Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Szybsze zapełnianie po regeneracji jest mocno odczuwalne, tzn. jak często się się wypala?Panowie i Panie z wypalanie dpf w alfie jest prosta sprawa, podczas wypalania ciśnienia doładowania po odieciu gazu spada gwałtownie. Są też efekty wyższego spalania i dymienia. Regeneracja filtru dpf pozwala w teorij na powrót 100% sprawności i to jest prawda, niestety po regeneracji filtr dużo szybciej się zużywa /zapełnia to moje obserwacje.
koledzy jak to jest w końcu w 2.0jtdm z tym wypalaniem dpfu,czy wskazówka od doładowania podnosi się nad zero.Na pewno podczas jazdy zauważyłem że wskazówka od turba spada do zera,jadąc np 80km/h to pokazuje 0.
Ciekawy jestem jak na postoju,jeżdżę 2.0 dopiero tydzień,w 1.9 od razu wywaliłem go.
a ktoś płukał dpf czyms sam.
W 2.0 podnoszą CI się wolne obroty silnika i załączają odbiorniki poboru prądu ( tylna szyba-bez załączania kontrolki ) i m.in wentylator chłodnicy i oczywiście spalanie około 20 % więcej. U mnie wypalanie średnio 500 km. Jeżeli chodzi o w Berlingo 1.6 HDI to wpuszczenie płynu przez czujnik nie pomogło, dopiero wyciagniecie , moczenie i myjka ciśnieniowa dały radę, ale przebieg 280 tyś,więc nie wiem jak przy niższych przebiegach.
Omkaa a sprawdzaleś silnik, turbo? Moze cości poprostu leje... Do mnie do roboty czesto przynoszą dpfy aż zalane olejem to jak musi kat wyglądać....
włąsnie ta szyba to pewne? bo jeżeli tak to i lusterka grzeją a jak tak to zaraz diodę montuję![]()
Taka dioda byłaby bardzo przydatnabo owszem, można zauważyć wypalanie po obrotach/dzwięku, ale nie podczas szybkiej jazdy...
Akurat w 2.0 najlepiej rozpoznaje się wypalanie po wskazowce turbo.
Odpuszczamy gaz podczas jazdy na biegu i jak ta spadnie nagle do zera to znaczy że dpf się wypala.
Szybka jazda tu nie przeszkadza wręcz przeciwnie.
No nie wiem, jak dla mnie to nie jest NAJELPSZY sposób rozpoznania wypalaniaWolałbym nie odpuszczać gazu i po prostu widzieć palącą się diodę.
Już nie wspominając o tym, że musisz odpuścić gaz akurat w momencie wypalania, a to raczej nie jest takie proste, jeśli wypalanie trwa 15-20km przy prędkości autostradowej?
Czyli jadąc na tempomacie trasę 400km, co 20km musisz go wyłączać i sprawdzać czy może CI się akurat teraz DPF wypala.
No nie wiem, jak dla mnie to nie jest NAJELPSZY sposób rozpoznania wypalaniaWolałbym nie odpuszczać gazu i po prostu widzieć palącą się diodę.
Już nie wspominając o tym, że musisz odpuścić gaz akurat w momencie wypalania, a to raczej nie jest takie proste, jeśli wypalanie trwa 15-20km przy prędkości autostradowej?
Czyli jadąc na tempomacie trasę 400km, co 20km musisz go wyłączać i sprawdzać czy może CI się akurat teraz DPF wypala.