• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Teraz wyobraźmy sobie, co by było gdyby takie persony pracowały dla FCA.
CIekawe dlaczego FCA nie wpadło na taki pomysł.

Dlatego 4C porównuje się z Porsche Cayman, Stelvio Q z Macanem, a Giulię Q z M3.
Po pierwsze porównuje się 4C i Cayman bo są w tym samym segmencie G. Natomiast to zupełnie dwa inne światy. Porównanie praktycznie zawsze sprowadza się do toru czy przyśpieszenia czyli wracamy do tego że na poziomie SPORTU tak. Na poziomie wyższym czyli premium to już nie.

RR możesz nawet w ogóle nie lubić, ale zrobi wrażenie na znajomym czy kontrahencie. Kia - no raczej średnio.
No i właśnie to jest to magiczne premium. Alfa niestety leży bo jak powiesz znajomym że masz super sportową Alfę z karbonowym wałem to pierwsze co usłyszysz to "przyjechałeś na lawecie czy taksówką?"

- - - Updated - - -

A technikę ostatnio Alfa czerpie od Ferrari, więc źle na pewno nie jest...

Ciekawe co konkretnie :)
btw raczej technologię :)

Ostatnia edycja:
No i chyba nie porównujesz sponsoringu na zasadzie wystawienia logo przy korcie czy odpaleniu kilku samochodów organizatorom i współpracy technicznej z zespołem F1?

KIA od 2008 sponsoruje amerykańską koszykówkę: ligę NBA, WNBA i NBA G League a to już poważna sprawa, nawet w porównaniu do współpracy z F1. W 2017r. podpisali nową, wieloletnią umowę.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze porównuje się 4C i Cayman bo są w tym samym segmencie G. Natomiast to zupełnie dwa inne światy. Porównanie praktycznie zawsze sprowadza się do toru czy przyśpieszenia czyli wracamy do tego że na poziomie SPORTU tak. Na poziomie wyższym czyli premium to już nie.

Ponieważ segment G to SEGMENT SPORTOWY. Więc jeśli wypuszczasz samochód sportowy - to on ma być szybki. W testach porównawczych Ferrari i McLarena nie testuje się sprawności działania klimatyzacji czy jakości wyściółki bagażnika.... Co to jest ten "poziom wyższy" w Ferrari? System nagłośnienia pewnie można mieć lepszy w Skodzie Superb.

No i właśnie to jest to magiczne premium. Alfa niestety leży bo jak powiesz znajomym że masz super sportową Alfę z karbonowym wałem to pierwsze co usłyszysz to "przyjechałeś na lawecie czy taksówką?"

RR nie jest "premium". Jest marką superluksusową, z premium w postaci A1 lub czegoś podobnego mająca niewiele wspólnego. A co do opinii o Alfie - lepiej dobieraj znajomych :). Albo kup taką Alfę, której Ci będą zazdrościć. Jest takich mnóstwo, ale nie kosztują tyle, co 147 1.9 JTD...

Ciekawe co konkretnie :)
btw raczej technologię :)

Co konkretnie? Giulia i Stelvio silnik chociażby. O zasobach ludzkich nawet nie wspominam, bo to, że inżynierowie z Ferrari projektowali Giulię, jest powszechnie wiadome. Znasz drugą markę, która może sobie tak z marszu wypuścić "zabójcę M3"? Audi nawet nie próbuje :D.

- - - Updated - - -

KIA od 2008 sponsoruje amerykańską koszykówkę: ligę NBA, WNBA i NBA G League a to już poważna sprawa, nawet w porównaniu do współpracy z F1. W 2017r. podpisali nową, wieloletnią umowę.

Sprzedaż Stingera w USA w roku 2018 - 17 tys. sztuk, BMW 3 - 59 tys. sztuk... Może w innych segmentach działa :).

Ponieważ segment G to SEGMENT SPORTOWY. Więc jeśli wypuszczasz samochód sportowy - to on ma być szybki.

Tutaj bym polemizował. Dla mnie Premium to Premium, a nie tylko sport. Ja bym Caterhama marką premium nie nazwał, za to sportową jak najbardziej. Porównanie osiągów takiego, dajmy na to, Stelvio do Macana pokazuje jasno w którą stronę idzie Alfa. Ale jeżeli przyjmiemy, że Macan to Premium, to Stelvio już dużo mniej. Znowu jak porównamy Stelvio do Kodiaqa to Alfa jest Premium pełną gębą.

Co by nie gadać Kia robi mega robotę, widać bardzo szybki postęp. A że jest niespójna? Na początku to chyba normalne. A Toyota była spójna produkując jednocześnie Corolle, Suprę i Camry?

Sprzedaż Stingera w USA w roku 2018 - 17 tys. sztuk, BMW 3 - 59 tys. sztuk... Może w innych segmentach działa :).

Działa, bo sprzedaż wszystkich aut marki KIA w roku 2018 w USA to 589 673 sztuk.
BMW sprzedało w USA 311 014 sztuk.

Tutaj bym polemizował. Dla mnie Premium to Premium, a nie tylko sport. Ja bym Caterhama marką premium nie nazwał, za to sportową jak najbardziej. Porównanie osiągów takiego, dajmy na to, Stelvio do Macana pokazuje jasno w którą stronę idzie Alfa. Ale jeżeli przyjmiemy, że Macan to Premium, to Stelvio już dużo mniej. Znowu jak porównamy Stelvio do Kodiaqa to Alfa jest Premium pełną gębą.

Ale Porsche jest marką pozycjonowaną w VAG wyżej niż Audi - więc można przyjąć, że wyżej niż BMW i Mercedes. Czy to oznacza, że te marki mamy już z głowy? :)

Co by nie gadać Kia robi mega robotę, widać bardzo szybki postęp. A że jest niespójna? Na początku to chyba normalne. A Toyota była spójna produkując jednocześnie Corolle, Suprę i Camry?

i dlatego Toyota ma Lexusa :). Nic nie ujmuję marce KIA. Serio, dobra robota i w ogóle super. Ale to nie jest liga Alfy. I jeszcze długo nie będzie.

Ostatnia edycja:
Sprzedaż Stingera w USA w roku 2018 - 17 tys. sztuk, BMW 3 - 59 tys. sztuk... Może w innych segmentach działa .
Czyli zataczamy kolo i premium i prestiż marki to sprzedaż. Czy może jednak unikalność? Jeśli sprzedaż by była wyznacznikiem premium to Alfa ...

Albo kup taką Alfę, której Ci będą zazdrościć. Jest takich mnóstwo, ale nie kosztują tyle, co 147 1.9 JTD...
Akurat 147 1.9 JTD nie była jedną z moich 8 Alf. Myślę że Giulia Veloce jest prawie najlepszą i jedną z najdroższych Alf obecnie na rynku. Także ten :) Argument chyba chybiony :D

Co konkretnie? Giulia i Stelvio silnik chociażby. O zasobach ludzkich nawet nie wspominam, bo to, że inżynierowie z Ferrari projektowali Giulię, jest powszechnie wiadome. Znasz drugą markę, która może sobie tak z marszu wypuścić "zabójcę M3"? Audi nawet nie próbuje .
Nie ma żadnych konkretów. To jakby powiedzieć, że ostatnią KIA Proceed zaprojektowano we współpracy z BMW :D Czy może chodzi o silnik 2.0 Turbo? :P

Czyli po prosu się rozwija. Poszerza gamę. Wchodzi w różne segmenty. Ma własne produkty. Ma pieniądze na marketing. Te sławne wydłużone gwarancje. Spójna marketingowoto jest właśnie Alfa z swoimi ... 2 "nowymi" modelami :P Sportowo jednak spójna już nie jest. Żeby w dzisiejszych czasach nie było launch control i wyłączenia kontroli trakcji w samochodzie sportowym aspirującym do premium? Superby, Hyundaie czy nawet KIA to ma.

- - - Updated - - -

I jeszcze długo nie będzie.
Tu bym polemizował biorąc pod uwagę czas w jakim spała Alfa i w jakim czasie się rozwija KIA.

- - - Updated - - -

i dlatego Toyota ma Lexusa

Tak samo KIA powinno robić osobne marki. Podobnie jak teraz Seat zrobił czy Citroen.

- - - Updated - - -

Znasz drugą markę, która może sobie tak z marszu wypuścić "zabójcę M3"? Audi nawet nie próbuje .

Jeśli tak lubisz historię to pewnie znasz grupę B. Jakoś BMW tam nie było a Audi owszem :D

Działa, bo sprzedaż wszystkich aut marki KIA w roku 2018 w USA to 589 673 sztuk.
BMW sprzedało w USA 311 014 sztuk.
W tym zestawieniu Alfa jest premium pełną gębą, żeby nie powiedzieć marką unikatową. Ciekawe ile sprzedali aut za oceanem? Dobili chociaż do 100k?

Czyli zataczamy kolo i premium i prestiż marki to sprzedaż. Czy może jednak unikalność? Jeśli sprzedaż by była wyznacznikiem premium to Alfa ...

Ale mnie chodziło tylko i wyłącznie o wpływ reklamy KIA na sprzedaż. Nie odnosiłem się w ogóle do pozycjonowania.

Akurat 147 1.9 JTD nie była jedną z moich 8 Alf. Myślę że Giulia Veloce jest prawie najlepszą i jedną z najdroższych Alf obecnie na rynku. Także ten :) Argument chyba chybiony :D

Więc patrz na pierwszą część wypowiedzi :). Pomijając, że nie ma zbytniego odniesienia do Giulii (ile razy była na lawecie?), ten żart jest już tak suchy i beznadziejny, że muszą go opowiadać ludzie o katastrofalnie żenującym poczuciu humoru. Zmień znajomych :).

Nie ma żadnych konkretów. To jakby powiedzieć, że ostatnią KIA Proceed zaprojektowano we współpracy z BMW :D Czy może chodzi o silnik 2.0 Turbo? :P

Przecież wszędzie masz info, że 2.9 V6 to silnik V8 od Ferrari z uciętymi cylindrami... Poza tym - ja nie potrzebuję konkretów, jeśli Alfa jest szybsza od BMW. KIA nie jest.

Czyli po prosu się rozwija. Poszerza gamę. Wchodzi w różne segmenty. Ma własne produkty. Ma pieniądze na marketing. Te sławne wydłużone gwarancje. Spójna marketingowoto jest właśnie Alfa z swoimi ... 2 "nowymi" modelami :P Sportowo jednak spójna już nie jest. Żeby w dzisiejszych czasach nie było launch control i wyłączenia kontroli trakcji w samochodzie sportowym aspirującym do premium? Superby, Hyundaie czy nawet KIA to ma.

A w nowym BMW serii 8 jest dźwięk silnika z głośników. ICOTERAS?! Dlaczego nie kupiłeś Stingera zamiast Giulii, skoro KIA jest taka super? Chyba siedzisz na złym forum :).

Tu bym polemizował biorąc pod uwagę czas w jakim spała Alfa i w jakim czasie się rozwija KIA.

Jaguar nadal trochę, jakby, przysypia. Spodziewasz się, że niedługo KIA będzie mieć lepszą markę niż Jaguar?

Tak samo KIA powinno robić osobne marki. Podobnie jak teraz Seat zrobił czy Citroen.

Tylko, że z obu tych eksperymentów nic nie wyjdzie. Seat nigdy nie był porządną marką, a Citroena PSA zabiło kompletnie, niestety :(.

Jeśli tak lubisz historię to pewnie znasz grupę B. Jakoś BMW tam nie było a Audi owszem :D

Jeśli porównasz historię WRC i liczbę tytułów, to Audi może takiej Lancii czy Citroenowi buty pucować. Nawet nie mają podejścia. Jakoś tak... nigdy rajdy się szczególną estymą nie cieszyły. A jak BMW z Alfą walczyło o zwycięstwa w Mille Miglia, o Audi nikt nawet nie słyszał...

Jaguar nadal trochę, jakby, przysypia. Spodziewasz się, że niedługo KIA będzie mieć lepszą markę niż Jaguar?
Tego nie wiem. Widzę tylko co robi i jak robią i w jakim czasie. Btw czasu :)
"The 592bhp saloon model, a Jaguar Special Vehicle Operations (SVO) creation, beat the previous quickest four-door, the Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, and its 7min 32sec time." O ponad 10 sekund. To nie wiem czy tak śpi. Bardziej drzemka niż 10 lat snu :P

A w nowym BMW serii 8 jest dźwięk silnika z głośników. ICOTERAS?
Giulia i Stelvio też ma dźwięk z głośnika Nawet nie dali opcji wyłączenia tego :D

Dlaczego nie kupiłeś Stingera zamiast Giulii, skoro KIA jest taka super? Chyba siedzisz na złym forum .
To że KIA jest prężnie rozwijającą się marką nie znaczy, że automatycznie Alfa staje się jakaś gorsza. Po prostu jest dobrą usportowioną klasą średnią w dodatku ładnie wyglądającą. Ja po prostu wolę włoski design :D

A jak BMW z Alfą walczyło o zwycięstwa w Mille Miglia, o Audi nikt nawet nie słyszał...
"Paaaanie kiedyś to było" :D Za chwilę dojdziemy do początków państwa Włoskiego i Niemieckiego :D

a jaki cel ma to pytanie? problemy z ego czy jakieś inne? w finale z tego co czytam powstała dyskusja o Kia???? RR??? F1??? i czajnikach od Porsche...
w ramach dodatku...Ar_truck.jpg

Ostatnia edycja:
Tego nie wiem. Widzę tylko co robi i jak robią i w jakim czasie. Btw czasu :)
"The 592bhp saloon model, a Jaguar Special Vehicle Operations (SVO) creation, beat the previous quickest four-door, the Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, and its 7min 32sec time." O ponad 10 sekund. To nie wiem czy tak śpi. Bardziej drzemka niż 10 lat snu :P

O! Nawet o tym nie wiedziałem - dzięki! No ale tym nie zawieziesz dzieci do przedszkola i nie zrobisz trasy 600 km :). Żeby mieć szybszy samochód od Giulii trzeba było zrobić jakiś ospojlerowany, wybebeszony prototyp z 80KM więcej. Jak mniemam, to w sumie nie wiadomo, czy to ma homologację drogową :):

1366_2000.jpg

Giulia i Stelvio też ma dźwięk z głośnika Nawet nie dali opcji wyłączenia tego :D

1. Po pierwsze jest to opcja.
2. Po drugie nie odtwarza dźwięku, tylko podaje go z mikrofonu pod maską.

https://www.giuliaforums.com/forum/...0628-please-alfa-don-t-fake-engine-sound.html

3. Po trzecie - ja bym tej opcji nie kupił :)

"Paaaanie kiedyś to było" :D Za chwilę dojdziemy do początków państwa Włoskiego i Niemieckiego :D

No (nie)stety - w przypadku marek samochodowych dyskusja o "premium" nie może się odbywać w oderwaniu od historii - po prostu. Dlatego VAG kupił sobie Bentleya, mimo że ów natenczas był w stanie kompletnego rozkładu - ale miał historię, której VW czy Audi nigdy nie będą mieć. Phaeton jest na to najlepszym dowodem :).

Ostatnia edycja:
Generalnie gadzam sie z radosuafem. Czytajac posty jednak naszla mnie mysl, ze chyba rejestrujemy 2 glowne nurty motoryzacji czyli samochody budzetowe (gdzie wyznacznikiem glownie jest cena w klasie, nawet jesli mowimy o samochodzie stosunkowo drogim czyli np. Skodzie Superb za 140 tys. zl - to wciaz jest samochod budzetowy tylko, ze w wysokim segmencie), podobnie jest ze Stingerem. Tak zwane samochody oferujace duzo za malo.
Drugi nurt czyli premium do ktorego ciezko niektorym wpuscic Alfe, czyli cena gra mniejsza role, kupujacy zwraca uwage na detale, materialy, dynamike, wyjatkowosci generalnie oczekuje efektu WOW w wielu aspektach i na pierwszy rzut oka placi wiecej za mniej. To oczywiscie nie jest tak, ze samochod budzetowy nie moze byc szybszy niz premium ale pozostanie w innych aspektach budzetowy. KIA jest cwana, poniewaz od pewnego momentu oferuje atrakcyjny wyglad stad pojawiaja sie skojarzenia z marka premium i to jest celowe zagranie firmy.
Natomiast brakuje tutaj segmentu najwyzszego, czyli aut ekskluzywnych.
Biorac pod uwage fakt, ze padaja takie marki jak np. Bentley jako premium ? To wydaje mi sie, ze jest to marka ekskluzywna gdzie dla nabywcy cena nie ma kompletnie znaczenia. Chyba zapominamy o tym plasujac Bentleya w segmencie premium. Ferrari to tez nie premium :)

Dla marki premium historia ma znaczenie tak jak radosuaf napisal w powyzszym poscie. Audi to niegdysiejszy Autounion i NSU, Daimler srebrne strzaly w F1 z lat 30, Porsche to Le Mans, Alfa Romeo to F1 i design oraz kultowe V6, BMW silniki. Jednak aby byc marka premium musi byc koktail w postaci historii + produkt. Niektore marki maja piekna historie ale oferuja samochody budzetowe (Peugeot, Fiat) bo produkt jest budzetowy. Ale np. Abarth 500 jest juz samochodem premium mimo iz Fiat to marka ma znamienita historie jest drogi w klasie bo ma dobry stosunek mocy do masy posiada wyjatkowe fotele specjalny tlumik i wyglad nietuzinkowy a w dodatku w wersji Biposto jest bezwgledny. Mozna bylo zainwestowac w powyzsze, poniewaz klienci sa gotowi zaplacic wiecej za mniej jak w przypadku Mini czy Audi A1 zupelnie inaczej niz jak to bywalo w przypadku CC w wersji Abarth czy Stilo w wersji Abarth.

Natomiast w segmencie aut ekskluzywnych takich jak Bentley, Ferrari, Pagani czy Lambo albo RR ma znaczenie tylko performance musi byc naj bez wzgledu na to czy jest luksusowo czy sportowo.

Jest taka gra planszowa nawiazujaca do historii motoryzacji (scisle nawiazujaca) nazywa sie Automobile Martina Wallacea. Gra polega na tym, ze buduje / inwestuje sie w fabryki i produkuje samochody w trzech podstawowych klasach: budzetowej, sredniej (premium) i luksusowej natomiast sie pozniej je sprzedaje zeby zarobic kase. Gra zaczyna sie w roku ok. 1899 i uswiadamia jedna rzecz, ze na poczatku wszystkie samochody byly autami premium (klasy sredniej) poniewaz byl to produkt stosunkowo luksusowy dla wszystkich, nowosc brak produkcji na zautomatyzowanych liniach etc. Dopiero pozniej pojawily sie auta budzetowe dostepne dla szerszego grona odbiorcow oraz ekskluzywne na ktore nie ma rabatow.
Czesto marki z tamtego okresu ida w prostej lini jako premium, poniewaz nigdy przynajmniej oficjalnie nie zmienily swojego profilu (dlatego istnieja powiazania historyczne ktore sa wazne). A pozostale zredukowaly sie do produktu masowego idac wzorem Forda jak np. Fiat lub jak Ferrari wyostrzajac swoj charakter oferujac produkt dla znikomego grona bogatych odbiorcow. Natomiast zauwazcie, ze ciezko wskoczyc do premium czy inaczej klasy sredniej od tak czego dowodem jest wlasnie KIA czy VW ktore bardzo by tego chcialy.

Tak czy siak polecam gre wszystkim fanom motoryzacji i nie tylko. :)

Ostatnia edycja:
Porsche ma Porsche design które produkuje nawet sprzęt AGD to dopiero dychotomia. A czy jest postrzegane jako marka premium?

własnie zamawiałem części do mojego 20 letniego designerskiego czajnika, żeby doprecyzować - producentem czajnika był Siemens (był bo już nie robią AGD Porsche Design, licencja wygasła)

Amortyzatory
Powrót