• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Demontaż radia 159

Półtorej godziny szarpania, grzebania, kombinowania... Hektolitry wylanego potu (32*C w cieniu)... Obolałe opuszki palców... Efekt? Radio jak siedziało tak nadal siedzi w Alfie... :mad:
A widziałeś post #62?
Przede wszystkim w otwory nie ma sensu wkładać niczego głębiej niż na 3,5 cm. 4 gwoździe/klucze na raz na głębokość ok. 3,5 cm, i powinno radyjko wyjść.
No chyba, że zostało coś uszkodzone przy poprzednich próbach wyjmowania...

A widziałeś post #62?
Przeczytałem cały temat od samego początku. Obejrzałem każde zdjęcie oraz filmik jaki tu był. Niestety u mnie tak łatwo nie poszło. Dziś wpadłem na pomysł żeby spróbować imbusami:) No i dalej, szarpanie na boki, góra-dół ale w końcu wyszło :D Odpiąłem stare radio, podpiąłem nowe i co? I nic. Więc podpiąłem z powrotem stare. I co? I nic:/ Nie włączyło się. Tzn widzę że przyciski są podświetlone ale nic nie gra i nie wyświetla. A co do nowego (Pioneer FH-x700BT) to okazało się że trzeba zmostkować 2 kabelki w kostce ISO i radyjko się włączyło (nawet bez kluczyka) Tylko teraz pytanie: jak je wyłączyć? Bo wyjmowanie kluczyka nic nie daje a jak przytrzymam SRC/Off to mi się jakieś DEMO wyświetla i wszystko mruga. Niestety w instrukcji nie potrafię znaleźć rozwiązania :/

a to duze srodkowe pokretlo sie nie wciska? czasami bunkruja tak przyciski , byc moze w kostce trzeba cos przemieniac , nie kazde radio wspolpracuje z samochodem i trzeba wtedy recznie wylaczyc , napewno jest jakis przycisk , w tych nowdzych radiach zazwyczaj trzeba przytrzymac ktorys z guzikow odpowiedzialnych za to, przycisk SRC/off raczej jest od wyboru źródła dzwieku .

Ostatnia edycja:
Przycisk sie wciska ale dluzsze przytrzymanie nic nie daje. A jak to jest z tym zasilaniem? Da sie tak zrobic aby gaslo tak jak ori radio, tzn ze wyjmuje kluczyk i radio gasnie? No bo jesli za kazdym razem mam pamietac aby wylaczyc radio, no to taka srednia impreza :/

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 4

Udało się zdemontować, ale przy okazji - może to komuś pomoże.
Ja wyjmowałem przy okazji montażu zmieniarki. Sprawa jest dość prosta, potrzeba tylko odpowiednich narzędzi za 2-3zł do nabycia w markecie budowlanym. Chodzi o pręt gwintowany 4mm. Kupujemy, przecinamy na pół (albo łamiemy). Następnie wkładamy w te górne otwory i wkręcamy aż radio będzie można swobodnie wyjąć. Zaczep tam działą w ten sposób, że najpierw jest gwintowane gniazdo, podczas wkręcania pręt wchodzi dalej i dopiero wtedy naciska blokadę zacisku. Więc po wkręceniu na odpowiednią głębokość radio po prostu jest całkowicie odblokowane i da się je bez szarpania delikatnie wyciągnąć trzymając za te wkręcone na jakieś 5 mm pręty.

matysek_alf , najlepiej podjechac do kogos kto zajmuje sie car audio, moze trzeba przerobic kostkte, takim specjalista nie jestem wiec Ci nie pomoge , sam tez bym przy kabelkach nie mieszal .

Udało się zdemontować, ale przy okazji - może to komuś pomoże.
Ja wyjmowałem przy okazji montażu zmieniarki. Sprawa jest dość prosta, potrzeba tylko odpowiednich narzędzi za 2-3zł do nabycia w markecie budowlanym. Chodzi o pręt gwintowany 4mm. Kupujemy, przecinamy na pół (albo łamiemy). Następnie wkładamy w te górne otwory i wkręcamy aż radio będzie można swobodnie wyjąć. Zaczep tam działą w ten sposób, że najpierw jest gwintowane gniazdo, podczas wkręcania pręt wchodzi dalej i dopiero wtedy naciska blokadę zacisku. Więc po wkręceniu na odpowiednią głębokość radio po prostu jest całkowicie odblokowane i da się je bez szarpania delikatnie wyciągnąć trzymając za te wkręcone na jakieś 5 mm pręty.

Nie trzeba nic kupowac jeśli ktos ma pod ręką kawałek cienkiego drucika wystarczy go wygiać aby był pół okragły i wychodzi bez problemu.

Odgrzeje trochę kotleta...
Wczoraj walczyłem z wyciągnięciem radia dobre 1.5h za pomocą drutu - elektrod do spawania. Bez skutku- drut jest zbyt elastyczny i za cienki. Dzisiaj 4 małe śrubokręty fi3 mm załatwiły sprawę w mig. :)
Pytanie uzupełniające zanim samemu sprawdzę- jest łatwy sposób na wprowadzenie kabla od zmieniarki do schowka? na razie mam go wypuszczonego między fotele- da się łatwo do schowka czy trzeba wiercić?

Odgrzeje trochę kotleta...
Wczoraj walczyłem z wyciągnięciem radia dobre 1.5h za pomocą drutu - elektrod do spawania. Bez skutku- drut jest zbyt elastyczny i za cienki. Dzisiaj 4 małe śrubokręty fi3 mm załatwiły sprawę w mig. :)
Pytanie uzupełniające zanim samemu sprawdzę- jest łatwy sposób na wprowadzenie kabla od zmieniarki do schowka? na razie mam go wypuszczonego między fotele- da się łatwo do schowka czy trzeba wiercić?

Do schowka to trzeba wiercić, ja zamontowałem w tej zdejmowanej osłonie pod schowkiem...

Kabelek od radia do schowka przeprowadza się całkowicie bezinwazyjnie :) Nie trzeba nic wiercić - schowek w górnej lewej części, przy mocowaniu, ma wystarczającą szczelinę - ja tak poprowadziłem.

Do schowka to trzeba wiercić, ja zamontowałem w tej zdejmowanej osłonie pod schowkiem...
Nie kojarzę takiej osłony ale też nie mam przed oczami schowka teraz. Chyba jednak przykleję na taśmie dwustronnej gdzieś pod schowkiem. :)

Nie kojarzę takiej osłony ale też nie mam przed oczami schowka teraz. Chyba jednak przykleję na taśmie dwustronnej gdzieś pod schowkiem. :)

Pod schowkiem masz taką osłonę przykręcaną na 2 śruby (mam na myśli schowek przed fotelem pasażera)...

Mam pytanko: zwykłe radio w AR159 nie ściągało mi żadnej stacji.
Po wyjęciu zainteresowało mnie " coś" pomiędzy radiem a wtyczką antenową (naklejona na to naklejka z numerami 50901149 B901 11-09)
To "coś" na kształ rurki długości ok 5 cm, średnicy 1cm. wychodzą dwa kable- jeden antenowy- podłączony pod radio, drugi cienki biały przylutowany nieoryginalnie do białego przewodu w dolnej kostce. Po podłączniu przewodu antenowego z pominięciem tego "czegoś" radio zaczęło odbierać poprawnie. Moje pytanie brzmi- co to mogło być? jakiś filtr, wzmacniacz sygnału? Czy ktoś z Was miał coś podobnego? Czy usunięcie nie niese za sobą nieporządanych skutków?

Dokladnie . Wywalone, problem rozwiązany :-) dzięki

Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka

Witam,
Moje radio nie odbiera dobrze programów. Praktycznie poza miastem wcale. Zanim odkręcę antenę najpierw chce sprawdzić radio.
Jest to chyba najnowsza wersja radia (rocznik 2010). Jak go wyciągnąć nie mając żadnych profesjonalnych narzędzi? Czy sposób z prętem gwintowanym wystarczy? Na co zwrócić uwagę po wyciągnięciu radia?
Pozdrawiam!

Klucze dostaniesz w każdym elektronicznym - ostatnio zapłaciłem za nie 8 pln, a wcześniej męczyłem się, żeby w ogóle złapać te zaczepy samorobka.
A po wyjęciu spójrz na wtyk antenowy czy nie za luźny lub czy nie jest uszkodzony.

Indigo - tak jak pisze kolega serath - podjedź do sklepu elektronicznego i zapytaj o klucze do radia (rozstaw otworów jeśli się nie mylę to 34mm) takie klucze musisz mieć
attachment.php

Załączniki

• 71_1245169447.jpg
    71_1245169447.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 495
właśnie te klucze znam ale nie wiem jak ich użyć do tego radia skoro są tylko 2 otwory ?
attachment.php

Załączniki

• alfa-159-infotainment-z-02.jpg
    alfa-159-infotainment-z-02.jpg
    62.8 KB · Wyświetleń: 521
Amortyzatory
Powrót