdy auto stało nieruszane ponad tydzień. Ale to nic groźnego, zbędny zamęt :)

Co do kontrolki, niektóre egzemplarze mogą być w wyposażone w kontrolkę trwającego wypalania filtra DPF. Tylko niektóre, jako że była to opcja na życzenie (+PLN).

Czyli wszystka Ok z tą kontrolką - no ten typ widać tak ma. Kontrolka pojawia się między zegarami w dolnym lewym rogu, tam np. gdzie śnieżynki i inne bajerki.

15 stron o problemach i wadach DPF-u, ale nie widzę info jak kupić Alfę bez tego ustrojstwa.
Dzwoniłem do ASO, podałem nr VIN, owszem sprawdzili i stwierdzili, że posiada.
Ale czy nie można samemu sprawdzić?
Sprawdzałem równocześnie Fiata Bravo i tam po kodzie wersji jest info czy ma DPF.
Przykład:
Silnik 1.9 mjtd 120KM: 192A8000
Wersja: 198AXB1A01 - brak dpf
-198AXB1A01B- brak dpf
- 198AXB1A01C- dpf
- 198AXB101D- dpf

W przypadku AR 159 jest prościej, bo wszystkie z silnikami Diesla wychodziły z fabryki wyposażone w filtr cząstek stałych.

Witam, od pewnego czasu nurtuje mnie jedna sprawa, mianowicie czy podczas wypalania DPF-u w 1.9 JTDm 150km pobierany jest olej z silnika bo ostatnio zauważyłem ubytki szczególnie po wypaleniach. Wypalania co 600-1000 km. Oleju ubywa nawet do 2 kresek z el. wskaznika oleju. Po wymianie oleju po przejechaniu ok 4000km pojawił się komunikat "change engine oil". Czy to ma jakies powiązania?????????

Komunikat związany jest z tym, że przy wymianie oleju ktoś nie wykasował inspekcji.
Po wypalaniu DPF oleju raczej przybywa - tzn. olej zostaje rozrzedzony paliwem, które przedostaje się do misy olejowej.
Wskazaniem poziomu czujnika się nie przejmuj, mierz bagnetem.

Witam. Przeczytałem parę wątków i chyba najbardziej tu pauje zapytać. Alfa 159 1,9 16v. Jechałem po autostradzie i wywaliło CHECK ENGINE, auto straciło moc. Po zatrzymaniu na MOP zgasiłem auro,było chwilę OK i znów to samo. Obroty max do 3tys, turbina do 0,8. Obstawiam ze DFP zabity. Wczoraj zrobiłem 600km po autostradzie i było wszystko ok, ale według moich obliczeń i obserwacji właśnie DPF sie nie wypalił od jakichś 900km a robił to co 500-600.
Jestem w trasie i nie bardzo mam dostęp do kompa. Czy można tak jeździć, muszę wrócić do domu jakieś 400km. Auto jedzie ale brakuje mocy.
Ewentualnie jest ktoś z okolic Polańczyka,Soliny? Ewentualnie Sanok, Krosno żeby podjechać w drodze do domu i podpiąć kompa?
Z góry dziękuję.

Amortyzatory
Powrót