Diesle i wiara w małe przebiegi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja robię niecałe 12000tyś.km rocznie i też zdecydowałem się na diesla raczej ze względu na brak alternatywy niż rachunek ekonomiczny.Jeżdżę dla przyjemności i na codzień unikam użuwania samochodu (ale mniejsze spalanie w trasie jest miłym dodatkiem):)

a nasz Golf klekot ma 4 latka i 42 tysie na liczniku..prawdziwe :P

pod koniec roku bedzie szedl na handel, zmieniamy na VI GTD :-)

Kupiłeś diesla przy rocznych przebiegach 6 tys. km?! Nieźle...
kupujac alfe liczylem na wieksze przebiegi wlozylem w nia ok 10000zl nowy lakier ,alu ,nowe oponki itd. dostalem sluzbowke i wyjezdza alfa tylko w niedziele na lotnisko do kolegow na spotkanka ;)

To moje 9 tysięcy w nieco ponad 2 miesiące jakoś dziwnie wygląda. Na benzynie ma się rozumieć.

A ja tęsknie za dźwiękiem silnika ze 145… Wiem, że mój 147 mniej pali, oprócz DPF (usunięty) jest bezawaryjny, lepiej jeździ (wielowahacz, Q2), o mocy nie wspomnę, ale… Ani posłuchać nie ma czego, ani pokręcić wysoko, a po mieście też źle się jeździ (za krótkie 2 pierwsze biegi). Doszło również do tego, że mi szkoda jeździć Ducatem i wszędzie się staram dojeżdżać Yarisem (na szczęście silnik R4)…

Oczywiście na sprzedaż się nie zanosi, ale czy kiedyś znowu kupię diesel’a ???
Do Bravo Sport montowali JTD i MultiAir, to do 147 też mogli już wsadzić… Jakoś w 145 dało się wymienić wszystkie boxery na TSy w trakcie produkcji… :mad:

A co do przebiegów: mój ma 4 lata i niecałe 60tys km. I jak wyżej napisałem, szkoda mi ten przebieg powiększać, skoro mam również japońskiego, bezawaryjnego, zagazowanego ‘robola’…
:o

ja na ten przyklad bardzo chcialem diesla ale przy wyborze nastepnej alfy wezme raczej benzyne najchetniej 3,2 przy takiej ilosci jazdy :)

Ja natomiast nie zrozumiem lansowania sie pod remizą, czy innymi miejscami spotkań lokalnej "świty" z znaczkiem na klapie v6:) ale ludzie są różni. Są różne upodobania i tak np. v6 do lansowania, a tdi do zarabiania:)
Zapraszam do dzialu Bazar na zakup V6, bo jak widze tdi tfu jtd posiadasz :).

Chyba nigdy tego nie zrozumiem...
No cóż, nie każdy musi wszystko rozumieć. Tym samym sposobem większość mijanych ludzi na drodze nie jest w stanie zrozumieć chociażby dlaczego kupiłeś Giuliettę. Mogłeś mieć w tej cenie golfa, czy tam innego hyundaia. Albo dwie dacie. I byłbyś gość, a nie jakiś włoski badziew.

CZARNY passat b5 w tedeiku- mmmmmmmm to jest to... Co z tego , że dom sie sypie i syf na podwórku... mosz pasata, mosz szacunek u każdego wieśniaka czy to ze wsi czy z miasta...

viva Alfa Romeo!

Ba! Mógłbym mieć wyklepane A4 i być półbogiem na wiosce :).

W cenie giulietty reczej nie miałbyś a4 (no chyba że mowa o starym nie nowym z salonu:))

- - - Updated - - -

Piszesz o Busso czy ja czegoś nie rozumiem?

busso nie busso zapnij mu przyczepke i 20l/100 pęka lekką noga - sprawdzone prawą stopą:)

- - - Updated - - -

Zapraszam do dzialu Bazar na zakup V6, bo jak widze tdi tfu jtd posiadasz :).

Wybacz, ale nie musze sie dowartościowywac, wystarczy dobry, prosty i sprawdzony jtd - ponad 3 lata i pareset tyś km bez problemów o czymś świadczy.

- - - Updated - - -

CZARNY passat b5 w tedeiku- mmmmmmmm to jest to... Co z tego , że dom sie sypie i syf na podwórku... mosz pasata, mosz szacunek u każdego wieśniaka czy to ze wsi czy z miasta...

viva Alfa Romeo!

Myślisz, że tym stwierdzeniem jesteś lepszy od kolegi w owym pasacie z tdi na pokładzie? Zniżyłeś sie do jego poziomu. Wystarczy poczytac opinie na wszelakiej masci vw o alfie - po co sięgac ich poziomu? Czyli dna.

Dobra nie odbiegajmy od tematu.
Odnosnie przebiegu w dieslach to miałem dwa i w obydwu przebiegi potwierdzone w ASO - o czymś to świadczy jednak.

I zdaje się, że w Niemczech jest jeszcze jakaś dodatkowa coroczna opłata za diesla...
Zgadza się, ja rocznie za 2.4 JTD płacę 375 Euro (jest to dodatkowa opłata Strassesteuer - czyli podatek drogowy) Jest to naliczane od pojemności silnika, rodzaju paliwa oraz zastosowanej normy Euro 1,2,3 bądź innej im starsza norma tym więcej płacić trzeba. Co nie zmienia faktu, iż mając benzynowy silnik też trzeba owy podatek płacić, tylko dużo mniejsza kwota wtedy jest.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót