[159] DPF, EGR, klapy wirowe- ceny?

mates14

Nowy
Auto
AR 159 1,9JTD SW 150KM
Witam,

Pytanie do osób które już usuwały dpf, egr, klapy. W jakiej cenie usuwaliście te rzeczy? Bo kilku mechaników podaje mi ceny, które bardzo się różnią od siebie i nie chciałbym dać się naciąć, ani też zrobić po taniości fuszerkę. Woj. pomorskie.

Dzięki za info, pozdrawiam

Za wyłączenie EGR-a z ECU, zaślepienie oraz usunięcie klap (kolektor plastikowy) zapłaciłem coś około 900pln.
Co do DPF nie wiem, bo póki działa zostawiłem.

Ostatnia edycja:
Za zaspawanie klap u mojej starej sztuki zapłaciłem 50 pln. Kolektor zdemontował mi mechanik przy okazji wymiany rozrządu i uszczelki pod turbiną. Cena 550, ale myłem kolektor sam.

Z DPF już się zaprzyjaźniłem. Zamiast płacić 500-1000 co 500 km robię sobie przejażdżkę za miasto. W zamian dostaję czyściutkie rury wydechowe i ...przejażdżkę.

Za zaspawanie klap u mojej starej sztuki zapłaciłem 50 pln. Kolektor zdemontował mi mechanik przy okazji wymiany rozrządu i uszczelki pod turbiną. Cena 550, ale myłem kolektor sam.

Z DPF już się zaprzyjaźniłem. Zamiast płacić 500-1000 co 500 km robię sobie przejażdżkę za miasto. W zamian dostaję czyściutkie rury wydechowe i ...przejażdżkę.
no ale żeby tak utrafić to by fajnie było, robisz to na wyczucie czy jakiś inny sposób, mnie ostatnio w korku dopadł dpf , gdyym widziała to bym za miasto pojechała...

no ale żeby tak utrafić to by fajnie było, robisz to na wyczucie czy jakiś inny sposób, mnie ostatnio w korku dopadł dpf , gdyym widziała to bym za miasto pojechała...
Ale przeciez nie ma to znaczenia czy w korku czy w trasie tzn. zdrowiej jest jak sie wypala w trasie ale najwazniejsze to zeby nie przerwac procesu wypalania.

Po wypalaniu kasuję licznik dzienny i po 500 km sprawdzam FESem gdzie jestem. Gdy zbliżam się do 100% zapchanie to przejażdżka "wymuszona" oczywiście czasami trafia się podróż nie wymuszona. Wiem, że to brzmi trochę śmiesznie, ale po prostu nie dam żadnemu tunerowi grzebać z aucie.

Po wypalaniu kasuję licznik dzienny i po 500 km sprawdzam FESem gdzie jestem. Gdy zbliżam się do 100% zapchanie to przejażdżka "wymuszona" oczywiście czasami trafia się podróż nie wymuszona. Wiem, że to brzmi trochę śmiesznie, ale po prostu nie dam żadnemu tunerowi grzebać z aucie.

słusznie, jak się ma swoje lata na karku to nie pozwala się zaglądać byle komu do wozu, a w mes-ie tez jest opcja stopnia "zapchania" dpf?
a obniżałeś temp załączania wiatraków zgodnie z zaleceniami Tomasza z krakowa celem przedłużenia okresu używania bez remontowania głowicy?

- - - Updated - - -

a propos , w jakim stadium zapchania , uruchamia się procedura wypalania ?
nawet nie wiem kiedy rymuje :)

stopień zapchania nie jest tylko jednym z czynników do wypalania DPF, a co jeszcze to nie chce mi sie pisać :) jest tego sporo

U mnie gdy warunki są dobre (autostrada, rozgrzany silnik) to potrafił nawet przy 70% wypalić, a w mieście to do 105% potrafi dojść.

Nie zmieniam temperatury włączenia wiatraków. Nie widze takiej potrzeby...może gdybym miał V8 do driftu :)

U mnie gdy warunki są dobre (autostrada, rozgrzany silnik) to potrafił nawet przy 70% wypalić, a w mieście to do 105% potrafi dojść.

Nie zmieniam temperatury włączenia wiatraków. Nie widze takiej potrzeby...może gdybym miał V8 do driftu :)

nawet egr-ka nie zaślepiłeś? wyjątkowo konserwatywne podejście do tematu....

Od 10 lat jeżdżę Alfami z EGR i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z tym wynalazkiem. Mam zamiar po czyszczeniu kolektora wprowadzić częściową fabryczną zaślepkę.

Od 10 lat jeżdżę Alfami z EGR i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z tym wynalazkiem. Mam zamiar po czyszczeniu kolektora wprowadzić częściową fabryczną zaślepkę.
no qba rzec można jesteś alfowym purystą, bezgraniczne zaufanie do włoskich inżynierów ,,,
ale klapki usunąłeś ?

Ja w zeszłym roku za wyłącznie programowe EGR, silniczka kalp wirowych oraz fizyczne wycięcie DPFa zapłaciłem 1000 zł.

Tak, taką cenę zaproponował jeden z warsztatów z woj. Mazowieckiego.

klapy wirowe

Witam .Jestem tu od niedawna , czy wie ktoś gdzie w okolicach Rzeszowa można usunąć klapy wirowe albo lepiej czy ktoś usuwa? Z góry dzięki.

Ja na razie zaślepiłem całkowicie EGR. Na szczęście nie zdążyłem jeszcze usunąć programowo. Wracam do zaślepki z czterema otworami.

Amortyzatory
Powrót