• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Czy ja wiem. W tłumie aut na ulicy nie ma problemu z rozpoznaniem nowej Giulii
wedle mojego niepełnosprawnego wzroku rozpoznanie giulii od tyłu to spore wyzwanie bo nawet nowa skoda czy mazda wygląda z daleka podobnie ...

Teraz większość aut, w tym samym segmencie, wygląda podobnie..
Dawniej każda marka miała charakterystyczne linie nadwozia.
Bez problemu można było z daleka rozróżnić BMW, Hondę, Alfę Romeo, VW, Audi, itd..
Obecnie nie jest to już tak łatwe.

Ja raz na parkingu w hipermarkecie chciałem zobaczyć z bliska Giulię, podszedłem i okazało się że to BMW M3, patrzyłem z boku z jakiś 30 metrów

Najciężej rozpoznać w nocy z daleka tylne światła. Miesza się z superbem strasznie :(
Bok to BMW z daleka. Jedynie przód nie do podrobienia. Szczególnie światła. Są super. Jak tylne z Giulietty Też nie do podrobienia.

przód Giulii jest niepowtarzalny - nie ma żadnego auta w tej klasie z tak gównianym wykonaniem kratek zderzaka :D
nawet wewnątrz koncernu Tipo ma o niebo lepsze... a wiadomo że i klasa niższa i marka

Teraz większość aut, w tym samym segmencie, wygląda podobnie..
Dawniej każda marka miała charakterystyczne linie nadwozia.
Bez problemu można było z daleka rozróżnić BMW, Hondę, Alfę Romeo, VW, Audi, itd..
Obecnie nie jest to już tak łatwe.

Alfa jako jedna z niewielu marek ma charakterystyczną chłodnicę - ile znacie takich? Nerki BMW, siedem pionowych pasków w Jeepie i co jeszcze? U wszystkich są ciągle nowe pomysły, a kiedy widzisz scudetto, to wiesz, że to Alfa. To też jest wyróżnik "premium" marki.

- - - Updated - - -

przód Giulii jest niepowtarzalny - nie ma żadnego auta w tej klasie z tak gównianym wykonaniem kratek zderzaka :D
nawet wewnątrz koncernu Tipo ma o niebo lepsze... a wiadomo że i klasa niższa i marka

"Nieco gorzej jest z kokpitem. Tu designerzy najwyraźniej nie potrafili się zdecydować, czy chcą nawiązać do czasów, gdy brytyjska motoryzacja najbardziej napełniała dumą poddanych Jej Królewskiej Mości, czy do nowoczesności i najnowszych standardów. Bo choć jako całość, kokpit jest interesujący, różni się zdecydowanie od jakichkolwiek modowych sztamp, stylistyka jest eklektyczna, niespójna, a przy tym wnosi spory bałagan użytkowy. W dodatku – przynajmniej w testowanym egzemplarzu – jakość użytych do wykończenia kokpitu materiałów absolutnie nie pozwalała na myślenie o konkurowaniu z Niemcami. Sporo twardych plastików, w tym kompletna deska rozdzielcza, całe podszybie. W katalogach pokazywany jest kokpit znacznie lepszy, pokryty skórą – bazowo nie ma o tym mowy, plastik wypełniający górną część kokpitu i większość boczków drzwiowych równie dobrze można znaleźć w Dacii. A i to nie z tych najnowszych roczników… Biorąc pod uwagę zachwyty nad wnętrzem tego Jaga, jakie czytałem u kolegów-dziennikarzy, którzy (jak wynika z mojego śledztwa mającego wykluczyć idiotyzm u kolegów lub u mnie) jeździli egzemplarzami XE o znacznie wyższych standardach, najwyraźniej Jaguar poważnie przestrzelił z podstawową specyfikacją. Bo choć jest całkiem obfita w sensie wyposażenia (ale np. automatycznych świateł nie obejmuje, jak w testowanym aucie), to jednak widać, słychać i czuć, że starano się drastycznie ciąć koszty. Nie powinno jej być w ogóle, a już tym bardziej w parku prasowym.

Ale i to nie koniec moich pretensji – jak widać na zdjęciach w galerii poniżej, bagażnik tego drogiego i prestiżowego w założeniu samochodu luksusowej marki wykonano niczym nie przymierzając w św.p. Związku Radzieckim. Bardzo przepraszam za tak mocne stwierdzenie, ale zamontowanie w ramie bagażnika wlewu czynnika AdBlue (dodatek mocznikowy pozwalający oczyszczać spaliny silnika wysokoprężenego z tlenku azotu) to numer, jakiego można by się spodziewać w – no nie wiem – Żiguli z lat 80. No i warto zerknąć na „sufit” bagażnika. Nie tylko nie ma wykończenia, ale wręcz straszy gołymi, niczym nieosłoniętymi, ostrymi krawędziami blach. Wstyd po prostu."

http://pertyn.com/jaguar-xe-2015/

Każdy ma swoje za uszami...

IMG_6176-e1440330571381.jpg

Każdy ma swoje za uszami...

Nie wiem co chciałeś tym udowodnić bo akurat kolega opozycjonista w przeciwieństwie do niektórych fanbojów alfy wady swojego auta widzi i sam pisał w temacie Jaguara, ze jakość wykonania wnętrza w tym aucie jest mega tragiczna

Tylko tyle, że idealnego wykonania nie ma nigdzie...

oczekiwania są po prostu zbyt duże, często doprawione nieznajomością rynku. W dzisiejszych czasach szczególnie, w segmencie D, nawet premium, nie ma co oczekiwać jakiś luksusów. Nawet w segmencie E niektóre materiały wołają o pomstę do nieba. Ma być tanio i dostępnie dla przeciętnego człowieka, i tak własnie jest. Przecież to nie są jakieś strasznie drogie samochody. Podstawowe BMW 5 kosztuje przecież tyle, co skoda octavia na full wypasie.

Giulia to jednak nie tani samochód i środek powinien mieć chociaż taki jak giuliecie velocze skóra a nie jakaś eco skóra, wstawki z karbonu a nie słabe plastiki.
A i multimedia nie powalają i daleko im do marki premium.
J gdyby nie promocje atrakcyjny wygląd historia marki to jednak Alfa oraz własności jezdne to byłby samochód jak wiele na rynku.

Ale nie jest :) to się się liczy dla nas.

Mi multimedia pasują - naprawdę się z nimi zintegrowalem, choć byłem przyzwyczajony do ekranu dotykowego. Zacząłem w Giulii cenić... Prostotę. Tak, prostotę - bez tysiąca opcji ustawienia klimatyzacji, bez paluchow na ekranie dotykowym, bez ceregieli. Lubię sobą na to auto patrzeć... I po prostu świetnie się w nim czuć :) a czuje się wyjątkowo. Auto jest nietuzinkowe, ma rewelacyjne właściwości jezdne i wady, ale któż jest od nich wolny :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Alfa jako jedna z niewielu marek ma charakterystyczną chłodnicę - ile znacie takich? Nerki BMW, siedem pionowych pasków w Jeepie i co jeszcze? U wszystkich są ciągle nowe pomysły, a kiedy widzisz scudetto, to wiesz, że to Alfa. To też jest wyróżnik "premium" marki.
Pokaż załącznik 248138

Ja akurat nie wypowiadałem się na temat tego czy to jest premium, czy nie. Pisałem o tym, że to auto (Giulię) można pomylić z samochodem innej marki i jak widać po wypowiedzi kolegi [MENTION=71461]alfist[/MENTION] tak się w jego przypadku stało.
Kiedyś nie było opcji pomylić alfy z BMW, dziś tak się już dzieje, linie nadwozia wszystkich aut się zlewają w jedno i to jest przykre.

A odnośnie atrapy chłodnicy, o podobnym kształcie od dziesiątek lat, to nie rozumiem jaki to wyznacznik "premium" ?
Bo trzymają się jednego pomysłu ?

Ostatnia edycja:
Rozpoznawalność marki to jest jakiś element premium. A grill z przodu w jakimś stopniu się na to składa. Spójrz na Merca i BMW: z przodu trudno je pomylić z jakimkolwiek autem. Dla odmiany spójrz na Forda, który ukradł przód od Astona...

Giulia to jednak nie tani samochód i środek powinien mieć chociaż taki jak giuliecie velocze skóra a nie jakaś eco skóra, wstawki z karbonu a nie słabe plastiki.
J gdyby nie promocje atrakcyjny wygląd historia marki to jednak Alfa oraz własności jezdne to byłby samochód jak wiele na rynku.

Boooshe... jakbym cyztał opis nowej Trójki :D Może pomijając multimedia.

Ostatnia edycja:
Może pytanie należy zadać inaczej- w jakiej wersji i doposażeniu np. Giulia, prezentuje się, jak auto klasy premium?

Może pytanie należy zadać inaczej- w jakiej wersji i doposażeniu np. Giulia, prezentuje się, jak auto klasy premium?

Dla mnie zdecydowanie z deską obszytą skórą i ze skórzanymi siedzeniami. Zwykła deska to porażka niestety.

drogie/tanie to pojęcia relatywne.

Skonfiguruj sobie passata o podobnych osiągach ze skórami itp itd :P

drogie/tanie to pojęcia relatywne.

Skonfiguruj sobie passata o podobnych osiągach ze skórami itp itd :P

Skonfigurowałem Arteona- ze wszystkim w R Line. Wyglądał przekozacko- jedyne, do czego mógłbym przyczepić się we wnętrzu to analogowy zegar:)
Poza tym-Alcantara, wszystkie systemy, auto-praktycznie-autonomiczne.
Katalog ok 260 tyś/ tyle mniej więcej kosztuje VELOCE w topowej wersji

Przy korzystaniu z VW leas- cena spadła do 216 tys... i wiesz ile zajmuje finalizacja? kilka godzin (wziąłem inne auta na firmę)

Skonfigurowałem Arteona- ze wszystkim w R Line. Wyglądał przekozacko- jedyne, do czego mógłbym przyczepić się we wnętrzu to analogowy zegar:)
Poza tym-Alcantara, wszystkie systemy, auto-praktycznie-autonomiczne.
Katalog ok 260 tyś/ tyle mniej więcej kosztuje VELOCE w topowej wersji

Przy korzystaniu z VW leas- cena spadła do 216 tys... i wiesz ile zajmuje finalizacja? kilka godzin (wziąłem inne auta na firmę)

Bardziej mi chodziło o podstawowe wersje, bo nie od dziś polityka jest taka, że ceny w premium się robi doposażeniem, ale nawet i w tym wypadku, masz tam luksusy, deski w skórze, karbony, pierdoły? :P

W podstawie 3er/C-klasa/Giulia nie są autami drogimi jak na segment D uwzględniajac to, co dostajemy już na "entry level". Na przykładzie tego passata, który w wersji 2.0 z automatem zaczyna się katalogowo od 142, a Giulia super 2.0 162k, okazuje się, że za premium dopłaca się kilkanaście procent, a niektórzy oczekują, że dostaną za to jakieś super luksusy.

Amortyzatory
Powrót