• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] DPF zostawić czy nie?

Właśnie dlatego napisałem gdzie on jezdzi i jak ze co 1000km wypala mu się dpf. Nowki sztuki tak nie mają

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Właśnie dlatego napisałem gdzie on jezdzi i jak ze co 1000km wypala mu się dpf. Nowki sztuki tak nie mają

W 1.9 jest to możliwe na luzaku, a nie wiemy jakie kolega ma auto, bo opisu nie zrobił.
W 2.0 ja miałem ~900km, więc jak był nowy to może i 1000 by zrobił wtedy.

Ciężko mi uwierzyć w takie przebiegi dpfu. Ja mam silnik 2.0 i jak miałem dpf nawet na trochę się nigdy nie zbliżyłem do takiego wyniku. Może niech kolego który robi takie przebiegi zrobi screena z jakiegoś programu ile zrobil od ostatniego wypalania dpf.

W 2.0 dpf jest inny i standardem jest wypalanie co 400km, ale za to jest norma euro 6.

Dokladnie w 2.0 jest euro 5

Ciężko mi uwierzyć w takie przebiegi dpfu. Ja mam silnik 2.0 i jak miałem dpf nawet na trochę się nigdy nie zbliżyłem do takiego wyniku. Może niech kolego który robi takie przebiegi zrobi screena z jakiegoś programu ile zrobil od ostatniego wypalania dpf.

U mnie DPF wypala się co jakieś 300-350 km (przewaga dłuższych tras). Mam zamontowany monitor i śledzę średnie przebiegi pomiędzy wypalaniami. Ciśnienie różnicowe mam ok, dlatego nie podejrzewam zapchania filtra. Mój rekord to coś ponad 500 km, więc też chciałbym zobaczyć te większe przebiegi w silniku 2.0.

może mówił o silniku 1,9 , miałem kiedyś stilo kombi jtd150 , i w trasach auto faktycznie wypałało filtr nawet co 1 tys km

Panowie spokojnie bez podniety, z rana rąbnę fotkę co by udowodnić fakt. Silnik 1.9 120km zrobiony na prawie 170km w znanym warsztacie pod Gliwicami . Żeby kopary całkowicie opadły to dodam , że takie wypalania mam przy codziennym dojeżdżaniu do pracy 25km w jedną stronę i nie autostradą. Od razu uprzedzę, że dwie wioski przejeżdżam przepisowo natomiast 9 klilometrową prostą poza zabudowanym to 90-100 albo jak jakiś wściekły napalony uwiesi się na zderzaku to wtedy 2x więcej na prędkościomierzu. Tak, ten silnik jeździ i pracuje jak nowy pomimo 278 tys km przebiegu a u mnie 7 rok. Tak to wygląda dzisiaj.
20211020_062422.jpg

Ostatnia edycja:
No no szacun w takim razie. Trzeba było od razu napisać o jaki silnik chodzi zekbuc fotkę i nie byłoby tematu.

A można zapytać gdzie ogarnąłeś taki DPF monitor? :D Mi ostatnio po podpięciu kompa średnia z ostatnich wypaleń DPF-a to ok 750 km w silniku 1.9 jtdm 150 KM, ale codzienny dojazd do pracy w obie strony to 90 KM z czego ok 15 km w korkach w mieście.

To cudo (monitor dpf) robił i sprzedawał forumowicz , chyba ,,mały777" ale pewien nie jestem, potem pi latach znów kto inny próbował ale chyba urządzenie nie powstało. Jak wrzucisz w szukajke na forum ,,monitor DPF" to pewnie wyskoczy temat i znajdziesz autora projektu.

Panowie spokojnie bez podniety, z rana rąbnę fotkę co by udowodnić fakt. Silnik 1.9 120km zrobiony na prawie 170km w znanym warsztacie pod Gliwicami . Żeby kopary całkowicie opadły to dodam , że takie wypalania mam przy codziennym dojeżdżaniu do pracy 25km w jedną stronę i nie autostradą. Od razu uprzedzę, że dwie wioski przejeżdżam przepisowo natomiast 9 klilometrową prostą poza zabudowanym to 90-100 albo jak jakiś wściekły napalony uwiesi się na zderzaku to wtedy 2x więcej na prędkościomierzu. Tak, ten silnik jeździ i pracuje jak nowy pomimo 278 tys km przebiegu a u mnie 7 rok. Tak to wygląda dzisiaj.
Pokaż załącznik 281095
Ok, z silnikiem 1.9 to inna bajka. Myślałem, że masz 2.0 i w takich interwałach Ci się wypala

Na tym polega usunięcie dpf. Wywalasz wklad pucha zostaje

A sam wkład dpf wyjąć się da z puszki? po rozcięciu?

No musi tak być, bo inaczej diagnosta przy przegladzie by Ci zabral dowod rejestracyjny. Oczywiście, jest inna możliwosc zmierzenia braku dpf: albo podpiac sondy i np zbadac stan spalin (ale to drogi sprzet) albo kamerka sie chyba dostac do miejsca gdzie był dpf :p wiec w praktyce nierealne.

Źle sprecyzowałem , mi chodzi czy ten wkład można ponownie zamontować w razie W.Bym go sobie schował.

[emoji1787] A to dobre byloooo

Jak już raz go wyciegniesz i schowasz sobie to już potem go nie wsadzisz do puchy chyba że kupisz drugi dof tzn cala puchę z wkładem

Źle sprecyzowałem , mi chodzi czy ten wkład można ponownie zamontować w razie W.Bym go sobie schował.

musisz wtedy jak pisze kolega darek, kupic nowy dpf (badz uzywany).

samo wyciecie dpf Ci nic nie da - musisz go wyprogramować. wtedy w razie chęci powrotu do posiadania dpf, musisz ponownie wstawic całą puche z dpf w srodku i pozwolić, żeby ecu dpf widzial i zeby znowu pozwolił go wypalać. patrzac na ceny dpf, nowka (pewnie regenerowana) kosztuje kolo tysiaka, wprogramowanie pewnie kilka stówek.

jesli jezdzisz w trasach, dbasz o interwaly wymian oleju, pozwalasz dpfowi sie wypalać, srednia wypalen to ponad 500-600 kilometrów, nie masz zamiaru chipować auta (wtedy sie powinno wyrzucic wszystko, co moze ograniczyc dodatkowe konie) - zostaw go w spokoju. wiem, że moze osiagi beda troszke gorsze, trzeba sie nauczyc jazdy i obslugi pojazdu z dpf (ja sie ucze, wczesniej mialem benzynki). a jesli jezdzisz stricte po miescie, sa problemy z tym ze oleju Ci w misce przybywa itp, wyrzuc, wyprogramuj i miej problem z głowy.

jedyne co to ttrzeba troche poczytac jak dziala polskie prawo w tej kwestii. samo usunienie DPF samo w sobie nie jest nielegalne. tak samo jak mozesz swojemu 12 letniemu dziecku pozwolić jezdzic autem po terenie prywatnym. nie moze taki pojazd jedynie uczestniczyc w ruchu drogowym, i jesli ewentualnie zdecydujesz sie na taki ruch, MUSISZ poinformować kolejnego własciciela o tym, że DPF został z samochodu usuniety.

Amortyzatory
Powrót