Czy nowe sprężyny "siadają"?

Dzisiaj sobie jeszcze trochę pomierzyłem - zarówno moją 2.5 (sprężyny standard), jak i 3.0 (sportowe). Wnioski są ciekawe.
Po pierwsze 2.5:
- przód 14.5cm
- tył 14.5cm
- grubość sprężyny tył 12mm

Teraz 3.0:
- przód/tył jak w poprzednim poście
- grubość sprężyny tył 11mm (ciekawe, co?)

Dawid: kit z wyglądem (lubię równo..) ale przy tych wartościach tyłu boję się wyjechać na wakacje! Nie mierzyłem przy pełnym obciążeniu, ale już przy komplecie pasażerów bez bagażu czuję lekko "pływający"/bujający tył.
W tej chwili szukam
Co do strat właściwości - no raczej nie, bo "działają", czyli są sprężyste - gdyby nie zostały odpowiednio zahartowane, to by po prostu się ugięły i nie wstały...

co do grubości sprężyny to moje jamexy już na oko są cieńsze niż oryginalne. Widać progresywne tak mają.

A na fotach ta Twoja nowa ślicznotka wcale nie wygląda nisko....

Qrcze próbowałem coś na necie znaleźć i d..a! Jedyne co namierzyłem to grubość i długość sprężyn Kayaba: 11mm/432mm (wg InterCars, bo w katalogach nie ma NIC!). Wiem, na fotach nie wygląda to źle :)
Gorzej jak rodzinka wsiądzie i bagażnik zapełnisz. Jakbym sam jeździł Alfą to bym olał temat, ale nie po to mam duży, komfortowy samochód, żeby się stresować jak jadę w komplecie że gdzieś zgubię tłumik, albo miskę przytrę. Jutro będę coś więcej wiedział od gości co sprężyny wydłużali - co oni radzą.

Wiesz Dawid, ja mam porównanie do mojej belli 2.5, gdzie miałem przód/tył 14.5cm i po prostu zapier...em po drogach bez stresu i do tego komfortowo. A tu w 3.0 mam permanetnego stresa że przytrę, co już kilka razy delikatnie miało miejsce :(
Aczkolwiek jestem świadomy, że zbiornik LPG robi swoje - ciężkie to badziewie - po wyjęciu z 2.5 lepiej się jeździ. Chłopaki w 156 zakładają sprężyny od SW, a my w 166 co mamy zrobić? :)
Pewnie się skończy na dorabianiu drutem 13mm i wysokość indywidualnie pod moje potrzeby ;)

ale już przy komplecie pasażerów bez bagażu czuję lekko "pływający"/bujający tył.
W tej chwili szukam

Ja mam nowy zawias i jak jadę sam czy w dwie osoby to jest po prostu super, każdy zakręt jak po szynach. Jak sie przejadę z pasażerami to Ci powiem czy tył pływa czy nie.

- - - Updated - - -

Pewnie się skończy na dorabianiu drutem 13mm i wysokość indywidualnie pod moje potrzeby

nie lepiej nowe oryginalne sprężyny? Podono kayaby są wysokie.

- - - Updated - - -

Jakbym sam jeździł Alfą to bym olał temat, ale nie po to mam duży, komfortowy samochód, żeby się stresować jak jadę w komplecie że gdzieś zgubię tłumik, albo miskę przytrę

moja siedzi podobnie a nigdzie nie przytarłem jeszcze. Nawet nad krawężniki zderzak wchodzi co mnie denerwuje, bo ja akurat lubie nisko. O miske bym się nie martwił, prędzej wspomniany tłumik może się przerysować ale i tak podobno masz do wymiany :P

nie lepiej nowe oryginalne sprężyny? Podono kayaby są wysokie.

Jestem wybredny :P Nie chcę totalnie wysoko (Lesjofors 14.5cm) bo bym musiał przód i tył wymienić. Sprawdzałem dzisiaj podnośnikiem: optymalnie na tył jest 12.5cm, co przy przodzie 11cm daje spójny efekt, a jak usiądą 4 osoby to różnica zniknie :)
No i jednak chciałbym twardziej niż w serii, bo: 1.żeby było jak z przodu 2.żeby mniej "siadało" przy większych obciążeniach

moja siedzi podobnie a nigdzie nie przytarłem jeszcze. Nawet nad krawężniki zderzak wchodzi co mnie denerwuje, bo ja akurat lubie nisko. O miske bym się nie martwił, prędzej wspomniany tłumik może się przerysować ale i tak podobno masz do wymiany

Hehe, tak. Ale jako posiadacz 166 zapewne wiesz co to "kolejkowanie wydatków" :D

Jestem wybredny Nie chcę totalnie wysoko (Lesjofors 14.5cm) bo bym musiał przód i tył wymienić. Sprawdzałem dzisiaj podnośnikiem: optymalnie na tył jest 12.5cm, co przy przodzie 11cm daje spójny efekt, a jak usiądą 4 osoby to różnica zniknie
No i jednak chciałbym twardziej niż w serii, bo: 1.żeby było jak z przodu 2.żeby mniej "siadało" przy większych obciążeniach

a mówią, że baby wybredne są...:P Nie wiem co Ci poradzić. Wydaje mi się ogólnie, że przy obniżonej furce jazda 5 osób + bagaż to zawsze będzie mniejszy lub większy problem.

Co do sprężyn to ja zauważyłem jeszcze jak miałem zdjęte i stare i nowe, że te stare wbrew pozorom stawiały większy opór niż nowe progresywne. Tzn jak sobie na nie naciskałem ile miałem siły to jamex był bardziej miękki. Po założeniu nowych z kolei furka mniej "przysiada" pod obciążeniem. Nie wiem czy cokolwiek Ci to da, takie moje spostrzeżenie. A i ja mam tylną sprężynę założoną odwrotnie niż Ty tzn te "uklepane" zwoje czyli te blisko siebie dałem do góry. Ty widziałem masz je na dole.

A i ja mam tylną sprężynę założoną odwrotnie niż Ty tzn te "uklepane" zwoje czyli te blisko siebie dałem do góry

Hmmm... o tym w ogóle nie myślałem, ale czy to coś zmienia? IMHO nie powinno.. Najbardziej mnie dziwi fakt, że "sportowe", obniżane sprężyny są cieńsze o 1mm od zwykłych.

deczko slbo to wyglada, sprezynie nie beda osiadaly ;-)juz tak ci zostanie kolego...ja u siebie jestem tez po wymianie sprezyn i jest dobrze... nisko i komfortowo...

pozdrawiam..

Wymianiałem w zime całe zawieszenie z przodu wraz ze spręzynami kayaby i po około 2-3 miesiącach i 1,5 tys kilometrów przód siadł tak jak na serii

jakie sprężyny dać na tył aby nie siedział nisko ? mam LPG i tragicznie to wygląda nawet bez osób z tyłu, jak ktoś usiądzie z tyłu to strach jechać
rok temu wymieniałem na monroe
a może da się te monroe zahartowć czy coś ?

Tak siedziała na moich sprężynach (tylne ponoć wzmacniane jak kupowałem pojazd) - aktualnie leżakują w piwnicy. Teraz mam -35 eibach'a Zbieram aktualnie na Blistein B8.

DSC_0315.jpg

na allegro są oprócz monroe LESJOFORS oraz KAYABA , które będą lepsze ?
za biedny jestem żeby drugi raz wtopić :D
zamówiełem na allegro amory MAGNETI MARELI , mam nadzieje że coś dadzą

u mnie jest teraz OK, dam foto wieczorem jak to wygląda. sprężyny dorabiane na wymiar :P

U mnie były MONROE REFLEX :) Dawały radę. Ale dla mnie za miękko i za wysoko :)

Auto z pełnym bagażnikiem + dwie torby za przednimi siedzeniami + 1 dziecko, reszta wysiadła :)
Oczywiście instalacja LPG.
Pusty oczywiście stoi wyżej, głównie z tyłu. Wcześniej, na czerwonych sprężynach (sportowe nieco podwyższone) stał jak na zdjęciach w stopce (pusty do zdjęć). Te sprężyny będę sprzedawał jakby ktoś chciał :) (dla mnie było za nisko, ale niektórzy tak lubią)

Problem na ori sprężynach jest taki, że jak dołoży się instalację LPG to auto już wstępnie jest ugięte z tyłu i każdy dodatkowy balast pogłębia ten stan. W mojej starej 2.5 gdzie nie mam teraz gazu na ori sprężynach jest rewelacyjnie - pełen komfort na dziurach i jednocześnie sprężystość w zakrętach. Ale jeżdżą nią sam. W nowej 3.0 udało mi się osiągnąć ten stan na tylnej osi, jak zbiorę fundusze, będę robił też przód, ale to pewnie z częścią zawieszenia.

Załączniki

• 2013-08-19-393.jpg
    2013-08-19-393.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 136
tomaz z tego co ja widze to masz z tyłu jakby większy profil opony niz z przodu a to tez robi różnicę.

Profil mam identyczny, ale z przodu są Pirelli ze wzmacnianym bokiem, a z tyłu Continental bez wzmocnień.
Wizualnie wygląda to tak, jak mówisz, dlatego dałem Pirelki na przód ;)
Może w przyszłym roku Bella doczeka nowego kompletu...

Dobra Panowie. Kto mi powie jakie sprężyny mam kupić do swojego auta na przód, bo w tamtym roku wymieniłem komplet na Monroe i o ile tył się ładnie podniósł, to przód szoruje po asfalcie, normalnie strach jeździć. Okazuje się, że wspomniana firma robi jedne springi dla wszystkich wersji silnikowych, nie ważne czy to 2.0TS czy 2.4JTD w automacie. W eperze widnieją 3 wersje sprężyn dla mojego VIN'u. Chciałbym uniknąć zakupu ori sprężyn, tylko które kupić, żeby się przód podniósł do standardu. Nie interesuje mnie żadne obniżanie, bo w moich rejonach są zbyt duże koleiny.

Do mojej eper podawał 2 numery, dopiero jak napisałem do taniegofiata, napisali mi który numer jest odpowiedni (różnica manual/automat).

Amortyzatory
Powrót