[159] Demontaż, naprawa podrapanej konsoli, zdjęcia oklein

W sumie zastanawiam sie nad kupnem konsoli i tam tego mieszka i to na kier z oryginalnej wersji z tym alu ale problem jest z dostepnoscia. Karbonu nigdy nie widzialem jak wyglada na zywo ale na zdj wyglada tak w miare fajnie:) listewki srebrne zostana bo jakis kontrast musi byc a one sa jak nowe. Szczotkowane ciemne alu podoba mi sie ale ten karbon mnie korci wiec zobacze jeszcze ale tu jest fajne to ze obklejasz i jak cos zrywasz i kleisz od nowa to jest zaleta. Fakt podwojna kasa ale za to mozna dopasowac jak sie podoba. Musze przyznac ze naprawde fajnie wyglada wersja ti z tym ciemnym srodkiem dlatego to mnie tak ciagnie zeby jednak zrobic to w taki sposob

Panowie, jak wymontować nawiewy z konsoli środkowej bo też będę oklejał ???? Wiem, że radio też muszę wyjąć, a co zresztą ?? wychodzi razem z konsolą ???

Najlepiej wziąć 2 szprychy i wsadzić zagiętymi końcami do nawiewu. Zahaczyć o sam koniec nawiewu i wyciągnąć.

A moge zdemontowac kokpit z tymi nawiewami i pozniej nawiewy wymontowac?

Nawiewy też trzeba zdemontować bo pod dwoma kratkami są śrubki. Najlepiej to zrobić tak jak kolega wyżej napisał, ja używałem małego imbusa kątowego.

Ja tak swoje wyjąłem, nic nie widać, nic się nie odkształciła :) Delikatnie z umiarem i wyjdzie ;) Nawet przez szmatkę można dla pewności :P

Dziekuje,dzis wymienilem kirownice na taka z TI,jest bajeczna,teraz czas na kokpit i plastik przy galce od biegow,listewki zostawie srebrne dla kontrastu:)przyciski dzialaj bez proxy,a nie mialem multi:)teraz mam:)

Dziekuje,dzis wymienilem kirownice na taka z TI,jest bajeczna,teraz czas na kokpit i plastik przy galce od biegow,listewki zostawie srebrne dla kontrastu:)przyciski dzialaj bez proxy,a nie mialem multi:)teraz mam:)

kurcze ta kierownica z TI też by mi siadla :) może niedlugo nad tym pomysle:)
widze że masz podobne myślenie kolego do mnie:D listewki też zostawiam srebrne bo dodatki takie są a kokpit i kierownice oklejam na czarne aluminium szczotkowane. A Ty ??:)

kierownica z allegro,czarny plastik,czerwona nic,a kokpit na czarno i male napisy alfa romeo pod katem 45stopni w kolorze czerwonym lub bordowym,hydrografika(taki jest plan,zobaczymy):)

oj nad kierownica myslalem dwa miesiace az w koncu meska decyzja i zrobilem sobie prezent na zajaczka:)

A to z listewkami,to fakt,podobny tok myslenia:)

Załączniki

• DSC06022.jpg
    DSC06022.jpg
    99.2 KB · Wyświetleń: 1,195
  • DSC06023.jpg
    DSC06023.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 856
  • DSC06021.jpg
    DSC06021.jpg
    98.5 KB · Wyświetleń: 1,007
  • DSC06020.jpg
    DSC06020.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 876
  • DSC06019.jpg
    DSC06019.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 830
Dziś dopiero otworzyłem ten temat i powiem szczerze że efekt oklejania jest super. W mojej Belli zdecydowanie w najgorszym stanie jest plastik na drzwiach kierowcy (przy el. sterowaniu okien).

Panowie jakoś nie mam do siebie chyba aż takiego zaufania :P może ktoś (tomek_KRK ?) wie jaki jest koszt oklejenia plastików tj. listwy, plastiki w drzwiach, tunel oraz konsola w firmie zajmującej się takimi usługami ? No i czy mamy jakieś punkty takie w KRK ? Z góry dzięki za odpowiedź

Dziś dopiero otworzyłem ten temat i powiem szczerze że efekt oklejania jest super. W mojej Belli zdecydowanie w najgorszym stanie jest plastik na drzwiach kierowcy (przy el. sterowaniu okien).

Panowie jakoś nie mam do siebie chyba aż takiego zaufania :P może ktoś (tomek_KRK ?) wie jaki jest koszt oklejenia plastików tj. listwy, plastiki w drzwiach, tunel oraz konsola w firmie zajmującej się takimi usługami ? No i czy mamy jakieś punkty takie w KRK ? Z góry dzięki za odpowiedź

Powinieneś się zmieścić w kwocie c.a. 450 PLN (folia + robocizna, za: konsolę, nakładkę kierownicy, nakładkę skrzyni biegów, listewki z deski oraz drzwi przednich), jeśli oddasz to do firmy, która się tym zajmuje na codzień.

Panowie nie polecam tego. Koszt wykonania hydrografiki w profesjonalnej firmie z lakierowaniem waha się od 280 zł do 500zł (warszawa - pewnie dlatego). Efekt dużo piękniejszy i trwalszy. Wiem bo jestem na etapie negocjacji cenowych. Folia poodchodziła mi po kilku dniach. dopóki auto stało nocą w garażu było ok. Być może popełniłem jakiś błąd przy klejeniu ale robiłem to pierwszy raz jak większość tutaj. Dziwne jest to, że burchle pojawiły się tylko na konsoli środkowej i nakładce kierownicy. Na pozostałych elementach jest ok do tej pory. Może dlatego, że je lekko zmatowiłem przed naklejaniem foli.

można zrobic samemu trwale i dobrze , nie nalezy jednak oszczedzac na preparatach do tego sluzaczych tj. klej , odtluszczacz , preparat zwiekszajacy klejenie , nalezy nakladac uzyciu opalarki naciagajac okleinę za dany element , smarowac i odtluszczac rownierz brzegi elementow , i uzywac okleiny dedykowanej do wewnatrz i majacej odpowiednie parametry , mysle ze okleina dinoc 3m jest dobra ale nalezy uwazac na podrobki , i robic powoli i dokladnie,

oklejalem moj poprzedni samochod , sprzedalem znajomemu i czasami zagladam jak okleina sie trzyma , narazie przy okresie 2 lat nie widze zadnych problemow .

Panowie, powiedzcie mi czy jest jakaś możliwość naprawienia czegoś takiego - jak na zdjęciach. Nie wiem jak mi się o stało :/
Wg katalogu to szczotkowane aluminium.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.WP_000588.jpgWP_000592.jpg

to je amelinium i tego nie pomalujesz.Chyba nic z tym nie zrobisz ale nie ma tragedii, prawie nie widac

Wszyscy mówią ze nie widać, ale wiecie jak jest, ja widzę ;) tam mam lekko to wgiete, zastanawiam się czy jakoś od środka nie da się tego odgiac? Np po wyjęciu radia, jedynie nie wiem czy ramka z radia jakoś nie uniemożliwi mi dostanie się do tego? ;) a w razie czego to ktoś wie jak po kolei to wszystko ściągnąć? :D

Amortyzatory
Powrót