• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dorobienie kluczyka / pilota, klucz problemy

Mozba to zrobic z pelni funkcjonalnym immo ale tanio nie bedzie.

Podbije trochę temat, czy w przypadku żuliety jest taki sam problem z dorobieniem kluczyka jak w 159 ? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz :)

A u mnie taka dziwność. Pilot u mnie działał ogólnie bez zarzutu. Było tylko jedno miejsce (pod moim domem) gdzie kluczyk kompletnie nie reagował i nie zamykał samochodu. Tak jakby były tam jakieś zakłócenia. W żadnym innym miejscu nie miałem takiego przypadku. Jednak w dniu wczorajszym zaparkowałem pod domem i odruchowo nacisnąłem przycisk zamykania na pilocie i "jakimś cudem" samochód się zamknął. Po kilku h chciałem odjechać ale nie mogłem otworzyć samochodu... W końcu udało się z pilota. Od tego momentu jest problem - muszę kilkunastokrotnie próbować zamknąć bądź otworzyć samochód z pilota. Baterię wymieniłem na nową ale nic to nie dało. Ma ktoś pomysł co mogło się stać ? Rozkodował się ?

Ps - dodam jeszcze, że od jakichś dwóch tygodni po zgaszeniu zapłonu pojawia mi się komunikat 'vehicle protection system not available'.

A u mnie taka dziwność. Pilot u mnie działał ogólnie bez zarzutu. Było tylko jedno miejsce (pod moim domem) gdzie kluczyk kompletnie nie reagował i nie zamykał samochodu. Tak jakby były tam jakieś zakłócenia. W żadnym innym miejscu nie miałem takiego przypadku. Jednak w dniu wczorajszym zaparkowałem pod domem i odruchowo nacisnąłem przycisk zamykania na pilocie i "jakimś cudem" samochód się zamknął. Po kilku h chciałem odjechać ale nie mogłem otworzyć samochodu... W końcu udało się z pilota. Od tego momentu jest problem - muszę kilkunastokrotnie próbować zamknąć bądź otworzyć samochód z pilota. Baterię wymieniłem na nową ale nic to nie dało. Ma ktoś pomysł co mogło się stać ? Rozkodował się ?

Ps - dodam jeszcze, że od jakichś dwóch tygodni po zgaszeniu zapłonu pojawia mi się komunikat 'vehicle protection system not available'.
Poszukaj tematu o blokadzie kierownicy. Jest spora szansa na to że jest to przyczyną. Można podobno wymienić samemu tylko trzeba jakieś nity zdjąć

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

u mnie ten komunikat był spowodowany słabym akumulatorem, a problemy z pilotem (konkretnie otwieraniem) rozwiązała nowa stacyjka z modelu po lifcie (mój rocznik 2006)

Witam.
Zamawiał ktoś z Was ostatnio kluczyk w ASO? Dziś dzwoniłem do PZMot Kielce i krzykneli sobie 1100 za kluczyk i 150 za kodowanie. Dostaliście gdzieś kluczyk taniej?

maly_777 dorobi ci kluczyk taniej

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ale jeśli nic się u niego nie zmieniło w kwestii kodowania to będzie to mniej więcej tak:
zakup kluczyka w dobrym stanie ~300zł
zakodowanie kluczyka ~500zł ???
paliwo ~100zł
Co najgorsze pozbycie się samochodu na przynajmniej jeden dzień co generuje dodatkowe koszty i problemy logistyczne.
Więc już to nie wygląda tak kolorowo. :)

Panowie, mam właśnie problem z kluczem. Jedną obudowę mam, w sensie kluczyk od innej 9tki i teraz: dorobić i wymienić grot na właściwy, z kartą kodów zakodować nowy/używany kluczyk. Czy zostawic sprawny kluczyk do wyciągnięcia kodu i zakodowania używanego. Dobrze rozumiem?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Kluczyk sam zakodujesz tylko jak pochodzi z danego auta. Drugiego zdania nie rozumiem.
To co w miarę ogarniesz to samo odpalanie - większość dorabiaczy kluczy do aut ci to zrobi.

Ostatnia edycja:
Kluczyk sam zakodujesz tylko jak pochodzi z danego auta. Drugiego zdania nie rozumiem.
To co w miarę ogarniesz to samo odpalanie - większość dorabiaczy kluczy do aut ci to zrobi.
Już poprawiłem.

Generalnie chodzi o to że, mam tylko jeden klucz od konkretnego samochodu, a potrzebuje mieć 2. Z tąd moje pytanie: czy można z właściwego klucza można wyciągnać kod i dopisać go do drugiego używanego klucza ( dorwanego z innej alfy ) tak żeby były dwa sprawne klucze do jednego samochodu? Czy jak to ogarnąć? Zależy mi na sprawnym pilocie otwórz / zamknij + wiadomo odpalanie.

Ostatnia edycja:
Używany kluczyk przyda się się jako źródło obudowy i uchwyt do zapasowego grota.
Firmy z branży kluczykarskiej nie mają solucji na dokodowanie używki tak aby działała z centralnym zamkiem. Co najwyżej zrobią samo odpalania. Chyba że się coś zmieniło.
Nie dotyczy mojej osoby :) Bo ja to opanowałem.

Jeszcze przed chwila wykminiłem że z klucza który jest sprawny/właściwy: grotem nie moge otworzyć drzwi (wtf!?), nie chce skubany wejść do końca do stacyjki ( czyli w ten mały prostokącik obok otworu na klucz ) ale mogę nim włączyć / wyłączyć poduche pasażera.

Tak wogóle to można grotem odpalić silnik w razie awarii elektronicznego, czy grot służy tylko do wyciagniecia elektronicznego klucza ze stacyjki, otworzenia centralnego w drzwiach i wł/wył poduszke pasażera? Jakoś nie moge natrafić na ten punkt w instrukcji, chyba że tak czytam dzisiaj ...

Ostatnia edycja:
czy grot służy tylko do wyciagniecia elektronicznego klucza ze stacyjki, otworzenia centralnego w drzwiach i wł/wył poduszke pasażera? Jakoś nie moge natrafić na ten punkt w instrukcji, chyba że tak czytam dzisiaj

Tylko do tego

Witam,

maly_777 wyslalem priva w sprawie dorobienia kluczyka/pilota do mojej 159-ki. Jestem z Wawy świezy posiadacz Alfy gdzie Cie złapać :)

Przecież wystarczy nacisnąć logo Alfy na klapie od bagażnika i się otwiera...
Jasne ciekawe jak ???Kiedy otworzysz sam bagażnik i potem zatrzaśniesz w nim klucze to możesz sobie klikać znaczek w nieskończoność jak otworzysz auto a potem klapę to nie ma problemu bo w aucie jest guzik w lampce.

Amortyzatory
Powrót