• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czysci wtryskiwacze diesla

• Autor wątku Autor wątku jarek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja powiem tak.. te wszystkie srodki to ten sam hu.., tak mi sie wydaje:) bardzo podobna zasada dzialania, ja nie uzywalem tych srodkow wiec sie nie wypowiem, ale jak zapewne czytales wczesniej, ja uzywalem Valvoline MaxLife juz dwa razy i jest zaje...! silnik nie do poznania wiec polecam:)

Pozdrawiam:)

Właśnie zamówiełm Valvoline MaxLife Cleaner Diesel zobaczymy jakie będą efekty, sprawdze korekty wtrysków przed i po i porównam, wleje do alfy i opla te same silniki i zobaczymy czy rzeczywiście jest dobry.

Ale tylko ten olej co podałem linka bo jest nisko popiołowy, reszta olei nie nadaje sie
200ml na cały zbiornik
Sluchaj wszystkie oleje do dwusuwow szczególnie do motorów wysokoobrotowych są niskopopiolowe, gdyby inaczej było sam wiesz jakby sie skończyło,
CZEKAMY WSZYSCY NA TWOJE WYKRESY WTRYSKOW
po zastosowaniu tego oleju
pozdrowionka

Właśnie zamówiełm Valvoline MaxLife Cleaner Diesel zobaczymy jakie będą efekty, sprawdze korekty wtrysków przed i po i porównam, wleje do alfy i opla te same silniki i zobaczymy czy rzeczywiście jest dobry.

Ten plyn jest do max 75l, ja za pierwszym razem zalalem go do pelnego baku czyli 70l, a za drugim razem zalalem na 40l (10 rezerwa i 30zalane)
Nie wiem czy zobaczysz jakiekolwiek zmiany w korekcji wtryskow, raczej watpie, ale jesli masz zawalony uklad i nigdy nie stosowales takich srodkow to powinienes zauwazyc spora roznice w zbieraniu sie auta.
Ja mam 185kkm i po zastosowaniu tego srodku roznica byla ogromna.
Acha... u mnie przy takim przebiegu korekty sa moim zdaniem w normie od -0.55 do +0.92 a suma wszystkich wynosi dokladnie +0.03

Czyli proponujesz zalać go za pierwszym razem na pełny bak? czy moze lepiej cały środek na 3/4 baku skoro go jeszcze nigdy nie stosowałem.

No i do mnie dziś przyszedł ten środek valvoline maxlife, zalewam go na pełny bak i zobaczymy czy bedzie różnica, przebieg 153kkm silnik 2,4.

Gdybym miał wlewać jakieś "obce" płyny do baku samochodu, to po pierwsze wybrał bym coś znanej marki, po drugie dokładnie wg. wskazań producenta. Nie sądzę, żeby ktoś na tym forum wiedział co w takim płynie jest i jakie są optymalne warunki stosowania.

Zależy jak dla kogo ale dla mnie firma Valvoline jest znaną marką nie podrabianą przede wszystkim więc wiem co kupuje

Jest znaną marką, ale pojawiały się już tutaj specyfiki ekhm... mniej renomowane.
Jak na razie podchodzę do tych wynalazków jak do np. calgonu - efekt placebo po prostu. Z drugiej strony jestem otwarty na wasze doświadczenia.

Wleje sprawdze przelewy przed i po tzn korekty wtrysków ocenie co i jak i dam znac

Jesli chodzi o Valvoline jest to firma ktora opracowala pierwszy olej do silnikow w 1866 a po osmiu latach zostala pierwsza zarejestrowana firma produkujaca srodki smarne!!! wiec jesli czepiamy sie pochodzenia to raczej zadna firma nie pochwali sie lepsza... a co do tych ''cudownych'' srodkow to przeciez to tylko rozpuszczalniki a nie jakies cuda...
Mowiac o rozcienczalnosci to producent podaje ""max na 75l'' czyli w moim mniemaniu jak zalejesz na 50l to masz troche mocniejszy roztwor i troche latwiej bedzie rozpuscic wieksze osady a przeciez silnik zaworow nie wypluje:) minus jest taki ze starczy na krocej, wiec ja bym raczej polecal zeby jednak usuwac osad dluzej ale powoli czyli najlepiej zalac dwa razy pod rzad na pelny bak, a potem regularnie co kilka tyskm.
A co do Valvoline to w UK jest to cholernie droga firma i ciezko dostac ich srodki, slabo z dystrybucja bo ludzie z reguly kupuja najtansze lub w sredniej cenie produkty...

No i jak tam testy Panowie ktoś sprawdzał na kompie wtryski? Ja po przejechaniu 500km z wlanym valvoline maxlife namacalnie nie odczułem żadnych różnic przed i po. Nie mam jak sprawdzić tego w cyferkach bo nie posiadam interfejsu.

Się podepnę pod temat w oczekiwaniu na wyniki ;)
Ja ze swojego doświadczenia powiem, że mi pomógł STP. Tak w wersji dla PB w Volvo V40 2.0 , Dodge Stealth RT/TT, jak i w wersji ON w przypadku obecnej Alicji oraz takiej samej wersji Alicji syna.
Teraz profilaktycznie leję ten środek zgodnie z tym co podaje producent.
Z resztą dzisiaj nawet o tym pisałem w podobnym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/147...ukladu_paliwowego_wtryskowego.html#post909277

Naobiecywaliście i gdzie te wyniki testów? Mam nadzieję, że to nie oznacza, że Wasze Alfy przeszły po tych zabiegach w stan spoczynku (wiecznego) ;)

Mi korekty poprawiły się po dłuższym stosowaniu http://www.forum.alfaholicy.org/for...aczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce.html i to znacznie lepiej zadziałało niż stosowany przeze mnie STP. Na drugim wtrysku miałem 1,19, a obecnie mam 0,37. I teraz jest to najgorszy wynik z moich czterech "plujek" ;) Po trzech miesiącach stosowania. Chociaż na samym początku różnic w korektach nie było. Występowała tylko łagodniejsza, cichsza praca. Cokolwiek o tym myśleć, to działa. To słychać i czuć ;)

Mi korekty poprawiły się po dłuższym stosowaniu Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce. i to znacznie lepiej zadziałało niż stosowany przeze mnie STP. Na drugim wtrysku miałem 1,19, a obecnie mam 0,37. I teraz jest to najgorszy wynik z moich czterech "plujek" Po trzech miesiącach stosowania. Chociaż na samym początku różnic w korektach nie było. Występowała tylko łagodniejsza, cichsza praca. Cokolwiek o tym myśleć, to działa. To słychać i czuć
Stosuję ten środek :
http://www.liquimoly-sklep.pl/pl/p/...y-1052-Dostepne-opakowanie-250-ml-i-1L-1L/280
Już o nim pisałem, co wywołało falę krytyki ( wcześniejsze posty z tego tematu), korekty wtrysków miałem w granicach 1 - 1,5 , a teraz najgorszy wtrysk ma 0,35. Oczywiście zrobiłem próbę przelewową żeby to potwierdzić i jest naprawdę dobrze.

Mi korekty poprawiły się po dłuższym stosowaniu http://www.forum.alfaholicy.org/for...aczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce.html i to znacznie lepiej zadziałało niż stosowany przeze mnie STP. Na drugim wtrysku miałem 1,19, a obecnie mam 0,37. I teraz jest to najgorszy wynik z moich czterech "plujek" ;) Po trzech miesiącach stosowania. Chociaż na samym początku różnic w korektach nie było. Występowała tylko łagodniejsza, cichsza praca. Cokolwiek o tym myśleć, to działa. To słychać i czuć ;)

a masz DPFa w swoim aucie? jak by sprawdziło się stosowanie oleju 2t w 2,4 20V z dpf?

- - - Updated - - -

Stosuję ten środek :
http://www.liquimoly-sklep.pl/pl/p/...y-1052-Dostepne-opakowanie-250-ml-i-1L-1L/280
Już o nim pisałem, co wywołało falę krytyki ( wcześniejsze posty z tego tematu), korekty wtrysków miałem w granicach 1 - 1,5 , a teraz najgorszy wtrysk ma 0,35. Oczywiście zrobiłem próbę przelewową żeby to potwierdzić i jest naprawdę dobrze.

lejesz to do 2,4? masz dpfa? kusi mnie aby spróbować :)

Nie mam DPF-a. Ale z tego co czytałem nie jako przy okazji, to ludzie stosują go do silników z DPF-em i nie ma z tym żadnego problemu. Pisało to chyba gdzieś na stronie Peugeota ( http://www.peugeot-klub.pl/index.ph...jUMQlc4cpFkP2&topic=42280.msg401858#msg401858 ) lub na stronie Avensis'a (http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=11501) Na pewno na niemieckiej stronie forum Mercedesa ale urla nie mam zapisanego. Ci ostatni mieli nawet wyniki przeprowadzonych na ich zlecenie badań naukowych.
Pamiętam, że ważne jest aby nie był to syntetyk, bo chodzi o temperaturę spalania. Musi być w granicach temperatury ON.

Amortyzatory
Powrót