stasiu018
Nowy
Po szczęśliwych 7k km pora na słów kilka o zmianie autka. Po sprzedaży GT (chlip, chlip), rozglądałem się za większym i wygodniejszym kombi. Strzał był szybki - chciałem porównać ceny rynkowe 159 2.0, do ceny bocianowej, która akurat miała zostać wystawiona i trafiłem na ogłoszenie w okolicy (~150km). Następnego dnia w pociąg, oględziny i zakup.
Sprzedający zmieniał 159 na gulię, którą z zgodnie z obietnicą przyjechał po zakupie i dowiózł mi koła zimowe do 159.
Dane techniczne
159 2.0 JTDM 170KM
Rok produkcji 2010
DPF, EGR - ON (dpf regularnie się wypala, więc nie planuję wycinać)
SP2 + navi, fotochrom, blue&me,
Przebieg w momencie zakupu 130k km
Auto zakupione w salonie w Polsce.
Wrażenia po przesiadce z 3.2:
Komfort jazdy: +2, chociaż 159 nie jest specjalnie miękka to to był największy mankament w GT.
Wrażenia z jazdy: tutaj pozostawię bez komentarza, przy zmianie wiedziałem na co się godzę.
Awaryjność: w GT nie było żadnej, 159 dotrzymuje kroku.
Koszty eksploatacji: średnie spalanie to 18l LPG vs 7,5 ON, więc koszt paliwa jest bardzo zbliżony. Koszt oleju to +100zł za Motul 10w60 do GT względem Millersa 5w30 do 159 (przy przebiegu rocznym 10k km to raczej pomijalna kwota). Innych wymian części eksploatacyjnych w 159 nie było (oprócz filtrów, ale to też koszt pomijalny).
Ilość miejsca: generalnie 159 nie jest wielkim autem, ale skoro w GT można zabrać się w 4 osoby na wakacje to w 159 jest tylko lepiej.
Plany na najbliższe miesiące:
1. Duplex
2. Mapa

Sprzedający zmieniał 159 na gulię, którą z zgodnie z obietnicą przyjechał po zakupie i dowiózł mi koła zimowe do 159.
Dane techniczne
159 2.0 JTDM 170KM
Rok produkcji 2010
DPF, EGR - ON (dpf regularnie się wypala, więc nie planuję wycinać)
SP2 + navi, fotochrom, blue&me,
Przebieg w momencie zakupu 130k km
Auto zakupione w salonie w Polsce.
Wrażenia po przesiadce z 3.2:
Komfort jazdy: +2, chociaż 159 nie jest specjalnie miękka to to był największy mankament w GT.
Wrażenia z jazdy: tutaj pozostawię bez komentarza, przy zmianie wiedziałem na co się godzę.
Awaryjność: w GT nie było żadnej, 159 dotrzymuje kroku.
Koszty eksploatacji: średnie spalanie to 18l LPG vs 7,5 ON, więc koszt paliwa jest bardzo zbliżony. Koszt oleju to +100zł za Motul 10w60 do GT względem Millersa 5w30 do 159 (przy przebiegu rocznym 10k km to raczej pomijalna kwota). Innych wymian części eksploatacyjnych w 159 nie było (oprócz filtrów, ale to też koszt pomijalny).
Ilość miejsca: generalnie 159 nie jest wielkim autem, ale skoro w GT można zabrać się w 4 osoby na wakacje to w 159 jest tylko lepiej.
Plany na najbliższe miesiące:
1. Duplex
2. Mapa