Czy to padła turbina?

sqadak

Nowy
Auto
166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM
Witam ma silnik 2,4JTD 150KM, od jakiegoś czasu auto przy przygazowaniu puszcza czarną chmurę (rano przy odpaleniu nie kopci dopiero jak jadę i delikatnie przycisnę tak do 1800 obrotów to z tłumika lecą chmury czarnego dymu) dodam, że auto tak jakby troszkę osłabło, (ale nie jestem tego pewien) rozebrałem cały dolot i tak:
- przepustnica jest troszkę mokra z oleju.
- ta puszka (chyba jakiś rezonator) na dole zaraz przy wejściu powietrza do turbiny jest w niej 0,15l oleju
- tak samo wejście powietrza do turbiny również jest zaolejone.
- wirnik turbiny ma troszkę luz, łopatki nie zahaczają o obudowę, ale luz jest.
Moje pytanko, co radzicie koledzy mam wszystko wyjęte na wierzchu, auto może postać kilka dni, co zrobić z tym fantem, rozkręcić turbinę w drobny mak wyczyścić i założyć z powrotem czy niestety trzeba regenerować turbinę?

turbiny nie rozbieraj!!! Łobatki w turbinie nie maja miec prawa zadnego luzu wiec pewnie stad bierze sie saczenie oleju. Sama sprezarka czyli wszystkie jej czesci sa spasowane idealnie a co za tym idzie dla nas zwykluch zjadaczy chleba jest nienaprawialna, robia to TYLKO ludzie ktorzy maja odpowiedni sprzet do zlozenia tego poprawnie (czyt regeneracji) w Kolegi wypadku pozostaje tylko albo jazda na tym co jest (ewentualnie zalozenie wynalazku ktory sie nazywa oil catch) albo zalozenie nowej lub oddanie do regeneracji turbiny i od razu pewnei zapytasza ile kosztuje regeneracja - caluj w wydatek od 850 do 1100zł bo w takim przedziale mniej wiecej chodzi

Turbina ma miec luz, minimalny ale powinna bo inaczej przy takich obrotach jakie osiaga by sie rozleciała, wszystko wypełnia film olejowy, luz góra-dół jest dopuszczalny lecz nie za duzy, luz przód/tył nie moze miec miejsca. Ja z lekko cieknaca turbina zrobiem 40tyś bez problemów dolewajac ok 300ml oleju na 10tyś. Minimalne zaolejenie zawsze bedzie bo do dolotu powietrza doprowadzona jest odma.

Właśnie osiowego luzu nie wyczuwam tylko poprzeczny tak około 0,5 mm, poradźcie, co z tym zrobić jeździć tak jak jest czy dać do regeneracji, jak regeneracja to, jakie zakłady polecacie

coz wg mnie jeszcze troche mozesz na niej posmigac bez wiekszego problemu ale trzeba bedzie zaczac myslec powoli o wymianie lub regeneracji a co do zakladow to niestety nie bede potrafil Ci pomoc nie jestem z Twojej okolicy

,, w Kolegi wypadku pozostaje tylko albo jazda na tym co jest (ewentualnie zalozenie wynalazku ktory sie nazywa oil catch) ,,
Możesz kolego napisać coś więcej o tym??jak to wygląda,działa ile kosztuje??.......Co do tematu głównego czy jeśli auto kopci na czarno to turbina??Wydaje mi się,żę wtedy kopci na siwo xD
Kolego squadak a EGR zaślepiony masz??Może to jakaś nieszczelność w dolocie??

Ostatnia edycja:
Powiedz jak pali ? Ciężko? bo może wtryski Ci leja ?
brak mocy może być spowodowany padnięta przepustnicą ... więcej szczegółów

Auto pali bez najmniejszego problemu, a spadek mocy to tak jak pisałem, że za bardzo go nie wyczuwam, auto po prostu strasznie kopci na czarno, tez myślałem ze to nieszczelność w dolocie, ale wszystko jest szczelne.

przyczyną kopcenia na czarno może być jeszcze EGR lub faktycznie turbosprężarka nie dmucha odpowiedniego ciśnienia

kolego sqadak skoro masz wszędzie olej (to nie jest normalne) to pewnie twój przepływomierz się do niczego już nie nadaje. Dodatkowo sprawdź czy EGR pewnie się niedomyka - w tym silniku możesz go zaślepić

zdecydowanie EGR

Dam sobie rękę uciąć, że to EGR bo miałem to samo. Chmura dymu za samochodem i brak mocy. Po prostu otwierasz maskę i zaraz z przodu masz taka cienka rurkę dochodzącą do takiej niby puszeczki - membrany ściągasz z puszeczki rurkę odpalasz samochód i jedziesz po jakimś czasie zakładasz z powrotem az do następnego razu ;-). Mam juz tak od roku. A sam zawór egr to takie czarne coś zamontowane na ściane tylej za silnikiem, gdzie widać tą samą cienka rurkę co z przodu. U mnie ten zawór źle reaguje jak jest trochę zimniej i bradzo wilgotno poza tym działa bez zarzutu.

Mam taki sam silnik jak w pierwszym linku i zaślepienie zaznaczone na czerwono. Podpowiedźcie czy jest to dobre miejsce na zaślepke czy założyć ją w innym miejscu.

witam , ja w sprawie puszczania czarnej chmury nie wiem czy w 166 jest tak samo jak w 156 2,4 JTD ja miałem rurę gumową dziurawą od intercoolera jest z prawej strony po wymianie rury w wysokości około 150 złoty brak czarnej chmury :-)

I w końcu auto naprawione, pojeździłem kilka dni żeby się upewnić, i teraz pisze swoje spostrzeżenia.
1. Rura od turbiny do intercoolera była jakby trochę za miękka i za bardzo puchła.
2. Wlałem do paliwa preparat do czyszczenia wtrysków.
3. Wyczyściłem EGR i musiałem go zaślepić, ponieważ przy czyszczeniu próbowałem rozkręcić ten cały grzybek, który puszcza spaliny, ale niestety nakrętka od grzybka się nie odkręciła tylko ukręciła.

Po całej operacji auto przestało kopcić na czarno i zmniejszyła się turbo dziura.

Ps. Może ma ktoś na zbyciu stary EGR może być zepsuty, ale ten elektryczny?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót