• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Czy ktoś miał problem z przegubami?

Firste

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM
Od jakiegoś czasu mam takie delikatne stukanie z kół, przypominające jak tutaj uszkodzone przeguby:
https://youtu.be/0SVJw1fBAKI?t=20
Z tym, że nie jest to identyczny dźwięk, ale bardzo podobny.
Jest to prawie identyczny dźwięk, jak podczas stygnięcia samochodu (delikatne metaliczne strzały), mam nadzieję, że macie takie dźwięki ;)
Na szybko w warsztacie bez zaglądania (tylko słuchaniu) powiedzieli, że pewnie przeguby.
Dzwoniłem wstępnie do ASO się umówić, to mówili, że to raczej nie to, bo niby jeszcze nikt w Stelvio nie miał problemów z przegubami.
Teoretycznie dźwiękowo obstawiam przeguby .... ale z drugiej strony, nie zawsze jest ten dźwięk.
A przecież jak one pójdą, to już raczej odzywają się przy każdej jeździe?
Sprawdzałem też mocowania i wszystko szczlene i twardo spasowane
https://www.youtube.com/watch?v=4GIKKbgzaQc
- nie mam też żądnych drgań.
Ktoś ma więc podobne stuki jak od przegubów, ale problem leżał gdzie indziej? A może ktoś miał już problemy z przegubami?

Ostatnia edycja:
Od jakiegoś czasu mam takie delikatne stukanie z kół, przypominające jak tutaj uszkodzone przeguby:
Jest to prawie identyczny dźwięk, jak podczas stygnięcia samochodu (delikatne metaliczne strzały), mam nadzieję, że macie takie dźwięki ;)
Na szybko w warsztacie bez zaglądania (tylko słuchaniu) powiedzieli, że pewnie przeguby.
Dzwoniłem wstępnie do ASO się umówić, to mówili, że to raczej nie to, bo niby jeszcze nikt w Stelvio nie miał problemów z przegubami.
Teoretycznie dźwiękowo obstawiam przeguby .... ale z drugiej strony, nie zawsze jest ten dźwięk.
Ktoś ma więc podobne stuki jak od przegubów, ale problem leżał gdzie indziej? A może ktoś miał już problemy z przegubami?

Sprawdź sprężynę i łożysko kolumny McPhersona

Podstawowe pytanie, to czy dzieje się to tylko gdy...
Jedziesz?
Jedziesz i skręcasz?
Stoisz i skręcasz?

Podstawowe pytanie, to czy dzieje się to tylko gdy...
Jedziesz?
Jedziesz i skręcasz?
Stoisz i skręcasz?
Generalnie jak już słychać, to słychać mocniej/częściej przy skręcaniu, ale na prosto także. Hamowanie chyba nie ma wpływu, nie ma też żądnych drgań.
Ale nie słychać nic z rana, gdy auto całe zimne. Jeżeli w ciągu dnia zrobie z 3h przerwy, to i tak słychać.
Wizyta w ASO dopiero za kilka dni :(

Generalnie jak już słychać, to słychać mocniej/częściej przy skręcaniu, ale na prosto także. Hamowanie chyba nie ma wpływu, nie ma też żądnych drgań.
Ale nie słychać nic z rana, gdy auto całe zimne. Jeżeli w ciągu dnia zrobie z 3h przerwy, to i tak słychać.
Wizyta w ASO dopiero za kilka dni :(
Przy skręcaniu przy ruszeniu jest opisywany efekt uskoku opon. Norma. Opisane na forum.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Przy skręcaniu przy ruszeniu jest opisywany efekt uskoku opon. Norma. Opisane na forum.
Stelvio mam prawie najdłużej w kraju, więc dobrze wiem, że to nie to :D
To mi się pojawiło dopiero z 10 dni temu.
A czy słyszycie też takie styki-pyknięcia, jak wysiadacie z rozgrzanego auta?
Pewno hamulce i układ wydechowy, ale tak głośnego stygnięcia nie pamiętam w żadnym innym aucie.

Stelvio mam prawie najdłużej w kraju, więc dobrze wiem, że to nie to :D
To mi się pojawiło dopiero z 10 dni temu.
Pewno hamulce i układ wydechowy, ale tak głośnego stygnięcia nie pamiętam w żadnym innym aucie.

Nagraj filmik. Poza tym podjedź do ASO i zaprezentuj im to na żywo.

...

Tak, słychać trzaski jak stygnie. Martwił bym się, jeżeli to hamulce - ale na pewno wydech i prawdopodobnie osłony termiczne pod maską (turbina etc).
Akurat zdarzało mi się na przymarketowych parkingach usłyszeć podobne odgłosy z innych samochodów.

No to mnie zbiłeś z tropu... Jak stygnie blacha to masz raczej takie serie trzasków, a na nagraniu mam pojedyncze puknięcia? Jeżeli tak jest, to raczej nie jest to odgłos stygnącej blachy wydechu/osłon termicznych...

Przeguby to jeden z tych elementów, które dosyć regularnie padają. Dylemat jest więc tylko taki - wymienić tylko ten który padł, czy od razu dwa.
I tutaj są dwie szkoły - pierwsza to wymiana tylko jednej a druga całego kompletu, bo tylko kwestią czasu jest, kiedy padnie drugi przegub. Niestety, ale taka jest prawda.
Plusem tej całej sytuacji jest to, że nie są to drogie elementy. Ich ceny można sprawdzić np tutaj: https://motoszef.pl/partscatalogue/alfa-romeo,1-00002.aspx

Pytanie troche poza konkursem. Ile lat, przebiegu ma auto? Bylo jakos szczegolnie "mocniej" traktowane?

Padł jednak 1 przegub, auto jeszcze na gwarancji więc wymiana drugiego dobrego pewno nie wchodzi w grę.
Auto ma ok 35tkm, auto nie jest katowane, ot dynamiczna jazda :D i niestety sporo manewrowania w miejscu parkingowym.
Natomiast jedyne co mi przychodzi do głowy, że przez przypadek załapałem raz niedawno tym kołem próg zwalniający, którego się nie spodziewałem i nie widziałem. To było jakieś 2 tyg przed pojawieniem się odgłosów.
No ale nie było to jakieś jebnięcie, które wg mnie jest odpowiedzialne za to w 100%, bo innymi autami po nie takich dziurach i progach się latało na podobnej prędkości i były cacy. Z takim skokiem powinno je wybrać na luzie.
Inna sprawa, że u nas nie zrobią progów na 3-5 cm, tylko zawsze na 127 cm ;) a i tak płaczą, że nie moga muru jebnąć. A wcale nie zapierdalałem, jechałem tam szybkością, która obowiązuje na ulicy (czyli ok 35 na 30), tyle że na tym progu najlepiej jechać z 5 kmh.
Na zachodzie "progi" są takie, że da się przejechać tą szybkością, która jest na znakach bo taki jest ich sens.

Przeważnie od uszkodzeń typu w coś jebnęło koło to raczej uszkodzeniu ulega łożysko, a nie przegub. Może coś z nim było nie tak i padł szybciej. Osłona cala? Smar nie "uciekł"?

Wymienią i będzie dobrze. Każdy materiał kiedyś się poddaje. Jedynie co się tak szybko nie psują to samoloty, chodź i tam są usterki :)

Może coś z nim było nie tak i padł szybciej. Osłona cala? Smar nie "uciekł"?
Gumy całe, smaru też nie widziałem, wibracji też nie było.
Ale narastające odgłosy wraz z jazdą, mogą sugerować, że może nie tyle coś tam jebło, tylko może smar uciekł i się nagrzewało z czasem, dlatego z rana było cicho?
I jeszcze taka ciekawostka, auto chwilę temu skończyło pierwsze 2 lata i na szczęście przedłużyłem gwarancje o rok (za kilka tys).
Przegub to ok 1200 zł, więc jeszcze gwarancja się "nie spłaciła" :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót