[159] Dołożenie czujników parkowania (Parktonic)

szyrud1696

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007
Witam.

W mojej Włoszce mam prawie wszystko..brakuje czujników parkowania z tyly. Pytanie czy ktoś już zakładał . Chodzą mi po głowie 3 rozwiązania:

Montaż w zderzaku ( czujniki lakierowane w kolorze nadwozia ) ?
Montaż w dolnej plastikowej listwie ( pytanie czy nie za nisko )
Kupno nowego zderzaka , lakierowanie, montaż – tylko czy da się body comp’a zaprogramować pod to ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestię / porady !

U mnie w wyposażeniu standardowym nie było, ale serwis założył swoje. Są w zderzaku lakierowane w kolorze nadwozia. Wyglądają jak oryginalne a wskaźnik odległości mam nad tylną kanapą w podsufitce w środkowym miejscu co umożliwia to, że gdy jak patrzę w lusterko to widzę wskaźnik.

Myślę, że najlepszą i najmniej "inwazyjną" opcją będzie dołożenie nieoryginalnych czujników (np. Valeo).

Jak się dowiadywałem to są dwa sposoby na ich założenie - "ze zdejmowaniem" i "bez zdejmowania" zderzaka (mnie oczywiście bardziej interesuje ten drugi sposób, bo mam obawy przed ew. szczelinami po demontażu/montażu).

Ponadto jest drugi wybór: czujniki z wyświetlaczem (ew. + z brzęczykiem) vs. czujnik z brzęczykiem. Przy pierwszej opcji trzeba się zastanowić nad umieszczeniem LCD'ka (jeżeli decyzja zapadanie na lokalizację w pobliżu lusterka wew. to trzeba się pobawić w przeciągnięcie kabla). W drugiej opcji brzęczyk można umieścić z tyłu auta (co zaoszczędzi nam przeciąganie kabli po aucie, przy czym trzeba pamiętać, żeby wybrać brzęczyk o nieco głośniejszym sygnale).

Ja już decyzję podjąłem - 4 punktowy zestaw z brzęczykiem o zmiennym tonie w zależności od odległości od przeszkody (nie lubię nieoryginalnych rozwiązań, dlatego chcę maksymalnie ograniczyć ingerencję w auto). Brzęczyk gdzieś na tylnej półce.

Ja jak już kupiłem to tak było.
Poprzednim właścicielem mojej belli był serwis więc Oni to robili.

Ja mam domontowane niefabryczne czujniki cofania - od wewnętrznej części zderzaka widać fabryczne przewidziane miejsca na montaż czujników. Auto jest czarne, więc nawet nie musiałem ich lakierować - wyglądają jak te fabryczne. Interfejs pociągnięty jest do przodu auta (malutki, płaski wyświetlacz generujący także zmienny ton podczas zbliżania się do przeszkody). Wszytko udało się zamontować w sposób maksymalnie niewidoczny - a oto mi też chodziło.

Co do Valeo - sprawdźcie najpierw zwłokę w działaniu ich czujników. Ja przez ich 'wolne' działanie nie zdecydowałem się kiedyś na ich zakup - ale może już poprawili ten błąd.

Sam tego nie instalowałem - ale z tego co pamiętam fachowcy poradzili sobie bez demontażu zderzaka (montując je w tych miejscach, które przewidziała fabryka).

Żeby zamontować fabryczne czujniki parkowania musisz prócz czujników zamontować centralkę parktronic, głośniczek w prawym tylnym słupku, lampki przy lusterku przednim też pewnie nie masz z guziczkiem od parktronic więc wypadało by ją wymienić, choć nie jest to konieczne. Po spięciu tego i przeprowadzeniu osiowania proxy wszystko powinno śmigać.

Będzie śmigać ale bedzie też migał licznik kilometrów z racji braku oprogramowania w body. Osiowanie nic nie da.

A czy któryś z Was miałby chwilę, żeby przesłać mi odległości / wysokość gdzie fabrycznie są montowane ? Z góry wielkie dziek i

Kupiłem 159 bez zderzaka przedniego
autko jest na pełnym wypasie i nie wiem czy z przodu maja byc czujniki
po czym to poznac bo wtyczki sa we wszystkich modelach

Może trochę OT, ale nurtuje mnie pytanie - co to jest parktronic ?

Jesteśmy na polskim forum traktującym o włoskich samochodach a tu nagle - PARKTRONIC....

To może zacznijmy mówić na klimatyzację - CLIMATRONIC - ot, taki klimacik wiejskich sprzedawców panzerwagenów... ;)

Witam.

W mojej Włoszce mam prawie wszystko..brakuje czujników parkowania z tyly. Pytanie czy ktoś już zakładał . Chodzą mi po głowie 3 rozwiązania:

Montaż w zderzaku ( czujniki lakierowane w kolorze nadwozia ) ?
Montaż w dolnej plastikowej listwie ( pytanie czy nie za nisko )
Kupno nowego zderzaka , lakierowanie, montaż – tylko czy da się body comp’a zaprogramować pod to ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestię / porady !

ja właśnie sobie zamontowałem niefabryczne, prysnąłem wcześniej dobranym pod kolor sprayem i wyglądają zupełnie jak fabryczne. Zderzaka nie trzeba ściągać, centralkę najlepiej zamontować z prawej strony bagażnika za schowkiem są tam niezbędne kable od światła cofania. Najwięcej roboty było z przeciągnięciem kabli od wyświetlacza do przodu, zamierzam go umieścić w lampce podsufitki z przodu. Robota na dwa popołudnia, ale bardzo przyjemna :-)

Ha finalnie zdecydowałem się na montaż w fabrycznych miejscach zderzaka, lakierowane pod kolor z wyświetlaczem w podsufitce. Odległość w metrach widzę w lusterku - super sprawa. Wszystko zrobione w ASO - wygląda i działa rewelacyjnie !

a jaki koszt takiego interesu w ASO?? czy lepiej juz sie pobawić i zamontować samemu??W podsufitce coś trzeba wycinać czy jak się to trzyma??

Widzę, że koledzy twardo dyskutują na temat jakiegoś tonicu... (parktonic :) )

Jesteśmy na polskim forum traktującym o włoskich samochodach a tu nagle - PARKTRONIC....

To może zacznijmy mówić na klimatyzację - CLIMATRONIC - ot, taki klimacik wiejskich sprzedawców panzerwagenów...
Ja mam jeszcze TECHNOTRONIC gdzieś na kasecie w domu :)
Z drugiej strony jak nazwać po naszemu HILL HOLDER? - podtrzymywacz pod górę?

Amortyzatory
Powrót