• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] DPF zostawić czy nie?

k3dz10r

Nowy
Auto
159
Witam

Jako że mam alfę 159 2.0 jtdm z mocą ok 200km przymierzam się do usunięcia , fakt nie mam z nim problemów (narazie) ale chcę uniknąć problemów w przyszłości.Jeżdżę głównie po mieście i nie zauważyłem żeby się wypalał (chyba) a samochód mam krótko i dopiero go poznaję.Jak to jest z przeglądem? i czy wam "dymi" ?

ja nie mam , robie 95% po miescie odcinki max 5km , przegład przechodzi bez bólu i nawet dymka nie pusci

Mam ten sam silnik jak kupiłem samochód dpf miałem Ok roku potem został zutylizowany plus egr. I mam spokój przed tym też jeździłem dużo po mieście i to była masakra zawsze zaczynał się wypalać jak miałem wysiadać więc dpf wysiadł z samochodu na zawsze. Z przeglądem nie ma problemu bo w tych silnikach jest w puszce razem z katem. I ciężko zobaczyć jego brak. Auto nie dymi jeśli o to pytasz.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak jak koledzy piszą powyżej.
Najlepiej jest rozciąć puszkę, wydłubać sam wkład DPF a oczywiście katalizator zostawić. Dla wprawnego mechanika, który dokładnie zespawa wszystko w całośc to będzie nie do odróżnienia na przeglądzie czy DPF jest czy go nie ma. Po takim zabiegu bardziej skupił bym się na zadbaniu o układ paliwowy czyt. Wtryskiwacze oraz dolot, czy intercooler jest szczelny itd. Pozdrawiam

No to bajka. Teraz zajmij się dpfem i masz luz.

Wydaje mi się że najpierw poobserwowałbym jak zachowuje się dpf. Na pewno po usunięciu trzeba adaptować komputer. Chyba po zaślepieniu EGR także

Ale to kormalne ze po fizycznym usunięciu ekologii trzeba wyłączyć w kompie te tematy. Co tu obserwować wyebac i spokój. Prędzej czy później dpf da znać o sobie. Szczególnie jak dużo lata po miescie

Jestem przed podobnym dylematem w mojej 2.0. Również chce wyrzucić ekologię ze względu jazdy po mieście (i to na krótkich odcinkach) - wypala się zawsze w sytuacji najmniej odpowiedniej. Pytanie, czy da się gdzieś kupić puszkę bez DPF ale z zachowanym katalizatorem? Bo jeśli dobrze zrozumiałem, to w jednej puszce mamy oba fanty - a sam kat nic mi nie zrobił, żeby się go pozbywać. Chciałbym jednak zachować swój jeszcze sprawny DPF w razie "W" i podmienić go na inną puchę, najlepiej zachowując przy tym kata.

Póki co próbuje na grupce facebookowej, ale z mizernym skutkiem.

Szukaj używki w takim razie ale nie wiesz co kupisz tzn w jakim stanie. I czy to się będzie opłacało. Moim zdaniem beż sensu jak wywalisz dpfa to trzeba go wyprogramowac potem jak będziesz chciał go wsadzić to znowu programowanie plus koszt montażu. Bez sensu

Ostatnia edycja:
nie mam z nim problemów (narazie) ale chcę uniknąć problemów w przyszłości

Skoro na razie nie masz problemów, to osobiście bym zostawił. Jedynie obserwować i dbać o dobrą konserwację, aby uniknąć problemów w przyszłości. W końcu ktoś po coś ten DPF zamontował oryginalnie + zawsze będziesz spokojniejszy przy przeglądzie ;) A jak byś miał w przyszłości sprzedawać auto, to myślę, że większość nabywców docenia jak najmniejszą ingerencję w niefabryczne zmiany samochodu.

Właśnie po co ktoś to zamontował kolega chyba nie wie że akurat to ustrojstwo jest najmniej potrzebne jeśli chodzi o sprawność silnika.

Właśnie po co ktoś to zamontował kolega chyba nie wie że akurat to ustrojstwo jest najmniej potrzebne jeśli chodzi o sprawność silnika

Rozumiem powody, dla którego DPF jest niechciany jeśli chodzi o sprawność silnika. Po prostu jest jest inny powód, dla którego jest montowany fabrycznie w wszystkich dieslach.

Jest to wymóg przez UE niestety z emisja spalin itp mało ma wspólnego czytaj z ekologia

Po co w takim razie chcą czy już montują to w benzyniakach? Kiedyś czytałem że das auto zamierzali montować filtry do hamolcow zeby wyłapywały pył z klocków. Wszystko po to by kase od kierowców wyciągnąć a nie ekologia

Dpf nie jest problematyczny, fabryczny brak informacji o rozpoczęciu wypalania jest problemem, u mnie przebieg ponad 270 tyś z dpfem na pokładzie i wypalanie co 1000km ale i zamontowany dpf monitor.

Co 1000 km? To gdzie ty jeździsz?

Pierwsze słyszę o wypalaniu co 1000 km.
Po za tym informacja jest w postaci wskazówki turbo która inaczej reguje podczas wypalania filtra dpf. Inne wskazówki to załączony ciągle drugi bieg wentylatora no i czuć też inaczej z wydechu. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót