Czym wyczyścić ?

Auto
Alfa Romeo 147 1.6 SPARK ECO
Hej, czym byście wyczyścili tą "rączkę i ten plastik" na załączonych zdjęciach? Domyślam się że jakimś papierem ściernym ale czy ktoś mógłby mi napisać jakim dokładnie? To jest coś jakby klej.. jakaś guma taka.
Totalnie nie wiem jak się do tego zabrać a wygląda okropnie. I czy da się to ściągnąć jakoś?
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 657
  • 2.jpg
    2.jpg
    15.9 KB · Wyświetleń: 641
  • 3.jpg
    3.jpg
    16.1 KB · Wyświetleń: 641
Były takie zabiegi przeprowadzane w AR 147. Jak poszukasz w dziale nasze belle wśród 147-mek i modów jakie przeprowadzają to będziesz wiedziała. Niektórzy nawet skórą oklejali.

Ja bym kupił rozcieńczalnik nitro, założył porządne rękawiczki i czyścił te plastiki rogiem szmatki zamoczonej wcześniej w rozcieńczalniku :P Oczywiście po czyszczeniu zrobią się zapewne szare, także trzeba będzie najprawdopodobniej trysnąć je lakierem, żeby miało to jakiś wygląd.

Oczywiście głupia ja najpierw musiałam zobaczyć czy da się to zdjąć żeby wyczyścić. I ZESZŁO! AAA Pomocy coś zepsułam XD. Z tego od lusterek wypadły mi dwie takie malutkie zagięte blaszki i nie wiem gdzie one idą.. powinnam jeździć rowerem.

Oczywiście głupia ja najpierw musiałam zobaczyć czy da się to zdjąć żeby wyczyścić. I ZESZŁO! AAA Pomocy coś zepsułam XD. Z tego od lusterek wypadły mi dwie takie malutkie zagięte blaszki i nie wiem gdzie one idą.. powinnam jeździć rowerem.
początki są trudne :)

Zdjęcia blaszek :) i mechanizmu który rozbroiłam
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 4.jpg
    4.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 496
  • 5.jpg
    5.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 497
  • 6.jpg
    6.jpg
    18.1 KB · Wyświetleń: 503
Już źle. Panel trzeba cały wyciągnąć i nad stołem rozkładać. Teraz masz bałagan i możliwość pogubienia części.

O kurcze- to poszalałaś. Należało wyjąc całość panelu sterowania lusterkami a dopiero później próbować zdemontować tą górną cześć. Jeśli rzucisz okiem poniżej modułu sterowania szybami i lusterkami będziesz miała do odkręcenia jedna śrubkę. i powinnaś móc wyciągnąć go do góry, chociaż wyrwałaś właśnie to za co mogłabyś ciągnąć.

Najlepiej na forum regionalnym znaleźć kogoś z okolicy kto pomógłby Ci to poskładać. Ewentualnie na jakiś okoliczny spot podjechać. Ciekawe jak to wyszarpywanie przeżyło sterowanie szybami.

Cały panel wygląda tak:

258.jpg

- - - Updated - - -

Blaszki na foto poniżej będą trzymały panel w boczku więc należałoby je spróbować docisnąć do panelu tak by łatwiej wszedł do góry.

99348d1371632679-odnowa_panelu_sterowania_szyb_-dsc_0343.jpg

Znaczy jak poskładam to tak jak mi się wydaje to szyby działają tylko nie działają lusterka, myślę ze te dwie blaszki łączą jakoś mechanizm do ustawiania lusterek (czy chce ustawiać prawe czy lewe) z tym zielonym podzespołem które widać na zdjęciu. Tylko nie wiem w jakim miejscu je dokładnie umieścić. Nie straszcie mnie że aż tak zepsułam...

Dwie blaszki, ktore Ci wypadly, nie powoduja braku regulacji lusterek. One powoduja, ze krecac regulatorem lusterek prawo-lewo, wyczuwa sie skok tego pokretla i nie mozna go przekrecic dookola osi. Blaszki wchodza na przeciw siebie, po obu stronach regulatora, w czesc na zdjeciu 1. Jak odwrocisz ta czesc do gory dnem to zobaczysz, ze wraz z przekrecaniem regulatora prawego-lewego lusterka, kreca sie dwa jakby jezyczki. Miedzy nie wklada sie blaszki by skok byl wyczuwalny i nie krecil sie regulator samoistnie.
Ostatnio sie tym bawilem w corki alfinie j tez mialem zagadke. Ale zagadka taka to nie zagadka.
Jakby co to pisz.

Hej, czym byście wyczyścili tą "rączkę i ten plastik" na załączonych zdjęciach? Domyślam się że jakimś papierem ściernym ale czy ktoś mógłby mi napisać jakim dokładnie? To jest coś jakby klej.. jakaś guma taka.
Totalnie nie wiem jak się do tego zabrać a wygląda okropnie. I czy da się to ściągnąć jakoś?
178934-czym_wyczysciae_-1.jpg
178935-czym_wyczysciae_-2.jpg
178936-czym_wyczysciae_-3.jpg
ZS$"`\"*",,""@©"\€\\©"\*xzzazxz,**""*"#z z"
178934-czym_wyczysciae_-1.jpg
178935-czym_wyczysciae_-2.jpg
178936-czym_wyczysciae_-3.jpg

Wysłane z mojego Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalka

Ja bym to czyscil taka pasta ola do czyszczenia armatury i takich spraw ona jest taka lekko ścierna. Albo pastą do zarysowań np tempo lub k2 napewno nie papierem ściernym, a nitro może rozpuścić plastik

Amortyzatory
Powrót