Dedykowane dodatki do paliw (do benzyny, ON, LPG)

AR6900-D Max

P.S.
Właśnie się dowiedziałem od kolegi, że pobił wczoraj swój rekord prędkości Zafirą 2.2 DTI po zalaniu przez pomyłkę podwójnej dawki AR6900-D Max ;-) a z całej trasy jeszcze miał niższe spalanie niż kiedykolwiek a testował wcześniej także AR6200-EU i AR6800. Dawniej stosował też AR6400-D do czyszczenia układu paliwowego i AR6500, który rozwiązał problem z EGR.

A czym się różni Archoil AR6900-D MAX, od Archoil AR6800 DIESEL POWER.

AR6900-D Max ma najlepsze detergenty z aprobatą na DW10, lepszy środek smarny i dużo aktywnego nano modyfikatora spalania tego z AR6200, którego w AR6800 nie było w ogóle. Cetane boostera jest tyle samo ile było w AR6800.
AR6900-D Max ma także szersze działanie od AR6800 bo stopniowo czyści układ paliwowy a także turbo, EGR, DPFa.

Testuje od tygodnia AR6900. Wcześniej był AR6200 i byłem bardzo zadowolony. Spadek spalania w granicach 5-10% (trudno dokładnie oszacować ale w tych widełkach). Teraz mam zalaną podwójna dawkę AR6900 aby trochę mocniej przeczyścić układ wtryskowy ale trudno mi jeszcze cos powiedzieć. Za tydzień lecę na tydzień do słonecznej Italii i będę miał więcej danych porównawczych.

Zamówiłem AR 6900. Ostatnio testowałem Kleen-Flo i powiem, że olej 2T orlenowski lepiej wyciszał silnik, innych parametrów nie sprawdzałem.

Ja jadę trzeci bak z 6900-D MAX i niestety zauważam utratę mocy/momentu. Dawkuję wg. etykiety czyli 75ml na pełny bak (chociaż na tym 3cim baku trochę za dużo dałem, tzn. wlałem 75ml a paliwa weszło 53l pod korek czyli miałem ok 20l już chrzczonych 6900). Nie wygląda mi to na przedawkowanie skoro można spokojnie dawkować x2 żeby przeczyścić to i owo.

Nie wiem jaka jest tego przyczyna czy też zbieg okoliczności, ale między 2500 a 3000 RPM mam nagle dziurę. Najpierw zauważyłem to na autobahnie kiedy auto nie chciało przyspieszyć ponad jakieś 160 km/h - obroty właśnie jakoś pomiędzy 2000 a 3000 i 6ty bieg. Wcześniej do 180 szło bez zająknięcia. Ale widzę to też na co dzień, auto ciągnie na dwójce, skrzynia wrzuca 3 i samochód mając w okolicach 2500 RPM nagle przestaje prawie przyspieszać (gaz wciśnięty na max, czyli do oporu kick-down), dopiero jak z tym mułem wskoczy ponad 3000 RPM to zaczyna znów jechać.

EGR zaślepiony i wyłączony, klap wirowych nie ma. Czy możliwe, że problemem jest lanie Verva ON i do niej AR 6900-D MAX? Błędem jest poprawianie liczy cetanowej Vervy lub przegięcie z innym parametrem?

Pierwszy taki przypadek... Seria czy program jakiś?
Pewnie nie można liczby cetanowej w nieskończoność podwyższać bo Verva już ma podwyższoną.
Ja bym dodał zwykłego ON dla sprawdzenia czy chodzi o zbyt wysoką liczbę cetanową.

Ja dzisiaj zalałem pierwszy bak z 6900 właśnie do Vervy, zobaczymy czy u mnie będą takie objawy.

Ja pisałem kiedyś że po zalaniu do vervy 98 ar6200 nie zauważyłem żadnych różnic. Następne tankowanie Shell Racing 100 i tutaj już różnice widoczne od spalania, wyciszenia silnika, jak i elastyczności. Turbo zawsze zaczynało ciągnąć przy 2200obr/min natomiast teraz jest to 2100obr/min. Po zalaniu 95 jak i 98 z jak i bez ar6200 wszystko wróciło do poprzedniego stanu. Natomiast w wolnossącym benzyniaku stosuje cały czas ar6200 i spalanie spadło i jakoś w korku przy niskich obrotach lepiej się jeżdzi.

Jaka jest zalecana dawka aby nie przedobrzyć? Dwukrotna dawka ma sens z punktu widzenia przeczyszczenia układu? A trzykrotna? :)Pytam z ciekawości ale tez dlatego, że przy zatankowaniu mniejszej ilości paliwa (np. za 50 zł) dawkując można dość łatwo przedawkować więc wolę wiedzieć co powiedzieć Klientom:)

Nie do Tomka, ale w zwiazku z wczesniejszymi moimi postami (tak, zeby nie było niedomówień).

Niemieckie LM mi odpisało, polskie nie raczyło. Trochę smuteczek, że polska obsługa klienta w takiej firmie ssie. W każdym razie:

Wg LM, do 166 (licząc 900 km na bak) Pro-Line Super Diesel Additiv wystarczy lać co 3 tankowanie jeżeli stosuje się dodatek do smarowania. Butelka (litr) starcza na 300 litrów paliwa, więc do 166 nie tankując zupełnie od rezerwy starczy leje się 200 ml więc butelka starczy na 5 tankowań. Do innych wozów trzeba by sobie przeliczyć.

Ja zaleje jutro przed powrotem z Krakowa, to od razu wyjadę cały tak z pół baku i zobaczymy czy cossie zmieni.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jaka jest zalecana dawka aby nie przedobrzyć? Dwukrotna dawka ma sens z punktu widzenia przeczyszczenia układu? A trzykrotna? :)Pytam z ciekawości ale tez dlatego, że przy zatankowaniu mniejszej ilości paliwa (np. za 50 zł) dawkując można dość łatwo przedawkować więc wolę wiedzieć co powiedzieć Klientom:)
Zwykły ON i normalna lub max podwójna dawka to baaardzo dużo i więcej bym nie stosował bo nie ma to sensu a nie każdy silnik wykorzysta +8 cetanów.
Samo smarowanie poprawia nawet połowiczna dawka 1ml na 2L.

P.s. Po kilku tys km na AR6200 układ nie wymaga już czyszczenia :-)

Ostatnia edycja:
Pierwszy taki przypadek... Seria czy program jakiś?
Pewnie nie można liczby cetanowej w nieskończoność podwyższać bo Verva już ma podwyższoną.
Ja bym dodał zwykłego ON dla sprawdzenia czy chodzi o zbyt wysoką liczbę cetanową.

Seria. Mam wyjechane z pół baku to mogę jutro zwykłą gnojówkę zalać taką jak lałem wcześniej, tj. jakiś Carrefour. Orlenowskiej zwykłej ON trochę się boję bo raz już miałem tryb serwisowy po niej i musiałem ganiać po autostradzie w kółko żeby przepalić.

A znacie jakieś dodatki zwiększające liczbę oktanową? Albo jakoś domowymi sposobami? Do motocykla mogę lać 105 oktanów.

Chyba lepiej takich środków nie używać ;)

Ciekawostka że mangan z takich dopalaczy dostaje się do oleju silnikowego i poziomy metali zużyciowych rosną.

Czy składnik MMT zawierają benzyny "premium" 98? Czy 98 oktanów jest już uzyskiwane w rafinerii.

Amortyzatory
Powrót