[159] Downgrade do 2.0 170KM

stasiu018

Nowy
Auto
159 SW
Po szczęśliwych 7k km pora na słów kilka o zmianie autka. Po sprzedaży GT (chlip, chlip), rozglądałem się za większym i wygodniejszym kombi. Strzał był szybki - chciałem porównać ceny rynkowe 159 2.0, do ceny bocianowej, która akurat miała zostać wystawiona i trafiłem na ogłoszenie w okolicy (~150km). Następnego dnia w pociąg, oględziny i zakup.
Sprzedający zmieniał 159 na gulię, którą z zgodnie z obietnicą przyjechał po zakupie i dowiózł mi koła zimowe do 159.

Dane techniczne
159 2.0 JTDM 170KM
Rok produkcji 2010
DPF, EGR - ON (dpf regularnie się wypala, więc nie planuję wycinać)
SP2 + navi, fotochrom, blue&me,
Przebieg w momencie zakupu 130k km
Auto zakupione w salonie w Polsce.

Wrażenia po przesiadce z 3.2:
Komfort jazdy: +2, chociaż 159 nie jest specjalnie miękka to to był największy mankament w GT.
Wrażenia z jazdy: tutaj pozostawię bez komentarza, przy zmianie wiedziałem na co się godzę.
Awaryjność: w GT nie było żadnej, 159 dotrzymuje kroku.
Koszty eksploatacji: średnie spalanie to 18l LPG vs 7,5 ON, więc koszt paliwa jest bardzo zbliżony. Koszt oleju to +100zł za Motul 10w60 do GT względem Millersa 5w30 do 159 (przy przebiegu rocznym 10k km to raczej pomijalna kwota). Innych wymian części eksploatacyjnych w 159 nie było (oprócz filtrów, ale to też koszt pomijalny).
Ilość miejsca: generalnie 159 nie jest wielkim autem, ale skoro w GT można zabrać się w 4 osoby na wakacje to w 159 jest tylko lepiej.

Plany na najbliższe miesiące:
1. Duplex
2. Mapa

o6.jpg
o0.jpg
o1.jpg
o2.jpg
o3.jpg
o4.jpg
o5.jpg
o7.jpg
o8.jpg
o9.jpg
o10.jpg
i1.jpg
i2.jpg
i3.jpg

Ładna alfa, super felgi.

Dlaczego ludzie tak chcą wycinać DPFa, nie boicie się, że w końcu się za to wezmą i zaczną sprawdzać? Przy Twoim przebiegu chyba nawet nie ma co o tym myśleć, sprawdzałeś co ile się wypala?

Pozdrowienia, niech służy

Dzięki bardzo! DPF wypala się co około 900km, z czego 30% to jazda po mieście. Właśnie obawiam się zmiany przepisów i większej kontroli emisji tlenków na przeglądach, a skoro działa tak jak powinien to nie zamierzam tego zmieniać.
W ostatnim czasie poddałem silnik zabiegowi wodorowania i po tym wpadło dodatkowe wypalanie, ale po tym jednym "nadmiarowym" wrócił do standardowej kilometrówki.

Pozdrawiam!

Ładne auto, mam podobną wersję, ale Twoja felga robi robotę.

W ostatnim czasie poddałem silnik zabiegowi wodorowania i po tym wpadło dodatkowe wypalanie, ale po tym jednym "nadmiarowym" wrócił do standardowej kilometrówki.

Zauważyłeś jakieś korzyści po tym czyszczeniu?

Wodorowanie robiłem w marcu, kiedy temperatury wahały się w okolicach 0-5 stopni. Zmiany niewymierne, bo nie badałem ilości nagaru przed ani po wodorowaniu, ale zarówno ja jak i żonka zauważyliśmy:
- zmienił się dźwięk silnika i to zdecydowanie. Przy wkręcaniu na obroty łanie buczy zamiast klekotać,
- lepiej wkręca się na obroty, wcześniej szczególnie mnie to irytowało przy niższych biegach,
Generalnie polecam, szczególnie biorąc pod uwagę cenę zabiegu ~220zł.

Właśnie obawiam się zmiany przepisów i większej kontroli emisji tlenków na przeglądach,

Ale DPF nic do tego nie ma. To jest po pierwsze. Po drugie skład spalin sprawdzany jest w przypadku Pb, w przypadku diesli tylko poziom zadymienia. Po trzecie ten poziom zadymienia nawet z wyciętym DPF jest daleko poniżej przyjętych norm podanych w rozporządzeniu. Generalnie diesle dzieli się na takie sprzed (chyba) 2007 roku i po 2007 roku. Obowiązkowy DPF wszedł w 2009 roku, więc normy z 2007 są dla silników bez filtra. Jak nie masz problemu z wtryskami czy nadmiernym spalaniem oleju silnikowego to test przejdzie bez problemu. Nadto sposób wykonywania badania powoduje, że diagnostom nie chce się tego robić. Procedura wymaga rozgrzanego silnika i dwukrotnego wkręcenia i przytrzymania na maksymalnych obrotach. W samochodach bardziej zajechanych przepuszczony przez turbinę olej może się zassać do silnika i spowodować jego rozbieganie.

Zmiany w przepisach wymagałby wprowadzenia procedury weryfikacji obecności filtra lub zmuszenia SKP do zakupu urządzeń analizujących ilość cząstek stałych w spalinach.

Tym niemniej jak masz i nie sprawia problemu, to nie ma najmniejszego sensu się pozbywać.

Wrażenia po przesiadce z 3.2:
Komfort jazdy: +2, chociaż 159 nie jest specjalnie miękka to to był największy mankament w GT.

Ilość miejsca: generalnie 159 nie jest wielkim autem, ale skoro w GT można zabrać się w 4 osoby na wakacje to w 159 jest tylko lepiej.

całkiem podobne odczucia miałem
159 nawet na 19" jest przyjemniejsza niż GT na 18 a na 235/45/18 zima czułem nawet jak bym na balonie jechał
no i z miejscem podobnie - skoro GT się dało na wczasy pojechać to 59 gorzej nie będzie aczkolwiek osoby dorosłe z tyłu nie mają co liczyć na przestrzeń i komfort jak w limuzynie :-) ale co mnie tam dorośli z tyłu jak u mnie jeździło dziecko :-)

no i z miejscem podobnie - skoro GT się dało na wczasy pojechać to 59 gorzej nie będzie aczkolwiek osoby dorosłe z tyłu nie mają co liczyć na przestrzeń i komfort jak w limuzynie :-) ale co mnie tam dorośli z tyłu jak u mnie jeździło dziecko :-)

W sumie nawet nie wiem jak jest z tyłu bo nie siedziałem:D ale pasażerowie nie narzekali.

159 nawet na 19" jest przyjemniejsza niż GT na 18 a na 235/45/18 zima czułem nawet jak bym na balonie jechał

Balony to moje zimowe 215/60/16 :S

PS. bocion, kiedy kolejna tura chipowania w CS? :>

Ostatnia edycja:
nie bawie sie juz w zbiórki

a zimówki 16" ?? 17" to jo mioł dojazdówka we 59 :-)

Takiem dostał w spadku z autem.

Mam kilka pytań pomocniczych przed decyzją o zmianie mapy:
Ile Nm znosi skrzynia F40? Jak mocno wiązać wywalenie tłoka bokiem z kilku przypadkach w 2.0 z uprzednim chiptuningiem?
Widziałem kilak map u Cinka w Julkach 2.0 na ~220KM i ~420Nm. Rozumiem że w 159 jest to również realne?

A jestes pewny ze masz F40 a nie C635?

F40 zgodnie ze specyfikacją producenta, przenosi moment obrotowy do 400 Nm.

Swoją drogą nieźle ci się trafiło... 2.0 po ostatnim lifcie i z F40...

F40 zgodnie ze specyfikacją producenta, przenosi moment obrotowy do 400 Nm.

Swoją drogą nieźle ci się trafiło... 2.0 po ostatnim lifcie i z F40...

Fakt, trafiło się.
Mankamenty jakie na tygodniach będę poprawiał to kiepsko odbierające radio, choć trochę obawiam się ściągania podsufitki aby wymienić antenę. Druga sprawa do przycisk start/stop - został przedziurawiony (chyba paznokciem) i póki co jest zaklejony kawałkiem skóry. Czekałem z tym na cieplejsze dni, bo wymieniając mieszek w chłodniejsze dni już dwa zatrzaski udało się wyłamać..

Czekałem z tym na cieplejsze dni, bo wymieniając mieszek w chłodniejsze dni już dwa zatrzaski udało się wyłamać..

Ilość połamanych rzeczy musi się zgadzać. Jakbyś nie połamał zatrzasków, to połamałbyś ramkę wokół drążka zmiany biegów ;)

Ilość połamanych rzeczy musi się zgadzać. Jakbyś nie połamał zatrzasków, to połamałbyś ramkę wokół drążka zmiany biegów ;)
Tym razem przy wymianie przycisku start/stop i anteny odbyło się bez połamanych elementów:) Do ponownego użycia nadawały się nawet kołki z podsufitki.

Przy demontażu konsoli pomocny był ten filmik: https://youtu.be/dMMPcRAckCY
Za wyjątkiem innego mocowania radia z navi (potrzebne 2 śruby M4 około 7cm), reszta nawet w polifcie wygląda identycznie.
96.jpg
97.jpg
98.jpg
99.jpg

Wysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka

Trochę muszę okurzyć temat - w ostanim czasie w alfę wpadły:
duplex ULTER:

duplex.jpg

oraz autobus MZK (biała przycierka na błotniku) :)

zmiana na plus ;) felgi od Giulli ładnie siadły ;) Widzę też satynowe nakładki na uszy - sam właśnie jestem po zmianie ;) Swoja drogą mamy bardzo podobne belle :D Pozdrawiam Paweł

zmiana na plus ;) felgi od Giulli ładnie siadły ;) Widzę też satynowe nakładki na uszy - sam właśnie jestem po zmianie ;) Swoja drogą mamy bardzo podobne belle :D Pozdrawiam Paweł

Dzięki. Fakt, są podobne. Zaglądałem tam u Ciebie niedawno - jeszcze przed zmianą nakładek. Świetnie wyglądają czarne detale we wnętrzu.

Amortyzatory
Powrót