• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Z pewnością 159 to nie najgorsza Alfa a trochę w życiu już Alfami jeździłem.

Ciężko mi powiedzieć, jak wyglądało projektowanie 155, ale miała to szczęście, że trochę techniki zostało jej z dobrych czasów Alfy. Natomiast 159 była robiona kompletnie na "odwal się". Jakaś dziwna platforma dzielona z GM (przypomnę, że prototyp Brery miał napęd na tył i silnik V8 :D), silniki nie wiadomo jakie, skrzynia biegów z Opla, wszystko łatane bez ładu i składu, jakby ktoś wyszedł z założenia, że skoro karoseria ładna to "ciemny lud to kupi". Cały proces projektowania tego samochodu był pod prąd filozofii Alfy - 75-ka miała napęd transaxle, tylne tarcze przy osi, Giulia ma karbonowy wał i napęd na tył, a 159... No właśnie. To nadal Alfa i kochałbym jak swoją :), ale za 20 lat wszyscy będą ten model przemilczali z lekkim zażenowaniem. Nawet Sergio go publicznie złajał.

- - - Updated - - -

https://youtu.be/zON4bWsl2Ek

Alfa Romeo 159 ponoc jezdzila najlepiej, ja juz pomijam wage ale ze przedni naped tak zbalansowac. Za to kacham Alfa Romeo.

Giulietta Veloce tez jest swietna.

Jeden jedyny test, który wszyscy tłuką na tym forum od kilku lat :).

Dlaczego tak myślisz?może przez silniki diesla które paradoksalnie są mniej problematyczne niż benzyna a może przez to że jest wersja SW?nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie takie negatywne nastawienie do 159. To że nie jest to samochód wyścigowy już gdzieś zostało poruszone, ale wydaje mi się że 9tka nigdy demonem szybkości nie była i raczej nie miała nim być. Alfa zawsze robiła ładne samochody ale 159 jest z tych bardzo ładnych,tak bym to ujął. Pozdrawiam.

Dlaczego tak myślisz?może przez silniki diesla które paradoksalnie są mniej problematyczne niż benzyna a może przez to że jest wersja SW?nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie takie negatywne nastawienie do 159. To że nie jest to samochód wyścigowy już gdzieś zostało poruszone, ale wydaje mi się że 9tka nigdy demonem szybkości nie była i raczej nie miała nim być. Alfa zawsze robiła ładne samochody ale 159 jest z tych bardzo ładnych,tak bym to ujął. Pozdrawiam.

To po kolei (trochę nie na temat, no ale trudno)...
1. Alfa w latach powojennych nie robiła samochodów luksusowych czy wygodnych, robiła samochody szybkie. Pod wyjątki można podciągnąć Alfę Sei, o której prawie nikt nie pamięta i... to chyba tyle :). Przy 164 i 166 można by dywagować, czy były szybkie, czy wygodne - ale raczej chodziło o to pierwsze.
2. Nie mam problemu z wersją SW - zwłaszcza, że jak ktoś kiedyś na tym forum napisał, w przypadku SW to raczej "manifestacja sposobu życia" niż samochód użytkowy. Z dieslami mam problem, ale nie zamierzam już z tym walczyć.
3. 159-ka jest właśnie taka... nijaka. Ani szybka, ani super wygodna, ani bardzo przestronna, ani luksusowa, ani... Jest tylko i aż bardzo ładna. I nikt mi nie wmówi, że z tymi zegarami w centralnej konsoli, z tym agresywnym wyglądem nie miała być szybka. Miała, tylko nie wyszło.
4. Alfa zawsze robiła ładne samochody:

1200px-Alfa_Arna.jpg

alfa-romeo-ar51-1-1-thumb-960xauto-74412.jpg

4842f551-2530-49ac-91f6-16ed327373fd_alfa-romeo-giulietta-116-prima-serie-asi.jpg

1920px-Alfa-Romeo-RZ.jpg

Z tą tezą można by dyskutować :). Tak, 159 jest bardzo ładna. Ale tylko tyle, niestety :(.

Chłopaki nie ma co się spinać.
Mr. Radosuaf cały czas popisuje się mądrościami chyba dupy wziętymi. Co wejdę poczytać ten temat to cały czas trwa ta krucjata.
Że nie wytrzymię i wypomnę bzdury o 3.2 JTS, których zgaszenie wymownie przemilczał. Wychwalanie Giulietty przemilczę - dla mnie tyłka nie urywa, ale dla żony bym kupił.
Giulia nie może konkurować z BMW 3? Niby dlaczego? :D 159 ma takie kiepskie silniki? Że słabsze mocowo od konkurencji nie znaczy gorsze. Każde auto ma swoje wady i zalety, a w tym wypadku różnica nie jest oczywista.

- - - Updated - - -

3. 159-ka jest właśnie taka... nijaka. Ani szybka, ani super wygodna, ani bardzo przestronna, ani luksusowa,
Na pewno porównujesz 159 do aut ze swojej epoki i segmentu?

Że nie wytrzymię i wypomnę bzdury o 3.2 JTS, których zgaszenie wymownie przemilczał.

Tzn. jakie?

Wychwalanie Giulietty przemilczę

W którym miejscu?

Giulia nie może konkurować z BMW 3?

Giulia jak najbardziej może - jako pierwsza Alfa do wielu, wielu lat - co pisałem w tym wątku jakieś 20 razy, ale chyba nie dość dokładnie czytałeś.

159 ma takie kiepskie silniki? Że słabsze mocowo od konkurencji nie znaczy gorsze.

OK - że słabsze to sam wskazałeś. Że zbiera się w nich nagar - to wiemy. Że niespecjalnie mają charakter - to też. Że nie są przesadnie ekonomiczne - również. To w czym są lepsze? :) No, są na łańcuchu, więc zaczną dzwonić, a nie pękną od razu jak paski w TS 16V :).

Na pewno porównujesz 159 do aut ze swojej epoki i segmentu?

159 SW jest bardzo ładna, ale pojemność bagażnika ma 445 litrów. Dla porównania - 307 SW, segment niżej, ma 562 litry. Ale OK, w tym aspekcie Alfa nigdy nie była specjalnie mocna. Wygodna? Można porównać z C5 na hydro... Szybka - nie będę złośliwie porównywał do M3. Ale Vectra OPC jest szybsza do setki od wersji V6 Q4 :). Luksus - tu chyba nie muszę specjalnie porównywać, bo to też nigdy domeną Alfy nie było.

Problem w tym, że 159 to najmniej Alfa spośród wszystkich Alf od czasów Arny chyba
a 166 widziałeś? :D

Wybór był prosty Chciałeś limuzynę brałeś 166 Chciałeś coś szybkiego to brałeś którąś GTA 147 lub 156. Chciałeś coś pośredniego brałeś 159. Każdy model spełniał swoje zadanie.

Można porównać z C5 na hydro...
Nie rozumiem tego porównania. Wiadomo że znajdzie się 10 innych samochodów które będą w różnych kierunkach lepsze od 159. Chodzi i to, ze 159 była złotym środkiem. Trochę dobrego prowadzenia (dobry kompromis między twardością a lususem), trochę wygody (fotele 100x wygodniejsze niż w Giulii przerabiałem dwa rodzaje), ponadczasowy design. W miarę duży bagażnik i Wersja kombi. Oszczędne silniki diesla. Trochę szybsze wersje TBI.

a 166 widziałeś? :D

Co jest nie tak ze 166? :) W segmencie E Alfa nie bardzo ma się czym popisać, źle nie wypada (po lifcie), chociaż wybitny model to na pewno nie jest.

Nie rozumiem tego porównania. Wiadomo że znajdzie się 10 innych samochodów które będą w różnych kierunkach lepsze od 159. Chodzi i to, ze 159 była złotym środkiem.

To jest właśnie to, co napisałem wyżej. Że jest (poza wyglądem) nijaka :). Nie ma w niej nic wybitnie złego, ale też ciężko ją za coś wyróżnić.

Dlaczego zaraz "patologiczna"? Jak ktoś napisze, że nie lubi Passatów, to OK, a jak napisze, że 159, to zaraz foch :). Twoje zdanie nt. Giulietty mnie średnio obchodzi, bo samochód kupuję dla siebie, a nie dla innych, ale nie zabraniam Ci go manifestować.

Tak czytam te wytyki miedzy jednymi, a drugimi i na myśl przychodzi mi tylko jedno "Przyganiał kocioł garnkowi" ;)

Twoje wpisy nt. mitycznej ujowości tego silnika oraz nieprawdziwe i formację na temat usterki silnika w Brerze Yonasha.

OK - że słabsze to sam wskazałeś. Że zbiera się w nich nagar - to wiemy. Że niespecjalnie mają charakter - to też. Że nie są przesadnie ekonomiczne - również. To w czym są lepsze? No, są na łańcuchu, więc zaczną dzwonić, a nie pękną od razu jak paski w TS 16V
I tu jest doskonały przykład, dlaczego AR nie jest marką premium. (Pomijając oczywistość, na co jednoznacznie wskazuje ankieta) To podejście do klienta i absurdalny nakaz wymiany oleju co 30k km, do którego te silniki nie zostały przystosowane. Jeśli ktoś wymieniał olej z głową to bardzo długo nie miał problemów z nagarem ani rozrządem.
Nie znam konkurencyjnego czterocylindrowego silnika benzynowego, który brzmiałby tak fajnie jak JTS. W dodatku osiągi tego silnika wcale nie są złe, ani spalanie nie zabija.
Wskaż jakieś silniki z wtryskiem bezpośrednim, które nie mają problemu z nagarem :) Twoja Giulietta też ma taki problem, zawory taplają się w nagarze. Tylko w takich silnikach turbo dużo ratuje sprawę.
159 SW jest bardzo ładna, ale pojemność bagażnika ma 445 litrów.
Sedan ma 405 chyba, a jak trzeba było to wózek z gondolą i graty odpowiednio spakowane się mieściły ;) Jakbym potrzebował fury do wożenia gabarytów lub rodziny 2+3 to kupiłbym szybkie, mocne i niepozbawione wad Audi A6 C6 w kombi (Avant?) lub podobne E39/E60, bo to też idzie już za grosze wyciągnąć. Takie same skarbonki albo nawet i lepsze niż 159, chociaż to inny segment, więc porównanie z dupy.
Można porównać z C5 na hydro.
Chcesz porównywać C5 do 159? Citroen wygra tylko w komforcie.
Przewiozłem kiedyś kumpla w mojej obecnej (zatwardziały vaginiarz, passaty a teraz Superb II). Powiedział, że całkiem nieźle wybiera nierówności (mam fabryczne 18" oraz Eibach -30...). Czasem w komforcie przeszkadzało mu, że zsuwał się ze skórzanego fotela na zakrętach. Dopóki nie zauważył, jak to auto rewelacyjnie po nich jeździ. Tak na marginesie.

Twoje wpisy nt. mitycznej ujowości tego silnika oraz nieprawdziwe i formację na temat usterki silnika w Brerze Yonasha.

Nie wiem, o co chodzi z wpisami, natomiast w sprawie Brery Yonasha w pewnym momencie przestałem śledzić temat - wstępne rozpoznanie było takie, że winny był smok.

I tu jest doskonały przykład, dlaczego AR nie jest marką premium.

Piszesz tak, jakby TSI w Audi się nie sypało... Akurat tego bym nie wiązał z byciem premium.

Nie znam konkurencyjnego czterocylindrowego silnika benzynowego, który brzmiałby tak fajnie jak JTS. W dodatku osiągi tego silnika wcale nie są złe, ani spalanie nie zabija.

Zapomniałeś dodać "rzędowego" :). Zawsze pisałem, że trochę za bardzo są te silniki krytykowane, ale też znowu zachwycać nie ma się czym szczególnie.

Sedan ma 405 chyba, a jak trzeba było to wózek z gondolą i graty odpowiednio spakowane się mieściły ;) Jakbym potrzebował fury do wożenia gabarytów lub rodziny 2+3 to kupiłbym szybkie, mocne i niepozbawione wad Audi A6 C6 w kombi (Avant?) lub podobne E39/E60, bo to też idzie już za grosze wyciągnąć. Takie same skarbonki albo nawet i lepsze niż 159, chociaż to inny segment, więc porównanie z dupy.

Dlatego nie twierdzę, że to jakiś wielki problem - myślę, że każdy potencjalny nabywca sobie to wcześniej sprawdził :). Ja się w Giuliettę mieszczę w 4 osoby na wakacje.

Chcesz porównywać C5 do 159? Citroen wygra tylko w komforcie.

No, bagażnikiem pewnie też :). Ale to jest właśnie to - mówisz "Citroen", myślisz "komfort". I Citroen to ma (a raczej miał). Stąd porażka linii DS - bo na tym wyróżniku i komforcie przyoszczędzono. Mówisz "Alfa", myślisz "sport" - a tego sportu w 159 trochę za mało...

Mówisz "Alfa", myślisz "sport" - a tego sportu w 159 trochę za mało...
159 prowadzenie ma świetne, ale do sportu się nie nadaje. Co zresztą nie jest zaskoczeniem. Dla mnie to auto rodzinne, często określane jako "z zacięciem sportowym", za czym przemawia dźwięk niektórych silników, wygląd i wspomniane prowadzenie.
Gdy myślę Giulia, jakoś też nie myślę "sport" (no dobra, Q to szatan drogowy, ale 4 drzwi mi tu nie pasują)... Dla mnie sport to coupe.
Nie wiem, o co chodzi z wpisami, natomiast w sprawie Brery Yonasha w pewnym momencie przestałem śledzić temat - wstępne rozpoznanie było takie, że winny był smok.
M.in. o tego smoka mi chodzi. Ale nie będę szukał dla Ciebie sprostowania. Warto jednak najpierw zasięgnąć wiedzy, zanim zacznie się powielać nieprawdziwe informacje.

AR 159 jest/byla najladniejsza i najstabilniejsza w klasie oraz dosc wytrzymala, a to duzo moim zdaniem :)
To samo tyczy sie Brery.
Zobacz ja wozi sie Accord, Pug czy Audi z tamtych lat. Wolalbym 159.

Ostatnia edycja:
Gdy myślę Giulia, jakoś też nie myślę "sport"

Ja nawet myślałem ale jak się przekonałem o tym na własnej skórze, że nawet w Veloce nie da się wyłączyć kontroli trakcji to taki sport dziękuję. To już w 159 można było wyłączyć :D

Problem w tym, że 159 to najmniej Alfa spośród wszystkich Alf od czasów Arny chyba (no i 8C, powiedzmy) - więc może dlatego Ci się tak podoba :).

Kwestia czy cos jest mniej czy bardziej alfowe to akademickie rozprawki. Ma znaczek alfy? Ma. Jak dla mnie to wyczerpuje temat. Czy 164, która bardzo mi sie podoba, tez jest w Twojej kategorii gorszych alf. Albo pierwsza Gulia, która jest raczej brzydka ale też mi się podoba? Ja nie próbuję na siłe udowodnić, że alfa jest najlepsza. Może kiedyś tak było a i to w pewnym zakresie. Teraz tez jest dobra ale tylko tyle lub aż tyle. Świat szybko pędzi naprzód. Wracając do historii alfy i motoryzacji w ogóle? Wiesz co dla mnie jest jedną z najfajniejszych rzeczy w 159, a która nawiązuje do dawnej motoryzacji? Sposób odpalania. Kluczyk a potem trzymasz starter do odpalenia silnika. To jest esencja nawet przedwojennej motoryzacji a nie bezkluczyk, dotykowe ekrany czy inne dziwne gadżety, które niczego nowego nie wnoszą ani nie są innowacyjne bo każdy samochód je ma.Pzdr.

Amortyzatory
Powrót