• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Też bym chciał żeby wreszcie w AR zrozumieli, że budowanie marki bazuje na ewolucji. Bardzo chętnie bym zobaczył Giuliettę II, lepszą od tej obecnej w jej słabych punktach i nie popsutą tam, gdzie teraz jest dobrze.
I skoro Giulia wskoczyła od razu do pierwszej trójki najszybszych segmentu D wersją Q, tak samo fajnie byłoby zobaczyć wersję QV Julki z mocą >300KM mogącą powalczyć z najlepszymi w klasie.

Jeśli ją zbudują na płycie Giulii, to na 90% dostaniemy coś takiego :). Byle im nie wyszedł żaden crossover...

Żeby jakkolwiek ewoluować i rozwinąć to co zrobiła Giulietta, czyli po prostu bycie całkiem udanym autem następca powinien być już w salonach, a co najmniej być chociaż zaprezentowany. Takie zwlekanie z następcą jest po prostu głupie, a 8 lat w tym segmencie z tym samym autem jest niestety wręcz śmieszne. Mają technologie, mają designerów, mają dobrego poprzednika, który im się udał a w salonach dalej stoi 11 letni Fiat Bravo po wizycie u kosmetyczki z jednym dostępnym silnikiem. Niestety ale konkurencja nie śpi i auta koreańskie już wyprzedziły małą Julkę pod względem wykonania wnętrza, a i designersko się wyrobiły no bo co by nie mówić, obecnie Giulietta już lekko trąci myszką. Wygląda na to że oni po prostu nie są świadomi tego co robią, oni myślą że na samych alfaholikach, fanach marki i Włochach ze względów patriotycznych (chociaż już coraz mniej) osiągną jakieś wyniki sprzedażowe? Znowu powtarza się schemat z Punto, który miejmy nadzieje nie nastąpi. Produkowanie jednego modeli kilkanaście lat, uświadomienie sobie że praktycznie nigdzie poza Włochami się to nie sprzedaje a konkurencja się po prostu litościwie śmieje patrząc na to co oferujemy, przychodzi w końcu czas że auto przestaje spełniać normy bezpieczeństwa i zakańczamy całą linie modelową, bo to najprostsze wyjście. Naprawdę zmarnowanie takiego potencjału Giulietty jest po prostu głupotą, zwłaszcza że dalej jest to chyba najlepiej sprzedająca się Alfa.

Dziękuje za wypowiedzi i zapraszam również do oddania głosu w podpiętej ankiecie.

Żeby jakkolwiek ewoluować i rozwinąć to co zrobiła Giulietta, czyli po prostu bycie całkiem udanym autem następca powinien być już w salonach, a co najmniej być chociaż zaprezentowany. Takie zwlekanie z następcą jest po prostu głupie, a 8 lat w tym segmencie z tym samym autem jest niestety wręcz śmieszne. Mają technologie, mają designerów, mają dobrego poprzednika, który im się udał a w salonach dalej stoi 11 letni Fiat Bravo po wizycie u kosmetyczki z jednym dostępnym silnikiem. Niestety ale konkurencja nie śpi i auta koreańskie już wyprzedziły małą Julkę pod względem wykonania wnętrza, a i designersko się wyrobiły no bo co by nie mówić, obecnie Giulietta już lekko trąci myszką. Wygląda na to że oni po prostu nie są świadomi tego co robią, oni myślą że na samych alfaholikach, fanach marki i Włochach ze względów patriotycznych (chociaż już coraz mniej) osiągną jakieś wyniki sprzedażowe? Znowu powtarza się schemat z Punto, który miejmy nadzieje nie nastąpi. Produkowanie jednego modeli kilkanaście lat, uświadomienie sobie że praktycznie nigdzie poza Włochami się to nie sprzedaje a konkurencja się po prostu litościwie śmieje patrząc na to co oferujemy, przychodzi w końcu czas że auto przestaje spełniać normy bezpieczeństwa i zakańczamy całą linie modelową, bo to najprostsze wyjście. Naprawdę zmarnowanie takiego potencjału Giulietty jest po prostu głupotą, zwłaszcza że dalej jest to chyba najlepiej sprzedająca się Alfa.

a ja mam nadzieje, ze Alfa nigdy nie bedzie puszczala aut co 5 lat, pozniej sa takie kwiatki: (a ja sie rozdrabniam przy "brzeczyku" w mojej Giuliettcie czasem uwazam, ze jestem zbyt surowy dla swojego auta ;)):

Mysle, ze idealnym rozwiazniem jest zrobic dobre auto i go troszke przytrzymac na rynku robiac jego ewolucje, lubie jak samochody maja swoj progres. 7 lat dla zycia produktu wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem i wystarczajacym do tego aby wyczerpac potencjal danej konstrukcji. Przesadne forsowanie wpuszczania nowych samochodow co 5 lat nie wplywa dobrze na produkt. Defacto nic sie az tak przez te 5 lat nie zmienia zeby musiec wpuszczac nowy model. Multimedia i elektroniczne nowinki mozna dodac do samochodu zaprojektowanego 5 lat wczesniej bez problemu. Bardziej to sa zagrywki marketingowe a pozniej w salonach stoja zlomy nie auta (opinia pogarszajacych sie jakosciowo produktow).

Ostatnia edycja:
Jeśli nadal będzie rozwijać się w takim tempie to niewątpliwie ma szansę. Fakt, że czerpie z doświadczenia i techniki europejskich producentów, ale... Mają rozmach sk... ;)

Czy KIA to marka premium?

To tylko jeden z ich nowych modeli
https://www.youtube.com/watch?v=Y2xI0tVDiv4

Gdyby Alfa wypuściła taki samochód, postulowałbym zaoranie marki. A KIA nie ma żadnego DNA - robi niby sportowego Stingera, niby luksusowe K900, popularną całą resztę - ciężko powiedzieć, co charakteryzuje tę markę. Środek też lekko odpustowy - te metalowe grille do 3 głośników w tylnych drzwiach, to sterowanie klimatyzacją z jakiegoś panelu w podłokietniku... Chcesz zmienić temperaturę klimatyzacji i musisz opuścić podłokietnik? Jakie to praktyczne... :)

Chcesz zmienić temperaturę klimatyzacji i musisz opuścić podłokietnik? Jakie to praktyczne...
Choćby nowy Royce-Rolls też nie jest praktyczny, więc jak widać "praktyczność" nie jest wyznacznikiem prestiżu.

A KIA nie ma żadnego DNA - robi niby sportowego Stingera, niby luksusowe K900, popularną całą resztę

Wydaje mi się, że to jest własnie EWOLUCJA tej marki. Sam zauważyłeś, że reszta modeli jest popularna, więc myślę, że chcąc przejść do wyższego segmentu i do marki premium, KIA zwyczajnie nie mogła sobie pozwolić nagle na zaniechanie produkcji aut 'popularnych'. Nie da się z dnia na dzień być marką premium, przez to z czym ludziom kojarzy się dana marka. To tak jakby Skoda nagle chciała być marką premium, wypuściła by jakieś 2 fajne modele i przestała produkować Fabię, Octavie i Rapida, ale dalej wszyscyc w podświadomości mieli by pierwsze skojarzenie Skody z Fabią czy Octavia ;) Wydaje mi się, że właśnie przez sukcesywne wypuszczanie aut typu Stinger, Kia chce zmienić zdanie ludzi o tej marce.

Co do samego tematu wątku, to wydaje mi się, że obecnie Alfa delikatnie wpada w markę premium

Chciałbym jeszcze dodać, że KIA jako marka jest głównym sponsorem Australian Open. Jest tam od 2002r. Jest też oficjalnym partnerem motoryzacyjnym FIFA 2007- 2022. Globalny sponsor UEFA 2006-2017. Organizują Kia Platinum Cup. Alfa dopiero niedawno nawiązała współpracę z Sauberem.

Co do samego samochodu to lepiej żeby zrobili osobną markę Jak Genesis czy Lexus bo K900 skończy jak Pantheon.

A KIA nie ma żadnego DNA - robi niby sportowego Stingera, niby luksusowe K900, popularną całą resztę - ciężko powiedzieć, co charakteryzuje tę markę.
Tam samo można powiedzieć o Mercedesie. Robią S klasę, SLS, różne wersje AMG silniki V8 i V12 ale też i klasę A, ciężarówki i dostawczaki, pickupy.

Choćby nowy Royce-Rolls też nie jest praktyczny, więc jak widać "praktyczność" nie jest wyznacznikiem prestiżu.

RR to nie jest marka, którą się kupuje się ze względu na praktyczność...

- - - Updated - - -

Wydaje mi się, że to jest własnie EWOLUCJA tej marki. Sam zauważyłeś, że reszta modeli jest popularna, więc myślę, że chcąc przejść do wyższego segmentu i do marki premium, KIA zwyczajnie nie mogła sobie pozwolić nagle na zaniechanie produkcji aut 'popularnych'. Nie da się z dnia na dzień być marką premium, przez to z czym ludziom kojarzy się dana marka. To tak jakby Skoda nagle chciała być marką premium, wypuściła by jakieś 2 fajne modele i przestała produkować Fabię, Octavie i Rapida, ale dalej wszyscyc w podświadomości mieli by pierwsze skojarzenie Skody z Fabią czy Octavia ;) Wydaje mi się, że właśnie przez sukcesywne wypuszczanie aut typu Stinger, Kia chce zmienić zdanie ludzi o tej marce.

Co do samego tematu wątku, to wydaje mi się, że obecnie Alfa delikatnie wpada w markę premium

No nie - bo Alfa robiła i robi modele premium, ale wyznacznikiem był (prawie) zawsze sport. I dany model mógł nie mieć tyle systemów bezpieczeństwa, co Volvo (kolejny wyznacznik marki premium) albo być tak luksusowy jak Mercedes (wyznacznik) - ale zapewniał sportowe wrażenia z jazdy. Tutaj - Stinger ma być sportowy, K900 luksusowy - widać lekką dychotomię.

- - - Updated - - -

Alfa dopiero niedawno nawiązała współpracę z Sauberem.

Saubera już nie ma. Jest Alfa Romeo Racing:

50962058_2023231794390943_1709006640000270336_o.jpg

No i chyba nie porównujesz sponsoringu na zasadzie wystawienia logo przy korcie czy odpaleniu kilku samochodów organizatorom i współpracy technicznej z zespołem F1?

Tam samo można powiedzieć o Mercedesie. Robią S klasę, SLS, różne wersje AMG silniki V8 i V12 ale też i klasę A, ciężarówki i dostawczaki, pickupy.

No nie do końca. Oczywiście, marka jest dość rozwodniona - ale jak kupujesz model "standardowy", możesz się spodziewać czegoś, co będzie nieco lepiej wykończone i wygodniejsze niż BMW, ale nieco mniej sportowe. A jak chcesz coś sportowego, to uderzasz do AMG. Wiadomo, że dostawczaki, ciężarówki czy autobusy to jest kompletnie inny obszar rynku.

bo Alfa robiła i robi modele premium

Nie premium tylko sportowe. Alfa Romeo to marka SPORTOWA. Nie powiesz mi, że Mito, Giulietta, Alfa 147 czy nawet 159 to modele premium. To modele sportowe. Prawie. Mimo mojej bezgranicznej miłości do 159 to sportowym samochodem jej nazwać nie można. Premium też nie.

Co innego marka co innego model.

Porsche ma Porsche design które produkuje nawet sprzęt AGD to dopiero dychotomia. A czy jest postrzegane jako marka premium?

Nie premium tylko sportowe. Alfa Romeo to marka SPORTOWA.

Jedno drugiego nie wyklucza. Premium to nie luksusowa. I weź pod uwagę, że marka ma tradycję prawie 110-letnią, a nie od 147 do 159, jak 90% tego forum zdaje się uważać.

Tak tylko tutaj zostawię:
14295515851_41513f957d_b.jpg

O Alfie 2600 słyszałeś?
imagebc967a2afb914b2fa119f7bcb90ce219-933130.jpg

O Giulietcie SZ sprzedanej ostatnio za 567 tys. EUR? (to akurat model wybitnie sportowy, ale przy tym raczej nietani):

https://www.auto-motor-i-sport.pl/wydarzenia/Alfa-Romeo-Giulietta-SZ-znaleziona-po-35-latach,35930,3

Alfa Romeo też sygnuje koszulki czy aktówki - ale ceni się trochę wyżej niż Porsche. Długopisu za 6 stówek chyba nie nazwiesz tanim barachłem :):
https://store.alfaromeo.com/gb_en/metal-pen-pattern-collection.html

Ostatnia edycja:
RR to nie jest marka, którą się kupuje się ze względu na praktyczność...
Na to właśnie chciałem zwrócić Tobie uwagę. Ze względu na praktyczność kupuje się Passata, Sprintera czy Berlingo, a nie auta premium. Premium to sport czy komfort. Wspomniana K900 też nie musi być praktyczna.

"panie kiedyś to było" :)

Mówimy o tu i teraz. Czy teraz jest marką premium.

Absolutnie nie jest. Dlatego 4C porównuje się z Porsche Cayman, Stelvio Q z Macanem, a Giulię Q z M3.

- - - Updated - - -

Na to właśnie chciałem zwrócić Tobie uwagę. Ze względu na praktyczność kupuje się Passata, Sprintera czy Berlingo, a nie auta premium. Premium to sport czy komfort. Wspomniana K900 też nie musi być praktyczna.

RR i Kię raczej ciężko się ze sobą zestawia :D. I tak - RR możesz nawet w ogóle nie lubić, ale zrobi wrażenie na znajomym czy kontrahencie. Kia - no raczej średnio.

Kia swój sukces zawdzięcza dobrą strategią, oraz odpowiednim ludziom na odpowiednich stanowiskach np. Peter Schreyer. Ostatnio podobno też zatrudnili gościa, który był odpowiedzialny za dział M w Bmw. Teraz wyobraźmy sobie, co by było gdyby takie persony pracowały dla FCA.

Dla FCA pracują lepsi designerzy :). A technikę ostatnio Alfa czerpie od Ferrari, więc źle na pewno nie jest...

Amortyzatory
Powrót