• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dach panoramiczny w Stelvio. Czy warto ?

Bomsight

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Witam. Przymierzam się do zakupu Stelvio i wstępnie wybór padł na wersję Sprint z wyprzedaży rocznika.
Nigdy nie zależało mi na szklanym dachu, ale tak się złożyło, że auto które mi się podoba ma na wyposażeniu praktycznie wszystko no i przy okazji też panoramę.
Dla mnie jest to osobiście niepotrzebny ciężar dla auta i kolejna rzecz do psucia się
Pytanie do osób, które mają panoramę w Stelvio lub Giulii. Warto czy nie warto :) ? Wasze odczucia.

Mam podobne odczucia do Twoich. Jednak to kwestia gustu. Ja bym chyba i tak jeździ z zasłoniętym jakbym miał.

Btw. Sprint ma kiepskie fotele bez trzymania bocznego jak w Veloce.

Ostatnia edycja:
Jak najbardziej warto.
W środku jest jaśniej i wizualnie przestrzenie.
Szybciej schłodzisz środek w upalne dni, natomiast wiosna-lato na krótkich odcinkach śmigasz bez zał. Klimy z uchylonym lub po części otwartym dachem.
Raz na miesiąc przesmarować prowadnice i się cieszyć.

- - - Updated - - -

Mam podobne odczucia do Twoich. Jednak to kwestia gustu. Ja bym chyba i tak jeździ z zasłoniętym jakbym miał.

No nie do końca bym się zgodził z tymi fotelami.
To są jedyne fotele w których się mieści trochę szerszy facet. Nie mówię juz o wygodzie wsiadania i wysiadania.
Lecz jest to kwestia dopasowania.

Weź pod uwagę, że szklany dach zabiera kilka cm nad głową na tylnej kanapie. Sam przymierzałem się przed zakupem auta z placu do wersji ze szklanym dachem i bez i przy wzroście 185cm było to już zauważalne (ja tam nie siedzę, ale syn rośnie i lada chwila będzie to istotne). Dla mnie był to kluczowy czynnik który przeważył za wersją bez panoramicznego dachu, choć przy czarnym wnętrzu jaki mam fajnie by je rozświetlił.

.
To są jedyne fotele w których się mieści trochę szerszy facet. Nie mówię juz o wygodzie wsiadania i wysiadania.
Lecz jest to kwestia dopasowania.

A tu się rzeczywiście całkowicie zgadzam, rzeczywiście są węższe i wsiada się trochę trudniej. Ale trzymają świetnie i osobiście jednak je wolę. Na szczęście jestem chudy :-).

Co do dachu to przestrzeni w Stelvio jest dużo, a światło z góry mnie jakoś osobiście denerwuje. Kwestia gustu.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o mnie, to jak najbardziej warto. Miałem w poprzedniej, trzy lata nic się nie działo. W nowej też zamówiłem, nie chciałbym osobiście bez szklanego dachu już ewidentnie. Raz, że jak kolega wyżej powiedział jest jaśniej. Przy uchylonym hałas jest bardzo niski, a jednak ruch powietrza jest. Często też w lecie jeżdżę z otwartym. Dla mnie jak najbardziej warto

Jak najbardziej polecam "panoramę", też miałem podobne dylematy brać czy nie brać a teraz uważam, że to jest najbardziej praktyczny gadżet jaki domówiłem ;)
Świetnie sprawdza się funkcja rozszczelnienia i dopływu świeżego powietrza, doświetla wnętrze a jak słońce grzeje to można zaciągnąć roletkę.

Nie każdy Sprint ma kiepskie fotele. Można zamówić pakiet sport interior z siedzeniami "Veloce". Są Mega!

Skoro tak mówisz to pewnie masz rację.
Aczkolwiek jak słyszałem od dealera to nikt na plac takich nie zamawia bo cena jest abstrakcyjna i lepiej im już zamówić pojazd Veloce.
Też uważam, że są mega, choć pewnie faktycznie zależy to od postury pacjenta :-).

To samo stwierdzam już po wizycie w salonie - wyglądają ładnie, sportowo. Ale wystarczy potem zobaczyć jak załamuje się skóra od wysiadania (choćby w używkach na otomoto). Oczywiście ja byłem pedantem to pierwszej ryski... Teraz już żyję z defektami :D

To samo stwierdzam już po wizycie w salonie - wyglądają ładnie, sportowo. Ale wystarczy potem zobaczyć jak załamuje się skóra od wysiadania (choćby w używkach na otomoto).
Przez trzy lata i 47 tys. km nie miałem załamań jakichś szczególnych, kwestia odpowiedniego dbania i impregnacji

U mnie, mimo iż bardzo uważalem przy wsiadaniu (mam wyłączony odjazd fotela) na boczku fotela powstawało coraz więcej rys. Okleiłem newralgiczne miejsce folią i jest ok.

Dach panoramiczny zdecydowanie polecam w Stelvio. Potwierdzam zalety poprzedników: jaśniej w środku, szczególnie z tyłu zwłaszcza w ciemne i pochmurne dni, możliwość wietrzenia, otwarcia. Zdecydowanie poprawia poczucie przestrzeni, zwłaszcza z tyłu. Nie zabiera dużo przestrzeni nad głową i wcale nie powoduje, że wewnątrz jest głośno.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Decyzja zapadła, także będzie to moja pierwsza Alfa :)
Jeszcze pytanko odnośnie felg . Ona stoi aktualnie na 20" felgach i letnich oponach i zastanawiam się co na zimę. Zakupić drugi zestaw kół czy same zimowe opony ? Trochę boje się uszkodzeń felg przy zmianie opon

Zwróć się do kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] z forum i wyczaruje Ci coś fajnego.
Ja właśnie od niego kupiłem zestaw 18" razem z felgami i czujnikami. Budżetowe felgi ale mi się podobają.
Też nie lubię zmian opon na Alu dlatego kupiłem z felgami.
Z premedytacją 18-ki bo chciałem mieć wyżej pod felgą w zimie. 235/60 R18.
13.jpg

PS. Kupuj teraz jeśli jeszcze są, na jesieni taniej nie będzie...

Polecam po 2 sezonach jazdy i 30 tys/km całoroczne wielosezonowe crossclimate.
A te sprzedaj póki nowe zbalansujesz zakup nowy gum.
Ta moja sugestia.

Polecam po 2 sezonach jazdy i 30 tys/km całoroczne wielosezonowe crossclimate.
A te sprzedaj póki nowe zbalansujesz zakup nowy gum.
Ta moja sugestia.

W jakm auci masz wielosezonowe.
Mysłałem żeby włożyć dz Giulia Veloce.
Opowiedz coć więcej o oponach.

Właśnie odebrałem Stelvio z panoramą. Jest to mój drugi samochód z otwieraną panoramą. Biorę ją ze względu na dzieci, bo sobie oglądają co się na niebie dzieje i mają frajdę jak deszcz pada. Kierowca oczywiście z panoramy nie ma wielkiej przydatności poza tym że faktycznie jest poczucie przestrzeni. Jeździć przy otwartej się nie da bo uszy od hałasu odpadają. Natomiast w upalne dni otwierając panoramę bardzo szybko można schłodzić samochód. Zobaczymy jak w Alfie bo w poprzednim samochodzie Volvo V90 po 3 latach uszczelka panoramy się skurczyła, przez co powstałą szpara. Nie przedostawała się przez nią woda, ale w słychać było świst wiatru.

Amortyzatory
Powrót