• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czy to było wypalanie DPF?

Nie ma jej celowo. Chodzi o to, żeby nie drażnić użytkownika kolejnymi komunikatami i utrudniać "bezobsługową" eksploatację.

domyślam się - podejrzewam, że 99 procent użytkowników po zapalaniu się tej kontrolki jechałaby od razu do serwisu, że silnik się zepsuł :D
Podobnie jak jest z czujnikami ciśnienia w oponach...

Ja sobie radzę w ten sposób, że gdy wyczuję wypalanie (dziwna praca silnika, nagły spadek zasięgu do przejechania) to kasuję licznik przebiegu i wracam do wypalania po ok 500 km. Nawet gdy jakieś wypalanie przerwę to w skrajnej sytuacji komputer auta przypomni o koniecznej wymianie oleju.

Dlatego robotę przy DPFie robi DPF Monitor od EcuLab. Szkoda, że zaprzestali ich produkcji.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Dlatego robotę przy DPFie robi DPF Monitor od EcuLab. Szkoda, że zaprzestali ich produkcji.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Dokładnie,problemem jest nawet odkupienie od kogoś kto np.sprzedaje Alfę,ogłoszenie jak już się pokaże to jest kwestia trzech minut i po ptakach. Ja już zwątpiłem w zakup,to jest jak...szukanie goryla na Antarktydzie :(

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Ja w sumie od razu wiem, że jest wypalanie. W 2.0 silnik ma w tym momencie taki basowy dźwięk. Nawet nie trzeba patrzeć na DPF Monitor.
Swoją drogą, wartość Alfy maleje, a DPF Monitor'a wzrasta. Jak przeskoczy wartość auta, to wtedy sprzedam swój egzemplarz :D

Ja w sumie od razu wiem, że jest wypalanie. W 2.0 silnik ma w tym momencie taki basowy dźwięk. Nawet nie trzeba patrzeć na DPF Monitor.
Swoją drogą, wartość Alfy maleje, a DPF Monitor'a wzrasta. Jak przeskoczy wartość auta, to wtedy sprzedam swój egzemplarz :D
To jestem pierwszy w kolejce,bo moja ma u mnie dożywocie; )

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Panowie a ja mam pytanie zakupiłem alfa 1.9 jtdm 120km ma wycięty dpf dzis mialem sytuację, po 500km przy 40km zaczął dymic i wskazowka turbo ponad 0 i spalanie wzroslo do 16l.czyzby dpf byl usuniety ale nie wyprogramowany? Dodam ze mam błąd p2081 i 2085 z checkiem, w tym tyg miałem te czujniki zakupić.

Wszystko możliwe. Jeżeli po odpuszczeniu gazu wskazówka turbo odrazu opadła na dół to było wypalanie na 100 proc

Hm kurcze nie pamietam czy spada po odpuszczeniu gazu, a jezeli sa uszkodzone czujniki p2081 i 2085 to proces wypalania sie aktywuje? Dodam ze wskazowka od turbo jest cały czas lekko uniesiona (moze czujnik wymienię) na zgaszonym aucie jest na 0, jednak gdy zaczął kopcic wskazowka byla wyżej.

Ale skoro był wycięty dpf to wszystko co z nim związane powinno być wywalone też z kompa

- - - Updated - - -

Hm kurcze nie pamietam czy spada po odpuszczeniu gazu, a jezeli sa uszkodzone czujniki p2081 i 2085 to proces wypalania sie aktywuje? Dodam ze wskazowka od turbo jest cały czas lekko uniesiona (moze czujnik wymienię) na zgaszonym aucie jest na 0, jednak gdy zaczął kopcic wskazowka byla wyżej.

Długo to trwało?

W sumie dzis przejechalem 15km z prędkością 100km przy zjezdzie zwolnilem do 40km spalanie wzroslo do 12l zaczął kopcic z 5min wskazowka od turbo byla wyżej (w milimetrach to tak 5mil od 0 normalnie jest podniesiona o 3mil.

- - - Updated - - -

Jezeli czujnik jest uszkodzony to by auto kopcilo? 500km bez kopcenia jezdzilem odkąd kupiłem alfe

Dzieki za odpowiedź wymiecnie jeszcze ten czujnik od wskazówki. Dziwi mnie tylko ze mam błędy o uszkodzonych czujnikach w dpfie a sie chce wypalać.

Może tak jak mówisz z
Nie był wywalony z kompa najlepiej by było podpiac mesa i zobaczyć

Tylko zastanawia mnie, mam pusta puszke to dlaczego chce wypalić skoro jest przeplyw powietrza?

Czy ktoś z Was regenerował swój DPF? Jest możliwe, że przywraca to pełną sprawność filtra, czy to zwykły chwyt marketingowy? Możecie polecić jakichś fachowców od takiej regeneracji?

Czy ktoś z Was regenerował swój DPF? Jest możliwe, że przywraca to pełną sprawność filtra, czy to zwykły chwyt marketingowy? Możecie polecić jakichś fachowców od takiej regeneracji?

Ja regenerowalem w tamtym tygodniu zrobiłem 300 km narazie okej jest dam znać co będzie później. Podobno płukanie dpf specjalna maszyna pomaga i przywraca sprawność do nowego

Panowie i Panie z wypalanie dpf w alfie jest prosta sprawa, podczas wypalania ciśnienia doładowania po odieciu gazu spada gwałtownie. Są też efekty wyższego spalania i dymienia. Regeneracja filtru dpf pozwala w teorij na powrót 100% sprawności i to jest prawda, niestety po regeneracji filtr dużo szybciej się zużywa /zapełnia to moje obserwacje.

Tak jak napisał wojtek215, po regeneracji szybciej sie zużywa, mozliwe ze tak jest poniewaz podczas regeneracji(płukania) razem z sądzą wyplukiwane są również metale szlachetne, aczkolwiek robilem dla kumpla do mazdy to minął rok i nir miał narazie problemów, takie czyszczenie wydaje się mieć sens.

A u mnie częste wypalanie też mogło być spowodowane sparcialym wezykiem do czujnika różnicy ciśnień

Amortyzatory
Powrót