[Giulia] Demontaż konsoli środkowej Giulia

jakubc

Nowy
Auto
Giulia 2.0
Cześć,

Wymieniałem pokrętło DNA, podłokietnik, panele na karbon, podstawki pod kubki na oświetlane i hub usb na podwójny w związku z czym demontowałem konsole środkową (do pierwszych dwóch nie trzeba tego robić). Nie znalazłem nigdzie instrukcji więc przedstawiam tutaj.

Konsola trzyma się, ku mojemu zdziwieniu, dosłownie na 4 śrubkach, demontaż jest banalny.

1. Zdejmujemy szarpnięciem tylne nawiewy - odpinamy wtyczkę.
2. Wyciągamy w schowku podkładkę indukcyjnego zasilania kluczyka, odłączamy ją i odpinamy dwie wtyczki pod nią.
3. Przesuwamy fotele max w przód
4. Po bokach tunelu z tyłu wyjmujemy zaślepki z obu stron, jest pod nimi po jednej śrubie T25, wykręcamy
5. Idziemy do przodu. Zdejmujemy dwa małe plastiki przymocowane do konsoli środkowej przy nogach kierowcy i pasażera, są na 5 zaczepów, schodzą bez problemu. Spinki jak zawsze po operacji wymieniamy na nowe.
6. Najtrudniejsze - nad cupholderem jest plastik z portem usb - trzeba go wyszarpać. Trzyma się tylko na dwóch spinkach. Ale to bardzo elastyczny plastik i naprawdę trudno go wyjąć.
7. Konsola wyjeżdża w całości ruchem do tyłu.

Trochę zdjęć dla ułatwienia dołączam.
153.jpg
154.jpg
155.jpg

Używałeś, jakieś specjalistyczne narzędzia pt. łyżka do opony? Czy wszystko rękoma? :)

Używałeś, jakieś specjalistyczne narzędzia pt. łyżka do opony? Czy wszystko rękoma? :)

W demontażach generalnie przydają się łyżki do plastików - w tym przypadku bez nich nie wyjmiesz bez uszkodzenia plastiku z portem usb. Warto kupić, tylko nie najtańsze z allegro bo są tak miękkie, że się do niczego nie nadają. Co się da - rękami, masz najwięcej wyczucia i ciężko nimi coś uszkodzić (one za to bardzo chętnie poharatają się przy takich pracach, ale facet z wymuskanymi dłońmi to przynajmniej podejrzane).

Wstaw foto efektu końcowego (i nie o dłoniach mowa ;) )

Nic szczególnego pewnie dla ogółu - wersja biznes z wykończeniami z drzewa plastikowego i szmacianym wnętrzem przerobiona na veloce - brązowe skóry i carbon + race + acc + wymiana wyświetlaczy (zegary i główny).

Wstawię może jak skończę a lista jeszcze długa ;-)

Proszę w tym wątku trzymajmy się samego demontażu.

Wymieniałem pokrętło DNA, podłokietnik, panele na karbon, podstawki pod kubki na oświetlane i hub usb na podwójny
Czy panele karbonowe i podświetlane podstawki zamawiałeś w ASO? też mam "plastikowe drewno" jak to określiłeś i kusi mnie zmiana, choć wszystkim się podoba.

[MENTION=60278]dk08012[/MENTION]

Dokumentuje technicznie bardziej, nie mam typowych fot przed-po bo wprowadzam zmiany pomiędzy wersjami modelowymi - oba dostępne na zdjęciach w necie i w salonach ;) zrobię jakieś foto z opisem na koniec, bo planuje mieszankę business / veloce / TI /Q, będzie trochę modyfikacji customowych, to postaram się opisać szerzej. Tylko części i czas potrzebne.

[MENTION=82026]Prosper[/MENTION]

99% wartościowo to części z allegro, robienie tego na nówkach z ASO kompletnie mija się z celem. Bardziej opłacalnie byłoby zmienić auto, przynajmniej miałbyś gwarancję. Z ASO biorę pierdoły, do których musiałbym kupić pół auta z allegro żeby je dostać i spinki, które kupuje w dużej ilości i zawsze wymieniam wszystkie na nowe. Retrofit kosztuje w ten sposób około 10-20% wartości cennikowej takiego wyposażenia, nie licząc oczywiście robocizny.

99% wartościowo to części z allegro, robienie tego na nówkach z ASO kompletnie mija się z celem
Ja wszystko rozumiem, ale znalezienie kompletu karbonowych czy jakichkolwiek innych paneli na allegro to chyba nie lada wyczyn. Swego czasu w akcie desperacji byłem o krok od zamówienia tego zestawu,
ale naklejka nigdy nie dorówna panelowi z zestawem zaczepów. To samo tyczy się kierownicy z Q czy mojego marzenia jakim jest skórzana deska i boczki... Sporadycznie pojawi się kilka pojedynczych paneli w wersji 'amelinium' lub drewnianej z FE, ale skompletowanie całości mnie przerasta.

Ja wszystko rozumiem, ale znalezienie kompletu karbonowych czy jakichkolwiek innych paneli na allegro to chyba nie lada wyczyn. Swego czasu w akcie desperacji byłem o krok od zamówienia tego zestawu,
ale naklejka nigdy nie dorówna panelowi z zestawem zaczepów. To samo tyczy się kierownicy z Q czy mojego marzenia jakim jest skórzana deska i boczki... Sporadycznie pojawi się kilka pojedynczych paneli w wersji 'amelinium' lub drewnianej z FE, ale skompletowanie całości mnie przerasta.

Nie kupisz samych paneli, handlarze nie rozbierają raczej tak mocno sprawnych elementów. Z drzwi z tego co pamiętam ciężko byłoby w ogóle ten panel zdjąć, jest wklejony. Ja oprócz deski, wymieniałem w zasadzie cały środek, łącznie nawet z osłoną przeciwsłoneczną kierowcy - moje nie miało lusterka :)

Nie kupisz samych paneli, handlarze nie rozbierają raczej tak mocno sprawnych elementów. Z drzwi z tego co pamiętam ciężko byłoby w ogóle ten panel zdjąć, jest wklejony. Ja oprócz deski, wymieniałem w zasadzie cały środek, łącznie nawet z osłoną przeciwsłoneczną kierowcy - moje nie miało lusterka :)
Ty masz nowe czy używke? [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Giulie?;) jak ją kupowałem była nowa... no a teraz ma już 3 lata i 70 tys km... przynajmniej niektóre części ;-)

Aaa, zastanawiałem się bo pisałeś że wymieniales deskę [emoji6]

łącznie nawet z osłoną przeciwsłoneczną kierowcy - moje nie miało lusterka
Jakby jeszcze miało wbudowany homelink jak wersje z USA to by było już na pełnym wypasie.

Z drzwi z tego co pamiętam ciężko byłoby w ogóle ten panel zdjąć, jest wklejony.
Tylne, przednie i na desce są na klipsy, najgorzej jest chyba z tymi dwoma na panelu środkowym.
front_panel_removal.jpg

Już lepiej dokupić moduł pod światła albo inny przelacznik.

Oferta nie istnieje...

Amortyzatory
Powrót